Close

Lekker boeiend

02 april 2021 04:04 / Tips van de redactie
Tilda Swinton in The Human Voice
Tilda Swinton in The Human Voice
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du- jour.

Boeiende film: The human voice

Een goede reden om je lunchpauze voor één keer achter je beeldscherm door te brengen: de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (Hable con ellaVolver) heeft een meesterwerkje van een halfuur gemaakt. The human voice heet-ie (te bekijken via Picl), en het is zijn eerste Engelstalige film. Hiermee is het alsof je heel even in de bioscoop en het theater tegelijk zit, vindt redacteur Kim van der Meulen. Kim: "Een geweldige regisseur, een geweldig stuk en een geweldige actrice: dat kan eigenlijk niet misgaan. Dat doet The human voice dan ook niet. Het verhaal van La voix humaine, zoals de ruim negentig jaar oude toneelklassieker van Jean Cocteau oorspronkelijk heet, is in één zin te omschrijven: verlaten vrouw voert wanhopig telefoongesprek met ex. Maar dan wel een eindeloos boeiend telefoongesprek, waarin je met elke zin iets wijzer wordt van die vrouw, de verbroken relatie en haar enorme onrust."

"De eerste tien minuten zegt de vrouw (gespeeld door Tilda Swinton) bijna niets: ze koopt een bijl in een kluswinkel en brengt haar tijd verder door in afzondering van de buitenwereld, samen met haar hond – in een huis dat één groot, houten decor blijkt te zijn, inclusief toneeldoeken en een toneelvloer. Uitzichtloosheid alom, tot ze een belletje krijgt. Je hoort alleen haar kant van het gesprek, terwijl ze met earpods door haar huis ijsbeert.

Zo ontrafelt zich een hele liefdesgeschiedenis, die duidelijk niet in harmonie is afgelopen. "Ik moet bezig blijven, zei mijn therapeut," zegt ze. En even later: "Je koffers zijn gepakt, ze staan hier en zijn het zat om op jou te wachten." Sarcasme, woede, liefde, teleurstelling: alles komt in close-up voorbij, en allemaal even geloofwaardig. Elk shot is bovendien zo mooi en kleurrijk dat ik ’m zo aan de muur zou willen ophangen. Let ook vooral op die bloemen, die schilderijen, die kleren! Ik denk dat ik deze film gewoon nog een keer ga kijken, alleen om nóg meer van die details te zien. Heb je een halfuurtje over, zet je telefoon dan even uit en deze film aan. Smullen van elk beeld en elke zin."

Boeiende podcast: De Deventer Mediazaak

"In ben nieuwsgierig begonnen en geschokt geëindigd," concludeert journalist Annegriet Wietsma aan het einde van aflevering zes van De Deventer mediazaak, de podcast die ze voor het radioprogramma Argos maakte. Als luisteraar maak je ongeveer dezelfde reis door. Want waarom houdt de moord op mevrouw Jacqueline Wittenberg van meer dan twintig jaar geleden ons nog altijd zo bezig? In haar onderzoek naar een antwoord stuit Wietsma op: "… misverstanden, onbedoelde fouten, aangepaste herinneringen, onbetrouwbare getuigen, slecht lezen, gesuggereerde verbanden, interpretaties en insinuaties." Dat is voor de betrokkenen allemaal heel erg en ook maatschappelijk gezien niet zo lekker, maar eindredacteur Peper Hofstede zat met rode oortjes te binge-luisteren. 

Peper: "Ik ben gek op true crime, maar deze podcast gaat eigenlijk veel meer om de mediagekte rondom de moord – en de bijbehorende vernietigende publieke opinie. Voor wie het niet direct meer voor ogen heeft: in 1999 wordt de steenrijke weduwe Wittenberg op gruwelijke wijze vermoord aangetroffen in haar woning. Door de omstandigheden haar dood, gaat de politie ervan uit dat ze om het leven is gebracht door een goede bekende. Daarmee komt de verdenking al snel op huisvriend Michaël de Jong óf financieel adviseur Ernest Louwes. Het bewijs tegen die tweede vindt de rechter in ieder geval overtuigend genoeg om hem te veroordelen, maar opiniepeiler Maurice de Hond denkt dat er sprake is van een rechterlijke dwaling. Hij houdt vol dat het toch echt Michaël de Jong moet zijn geweest; een mening die hij overal waar hij maar wil mag komen delen, zonder dat er hard bewijs voor is."

"De zaak wordt niet geholpen door de opkomst van het internet, waardoor (nep)nieuws zich razendsnel verspreidt en iedereen en z’n schoonmoeder zich in de discussie kan mengen. De hoofdrolspelers worden compleet ontmenselijkt: de Weduwe, de Financieel Adviseur, de Klusjesman – alsof het stijlfiguren zijn in een moralistische tragedie. Wietsma laat haarscherp zien welke fouten er zijn gemaakt en wie op welke manier invloed heeft willen uitoefenen. Een must-listen voor iedereen die van true crime houdt, maar vooral ook voor wie zich wil verbazen (of zijn mening nog maar eens bevestigd wil zien) over de interactie tussen waarheidsvinding, publiek en media."

Lekker Instagramaccount: Daan Alferink

Heb je een offday? Je krijgt meteen weer zin in het leven (en zin om je hele huis aan te pakken) dankzij het Instagramaccount van Daan Alferink. Deze interieurstylist met Rotterdamse tongval en een hysterisch gevoel voor humor weet redacteur Nina van Rijn altijd aan het lachen te maken. Nina: “Volgens mij ontdekte ik Daans account toen Fred van Leer hem een keer tagde in zijn Instagram Stories. Sindsdien volg ik hem. Hij maakt elke week ‘Daans Deco Don’t’, waarin hij een interieurtrend affakkelt die volgens hem écht niet kan. Denk aan bordjes waarop staat wat je achter welke deur gaat aantreffen (‘toilet’, ‘slaapkamer’) of foto’s die helemaal zwart-wit zijn, met uitzondering van één knalrode auto (‘Alsof je een bloedvlek gaat highlighten’)."

"Hij is grappig, grofgebekt en gooit er vaak het woord ‘hondshoerelelijk in’. Dat hij helemaal tekeer kan gaan over mensen die cliché-quotes in huis hangen zonder zich zorgen te maken over wat die mensen daarvan zullen zeggen op Instagram, kan ik wel waarderen. Die chagrijnige kant speelt hij trouwens een beetje: dan gaat hij een muur schilderen, wordt hij gek van al die schilderstape, maakt hij er een prop van en zegt hij dat hij er helemaal klaar mee is en aan de wijn wil. Maar de filmpjes zijn er niet alleen voor de fun, je hebt ook echt iets zijn tips. Zo laat hij zien hoe hij accessoires combineert tijdens interieurshoots en hoe hij kleuren kiest. Bij twijfel kun je het beste in je kledingkast kijken, zei hij laatst: dan weet je meteen bij welke kleuren je je prettig voelt. Sinds kort geeft hij ook interieurtips op YouTube, onder de noemer Eerste hulp bij decoreren. Het is misschien een beetje triest, maar ik kijk zijn filmpjes meerdere malen terug. Van zijn manier van praten en zijn grappen word ik gewoon vrolijk."

LEES MEER OVER