Close

Lekker boeiend

16 april 2021 03:04 / Tips van de redactie
Soul
Soul
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Lekkere film: Soul

Animatiefilms alleen iets voor kinderen? De nieuwe Pixarfilm Soul zeker niet. Die is geweldig gemaakt, heeft een jazzy soundtrack en vertelt ook nog eens een diep, boeiend verhaal. Redacteur Wouter Peer was er bijzonder door gecharmeerd. Wouter: "Soul is een beetje in de coronavergetelheid geraakt, omdat-ie niet in de bioscoop uitkwam, maar direct op streamingdienst Disney+ verscheen. Zonde, want hij is het kijken echt waard.

De film gaat over Joe (met de stem van Jamie Foxx), een man van middelbare leeftijd die als muziekdocent in New York werkt. Hij is nooit doorgebroken als jazzpianist en is dan ook dolgelukkig als hij een aanbod krijgt om te spelen bij een beroemde saxofonist. Maar precies op die dag valt hij in een put en gaat hij dood. Vanaf dat moment krijgt de film een duistere toon die Pixar nog niet vaak heeft laten zien: Joe’s ziel belandt op een lopende band die naar de afterlife gaat. Daar wil hij écht niet zijn. Hij rent weg en komt terecht in de Great Before, waar jonge zielen worden gevormd voordat ze naar de aarde gaan. Hier krijgt Joe ziel 22 onder zijn hoede, die het nut van geboren worden niet inziet en allang heeft besloten niet naar de aarde te willen. Zijn taak: haar laten inzien wat het leven de moeite waard maakt."

"Pixar is goed in het simpel verbeelden van een serieus thema. Dat was ook al te zien in Inside Out, over emoties in het puberbrein. Soul stelt een existentiële vraag – waarom leven we eigenlijk? – en doet dat met veel humor. Zo zijn ook Freud en Marie-Antoinette (of nou ja, alleen haar hoofd dan) van de partij in de Great Before. De film is megagoed gemaakt: als Joe piano speelt, lijkt dat levensecht omdat zelfs de pezen en spieren los geanimeerd zijn. Daarnaast gaat Soul ook over de black culture in New York. Een intrigerende mengelmoes van thema’s. Animatiefilms worden nog weleens weggezet als iets voor kinderen, maar de diepe boodschap van Soul – als ik een beetje mag spoilen: je hoeft nergens in uit te blinken om een leuk leven te hebben – maakt deze film ook geweldig voor volwassenen. O ja, ook fijn: voor sommige films op Disney+ moet je extra betalen, maar Soul kun je ook met het gewone abonnement bekijken."

Boeiende podcast: Were you raised by wolves?

Mag je iemand die een woord verkeerd uitspreekt corrigeren? Mag je je schoenen uittrekken in de trein of het vliegtuig? Wat is het juiste cadeau om op (of na?) een bruiloft te geven? De hele dag door kom je in dit soort murky waters van sociale interactie terecht. En voor iemand als eindredacteur Peper Hofstede, die van nature weinig talent heeft om zich daar op een elegante manier doorheen te bewegen, is Were you raised by wolves? een heerlijke podcast.

Peper: "Als tiener was ik al fan van P.J. O’Rourkes Modern Manners en ik kan me uren verliezen in de adviezen van Beatrijs Ritsema in Trouw. Dus toen mijn vriendin Maria me een linkje naar deze podcast appte, wist ik direct dat het een schot in de roos zou zijn. De verbaasde verontwaardiging die in de titel besloten ligt, geeft voor mij precies aan waar etiquette om draait: een gezamenlijke wandeling over drijfzand, waarbij de mensen die zich niet aan de ongeschreven regels houden er zonder pardon doorheen zakken. Hoofdschuddend kijken alle beschaafde mensen elkaar aan: tuttuttut! En het wordt pas echt leuk als die zelfgenoegzaamheid weer keihard onderuit wordt gehaald door de experts: nee hoor, jullie zitten er zelf naast."

"In de podcast, die al een jaar of twee bestaat, gaan journalist Nick Leighton en comedian Leah Bonnema in op alle valkuilen van de moderne etiquette. Wat mag je wel en niet roepen in de opera, en mag je daar gewoon een spijkerbroek aan? Kun je vrienden ongevraagd op foto’s taggen of is dat not done? Hoe eet je eigenlijk kaviaar? Wat zeg je als de baas van je baas snot uit zijn neus heeft hangen? Dat doen ze zo grappig, dat het op zichzelf voor mij weer een nieuwe etiquette-uitdaging heeft opgeleverd: wat moet je doen als je op straat hardop moet lachen om wat er op je onzichtbare koptelefoon verteld wordt, en voorbij rennende joggers denken dat je ze aan het uitlachen bent?"

Lekker Instagramaccount: Somewhere I would like to live

Oké, misschien is de kans klein dat je ooit in een roze designhutje op de hei gaat wonen met scharrelende kippen om je heen. Of dat je in de nabije toekomst je deadlines haalt aan een hippe werkplek met immense ramen en een waanzinnig uitzicht op het bos. Of volgende week romantisch in Verona zit te tafelen onder een klassiek schilderij in de buitenlucht. Maar ergens op de wereld kan het wel, zie je op het Instagramaccount Somewhere I Would Like to Live.

Redacteur Kim van der Meulen droomt graag weg bij al die mooie woonplaatjes. Kim: "Volgens mij ontdekte ik dit account via een van de vele andere jaloersmakende en verslavende design- en interieuraccounts die ik volg, en sindsdien móét ik elke post bekijken. Fotograaf Ruben Ortiz (die onder meer voor de Italiaanse Vogue werkt) en interieurontwerper Katty Schiebeck, allebei in Barcelona gevestigd, verzamelen hier de mooiste plaatjes van – inderdaad – plekken waar je best zou willen wonen. Badderen in een mintgroene jarendertigbadkamer in Los Angeles, midden in de bossen van Canada werken in een superstrak houten atelier met glazen puien, slapen in een minimalistische ronde hotelkamer met uitzicht op besneeuwde bergen in Istanbul: als deze foto’s je reislust of drang om je hele huiskamer om te gooien niet aanwakkeren, redt niets je meer. Mooi is ook dat oud en nieuw hier totaal door elkaar lopen: de ene dag komt een foto van een infinity pool avant la lettre in Sardinië uit de jaren zeventig voorbij, de volgende dag een architectonisch hoogstandje in München met een bed op een vliering van glas."

"De curatoren zijn zoals je ziet meer van de hashtags dan van de beschrijvingen, maar taggen alle ontwerpers, architecten en bijzondere plekken. Voor je het weet ben je een halfuur, 36 interieurideeën en 86 reisplannen verder. Mocht je heel Instagram hebben uitgespeeld: op de gelijknamige website hebben Ortiz en Schiebeck weliswaar al jaren niets meer gepost, maar daar kun je je nog eindeloos verder verlekkeren. Aan dit zomerhuis aan de Costa Brava, bijvoorbeeld. Of dit verlaten paradijs in Italië.”

LEES MEER OVER