Close

Lekker boeiend

23 april 2021 04:04 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Lekker wasparfum: Marsiglia

Eva heeft voorlopig helemaal geen vakantieplannen. Maar dat vindt ze helemaal niet erg, want ze heeft de ideale manier gevonden om vanuit huis toch nog een beetje in het buitenland te kunnen zijn: via het wasparfum Marsiglia van Le Essenze di Elda. Eva: "Hou je net als ik van olfactorisch reizen, door middel van geur dus, dan is dit je instant reisticket. Mijn geurfetish en supermarktfetish komen hierin ook samen. Niets is leuker – en ik weet dat ik hier niet de enige in ben – dan in het buitenland naar de supermarkt te gaan. De grote ketens en hypermarchés zijn geweldig, maar de allerleukste plekken zijn natuurlijk de miniatuursupermarktjes in Zuid-Europa. Die zijn er in Spanje en Frankrijk, en in ultieme vorm in Italië.

In Nederland ruik je vooral een generieke geur met een vlaag van vers afgebakken brood, maar in die Italiaanse minisupermarkten ruikt elke afdeling totaal anders. Het is bijna alsof je een nieuwe minnaar leert kennen; elk lichaamsdeel heeft een andere geur. Je weet dat je goed zit als er zo’n vliegennet voor de deur hangt, met slierten waar je doorheen moet. Dan loop je langs de glazen vitrine waar vleeswaren achter liggen – mortadella’s zo groot als je hoofd en salami’s en zo, I love it – en kaas en andere dingen in vocht, soms olijven, soms dingen die je niet precies kunt duiden. Dan kom je langs de fruitafdeling. In Zuid-Europa, onder de kracht van de zon, lijkt het fruit wat rijper, soms bijna richting rot, wat ook weer een intense geurbeleving geeft, helemaal prima! En dan achterin is er vaak een walhalla van een hele andere orde: de non-foodafdeling, standaard met tl-buizen verlicht. Een magisch hoekje waar ze alles hebben wat je maar nodig kunt hebben: dweilen, emmers, zeep en wasmiddel – in chemische kleuren, met uitbundige namen die je niet kent, en met een lokale geur."

"Als je zo’n wasmiddel op vakantie voor het eerst gebruikt en je kleren komen uit de wasmachine... Waanzinnig. Ik snap heus wel dat die beleving een combinatie is van het ophangen van de was op een Italiaans terras, het drogen in de Italiaanse zon en dat op vakantie álles leuk is, maar die geur brengt mij zoveel geluk. En nu weet ik hoe je die hier, in bijvoorbeeld Purmerend, ook kunt beleven. Van dit wasparfum heb je maar drie druppels nodig en ik zweer het: je hele was ruikt naar vakantie. Wel goed oppassen als je het gebruikt, want als het op je handen komt ruiken je handen er de hele dag naar. Zo krachtig is-ie. Je kunt samples bestellen, er zijn allemaal verschillende geuren. Maar als je een vakantie droom wilt opzoeken, moet je Marsiglia hebben, mijn persoonlijke favoriet. De zon schijnt vandaag hier in Noordwijk, dus ik ga zo de was buiten ophangen. En dan elk kwartier naar buiten, even mijn gezicht erin hangen."

Lekkere wandelplek: Warmond  

Wonen in Noordwijk betekent voor Eva ook: nieuwe plekken ontdekken. Of bekende plekken herontdekken. Ze waande zich even terug in de tijd toen ze onlangs het historische dorp Warmond bezocht, dat ze nog een beetje kende uit haar studententijd. Ook geweldig voor kinderen. Eva: "De bollenstreek is nu helemaal beautiful: overal waar je rijdt in Noordwijk zie je bollenvelden. Afgelopen weekend was ik met man en kind in Warmond, een dorp dat ik nog kende uit de tijd dat ik in Leiden studeerde. Een professor voor Midden-Europese studies woonde daar en zocht iemand die een tijdje op haar katten wilde passen. Daar was ik natuurlijk de perfecte persoon voor. Het bleken twee raskatten te zijn, die hoe dan ook niét naar buiten mochten. Kortom: ik was twee weken in permanente staat van paniek omdat ik bang was dat er eentje zou wegglippen. Maar op de momenten dat ik dat overleefde, fietste ik door Warmond, deed ik er boodschappen en leerde ik het dorp een beetje kennen. Later verhuisde ik uit Leiden en vergat ik Warmond een beetje. Ik wist alleen nog dat ik het heel mooi en romantisch vond."

"Afgelopen zaterdag was ik er weer, op een prachtige dag: er was een stralend blauwe Hollandse lucht, heel helder, met dikke, pluizige wolken. Ik heb de lekkerste haring ever gehakt op het marktje van Warmond, bij de kraam van Hartevelt uit Katwijk. Botervet en zo fris als een haringdouche, waanzinnig lekker. Vanuit het dorpje loop je over een brug zo naar het recreatie-eiland Koudenhoorn, dat uit drie delen bestaat: een stiltedeel, een deel met volkstuintjes en een waterdeel. Daar heb ik samen met Pax en Dex het zomerseizoen officieel geopend met ons eerste softijs met spikkels en nootjes, helemaal te gek.

En toen hebben we in de zon zitten kijken hoe jongens van een jaar of 15 zeilles kregen op het water. Die lucht die je herkent van oud-Hollandse schilderijen, plus dat vlakke water en in de verte een molen: als ik door mijn oogharen keek, was het 1684. Heel cool. Voor kinderen is dit ook een superleuke wandeling, want op dat recreatie-eiland is een speelplaats en er rijden geen auto’s. Jan Steen heeft trouwens jarenlang gewerkt in dit dorp, dus je kunt ook een Jan Steen-tour doen. Warmond is echt een beauty: oud-Hollandse pracht."

Boeiende podcast: Cocaïnekoorts 

Net als veel Nederlanders kent redacteur Lizzy van Hees de naam Ridouan T. wel uit het nieuws, net als het Marengoproces, waarmee deze vaak in één zin wordt uitgesproken. Maar wie deze hoofdverdachte is en wat hij allemaal op zijn kerfstok zou hebben, kon ze je tot een week geleden niet vertellen. De NRC-podcast Cocaïnekoorts bracht daar verandering in. Lizzy: "Journalisten Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr maken in deze podcast perfect helder waarom we de term 'Mocromaffia' niet zouden moeten gebruiken – 'cocaïnemaffia' dekt veel beter de lading. Het gaat ten slotte niet om de culturele achtergrond van de verdachten, maar om de illegale drugshandel, die leidt tot corruptie en geweld. In vijf spannende en overzichtelijke afleveringen schetsen de drie makers het verhaal achter Ridouan T. en vertellen ze hoe hij zich opwerkte van hasjverkoper in Vianen tot leider van een van de grootste drugskartels van Europa. Wat is de connectie tussen hem en kroongetuige Nabil B.?

Niet alleen de zeventien verdachten in het Marengoproces komen aan bod, er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse drugshandel. Wat wordt er gedaan om de import van cocaïne te voorkomen? En hoe normaal is het gebruik van cocaïne in Nederland? Via interviews en reportages wordt op die vragen antwoord gegeven. Net als op de vraag waarom zoveel jongeren in de drugshandel terechtkomen, en wat ervoor nodig is om je in die wereld omhoog te werken. Dat drugscriminelen steeds meedogenlozer lijken te worden – denk maar aan de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 – bewijst maar weer dat de werkelijkheid vaak spannender, enger en gevaarlijker is dan je kunt verzinnen."

LEES MEER OVER