Close

Lessen van Taylor Swift voor als het allemaal even tegen zit

29 april 2021 12:04 / Inspiratie
Cover van Fearless (Taylor's version)
Cover van Fearless (Taylor's version)
& 'I come back stronger than a 90’s trend' zingt Taylor Swift in haar hit Willow, en niets is minder waar. Haar reputatie maakte een grote val door, maar ze is terug – stronger than ever. Redacteur en fanboy Wouter Peer denkt dat iedereen daar iets van kan leren – dat deed hij in ieder geval wel.

Ik werd meegesleurd in de wervelwind van Swifts muzikale carrière toen ik in de vierde klas zat en precies hetzelfde rooster bleek te hebben als het klasgenootje dat mijn beste vriendin zou worden. Iedere les zaten we naast elkaar, en toen we tijdens wiskunde naar onze eigen muziek mochten luisteren, introduceerde ze Swifts vijfde album 1989 bij mij. Van a kwadraat plus b kwadraat was weinig sprake, want luisteren naar bops als Shake it off of Blank space was natuurlijk veel leuker. Sorry, mevrouw Abbenhuis.

'De muziekwereld schudde op zijn grondvesten, maar Taylor Swift, die schudde mee'

Ik was meteen betoverd door Swifts persoonlijke, verhalende muziek, die je door een afwisseling van beeldende details en emotie snel naar haar wereld transporteert. Ze is een getalenteerd songwriter en vooral in haar laatste twee albums weet ze haar muziek een mooie poëtische twist te geven. Ik bedoel: “And when I felt like I was an old cardigan under someone’s bed, you put me on and said I was your favorite”, daar kan iedereen zich toch wel in vinden?

Maar Swift heeft het niet altijd makkelijk gehad. Haar reputatie is een rollercoaster, want een vrouw in de spotlights kan nooit met rust gelaten worden. Het begon in 2009 toen ze onderbroken werd door Kanye West in haar allereerste overwinningsspeech bij de VMAs – hij vond dat Beyoncé had moeten winnen en stormde het podium op om dat duidelijk te maken. Met dit schandaal was de eerste dominosteen gevallen en was het over en uit met haar imago als “America’s sweetheart”. Ineens lag op iedere slak een ton zout. Neem het feit dat ze in haar muziek vaak verwijst naar voormalige relaties. Daarvan werd gemaakt dat ze een serial dater zou zijn, puur en alleen om aan nieuwe lyrics te komen. Yeah right.

Taylor Swift over de VMA's van 2009 in haar documentaire Miss Americana

Tegenslagen kent Swift All too well. Toch weet ze zich er (bijna) altijd weer uit te vechten. Ze heeft een aantal harde lessen moeten leren. Lessen die ik ook in mijn leven kon toepassen. Dit heb ik geleerd van Taylor Swift:

1. Own it

Je doet je best om jezelf op je paasbest te presenteren, maar soms kun je er niets aan doen als mensen je uitmaken voor het een of het ander. Eén chagrijnige opmerking, en je bent gelijk een hufter. Eén keer te vaak iemand verbeteren, en je bent een betweter. Als reflex bijt je misschien meteen terug, maar doe maar niet. Soms is het juist beter om dit beeld te omarmen.

Als iemand weet hoe dat moet, is dat Taylor Swift wel. Wanneer sociale media met haar verhaal of imago aan de haal lijken te gaan, zorgt ze ervoor dat ze de touwtjes weer in handen krijgt. Het beste voorbeeld hiervan is Swifts twist met Kanye West – die tot op de dag van vandaag voortduurt. Toen Kanye in 2016 een nieuw nummer uitbracht met de tekst “I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous”, was Swift op zijn zachtst gezegd not amused. Toen ze zich hier tegen uitsprak, noemde Kim Kardashian, de echtgenote van Kanye, haar een slang, waarna Swifts sociale media accounts werden overspoeld met slangen-emojis. Ze wist dat ze hierna nooit van haar slangen-imago af zou komen, en besloot de symboliek te omarmen. Ze verwijderde al haar oude sociale media posts, en ze postte drie cryptische video’s die samen een slang vormden. #TaylorSwiftIsASnake werkte ineens vóór haar in plaats van tegen haar. Hiermee gaf ze een duidelijk signaal: bij haar volgende album, Reputation (2017), heeft zij de touwtjes van haar imago in handen.

I had a marvelous time ruining everything,” zingt Swift in het nummer The last great American dynasty. Geniet van je falen. Als het allemaal tegenzit, own it. Ik ben me hierom zelf ook minder zorgen gaan maken wat anderen van me denken. Ik wil bijvoorbeeld zo veel mogelijk ervaring opdoen en een tweede stage tijdens mijn zomervakantie zou daar perfect voor zijn. Ben ik dan een workaholic omdat ik mijn vrije tijd oversla, zoals me weleens verteld wordt? Prima, laat ze maar lullen, dan ben ik toch die carrièretijger? Kijk maar waar ik uiteindelijk terecht kom.

2. Gooi het roer om

De wereld is lang niet in korte tijd zo veel veranderd als tijdens de coronapandemie. De muziekwereld schudde op zijn grondvesten, maar Taylor Swift, die schudde mee. Vóór de crisis stond ze erom bekend dat ze haar albums ver van te voren aankondigde met een uitgebreide marketingstrategie en een heuse speurtocht met cryptische hints voor haar fans. Toen ze in juli 2020 uit het niets een nieuw album uitbracht, Folklore, wisten de fans dan ook niet wat ze overkwam. Swift zelf vertelde op haar Instagram: “Before this year I probably would’ve overthought when to release this music at the ‘perfect’ time, but the times we’re living in keep reminding me that nothing is guaranteed.”

Niet alleen de drop maakt het album zo’n grote breuk met Swifts verleden, maar ook de stijl. De rustige cottagecore klanken zorgen ervoor dat het eerder past in het indie-genre in plaats van Swifts gewoonlijke pop. En dat werkt. Het muziektijdschrijft Rolling Stone vindt de nieuwe Swift een groot succes en noemt het “her greatest album — so far”.

Als je niets doet terwijl de wereld om je heen verandert, lijkt het alsof alles misgaat zonder je er zelf iets aan kan doen. Beweeg daarom een beetje mee. Er is niets mis met een beetje reinvention. Dit heeft me gigantisch geholpen in het overkomen van mijn eigen coronablues. Ik had snel afstuderen al lang opgegeven, maar Taylor Swift heeft me geïnspireerd om ook in deze tijd gewoon hard door te werken en nieuwe dingen te proberen. Nu schrijf ik artikelen voor deze website – ook al is het niet op een dampende redactie, maar gewoon vanuit huis. Het is iets wat ik een jaar geleden nooit voor ogen zou hebben had.

3. Ga niet bij de pakken neer zitten

Wanneer alles tegen zit, wil je misschien het liefst in foetushouding op bed gaan liggen Netflixen, maar Taylor Swift leert ons het tegenovergestelde: ga niet bij de pakken neer zitten, want daar los je niets mee op.

Op 15-jarige leeftijd tekende Swift een contract bij Big Machine Records waarbij ze de rechten van haar eerste zes albums wegtekende in perpetuity – voor altijd. Voor die tijd was het een goede deal, want je had simpelweg een platenmaatschappij nodig om je muziek op de radio te krijgen, streaming bestond nog niet. Nadat ze meerdere keren gevraagd had om de rechten terug te kopen, kwam in 2020 het nieuws uit dat Big Machine overgenomen werd door Scooter Braun, een record mogul waarmee Swift het in het verleden flink mee aan de stok heeft gehad door zijn connecties met Kanye West. Ineens was Swift de rechten over haar eigen muziek kwijt, en ze weigerde Brauns kas te spekken met haar deuntjes. Op Tumblr deelt ze bedroefd: “Essentially, my musical legacy is about to lie in the hands of someone who tried to dismantle it. This is my worst case scenario.”

Ze had het kunnen laten. Ze zit immers inmiddels bij een andere platenmaatschappij waarbij ze wel de rechten over haar eigen muziek houdt. Toch besloot ze haar oude muziek opnieuw op te nemen, maar deze keer waren de rechten van haar. Ook toen Braun reageerde door Swift te verbieden haar muziek live te spelen, zette ze door. Inmiddels is het eerste album van deze rerecordings uit: Fearless, waar het allemaal mee begon tijdens de VMAs van 2009.

What did you think I'd say to that? Does a scorpion sting when fighting back?” zingt Swift in Mad woman. Soms moet je gewoon voet bij stuk houden. Als alles tegenzit, ga op zoek naar hoe je zelf je situatie beter kan maken en vecht terug. Ik ben zelf niet zo’n conflictzoeker, maar dit heeft me wel geïnspireerd om niet iedere botsing te ontwijken. Ik laat niet meer zomaar over me heen lopen. Nu heb ik geen miljoenenruzie met een platenmaatschappij, maar wanneer iemand voordringt in de supermarkt zeg ik daar nu toch echt wel wat van, in plaats van dat ik nog langer sta te wachten met mijn zakje potgrond bij de kassa.

Wouter Peer