Close

Lekker boeiend

07 mei 2021 04:05 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende winkel: boekhandel Van der Meer

Winkelen op afspraak hoeft niet meer, en daarmee kwam Eva voor een lastige keuze te staan: welke winkel zou ze voor het eerst weer bezoeken? Zou ze zich laven aan make-up of toch haar boekenhonger stillen? Na lang nadenken koos ze voor die tweede grote liefde.

Eva: "Ik heb al die tijd niet op afspraak gewinkeld: als ik iets nodig had, bestelde ik het gewoon – of ik besloot dat ik het niet nodig had. Beslissen waar ik als eerste heen zou gaan om fysiek te winkelen was dus bijna alsof je beslist met wie je ontmaagd wilt worden. Het werd boekhandel Van der Meer in Noordwijk, omdat het zo’n waanzinnige winkel is. In Washington, waar ik opgroeide, zat een kinderboekwinkel met de naam Cheshire Cat. Je had er allemaal hoekjes met kinderstoelen waar je kon zitten, het rook er heel lekker naar vers drukwerk, het was altijd feest. Een walhalla. Elke vrijdag na school mochten mijn broer en ik daar van mijn moeder een boek uitzoeken, helemaal fantastisch.

Deze boekwinkel lijkt het meest op die Amerikaanse boekhandelervaring. Er is een koffiebar, met allemaal lekkere zoetigheid die je erbij kunt eten, ze verkopen waanzinnig lekkere thee – de kamillethee is fantastisch – en er is een uitgebreide kinderafdeling. Middenin de winkel staat een boot waar kinderen in mogen spelen en overal liggen potloden en boeken die ze mogen gebruiken. Daar word ik als ouder heel zenuwachtig van, kinderen van tweeënhalf die nieuwe boeken aanraken, maar hier mag het gewoon. Aan een soort speltafel doen mensen spelletjes en wordt er gekaart, en je kunt rustig even gaan zitten om een boek te bekijken, want daar zijn allemaal hoekjes voor."

De ultieme boekwinkelervaring van Eva
De ultieme boekwinkelervaring van Eva

"Ze verkopen allerlei soorten boeken uit binnen- en buitenland, voor kinderen en volwassenen. En mooie pennen en stiften, en heel veel kaarten. Bij de boeken op tafel liggen kaartjes waarop een verkoper van de winkel heeft geschreven wat dat boek zo goed maakt. Ontzettend leuk om te lezen en het helpt je te toetsen: wil ik dit lezen of niet? Grappig dat in zo’n klein plaatsje als Noordwijk mijn Amerikaanse-boekhandelgevoel tot maximale bloei komt.

Ik snap dat mensen naar Noordwijk gaan voor dertien kilometer strand of nu voor de bollenvelden, maar deze grote boekwinkel is ook volstrekt de moeite waard – voor een warme, vriendelijke ik-hou-van-boeken-ervaring. Je kunt er koffie bij drinken en als je kinderen hebt is het voor hen ook nog hartstikke leuk. Steun je lokale boekhandel, dat juich ik van harte toe. En deze verdient het als geen ander."

Lekker YouTube-kanaal: Juno Birch

Make-up, comedy, typetjes, een Brits accent én drag: uit die ingrediënten bestaat de perfecte YouTube-cocktail voor redacteur Lizzy van Hees. Gooi ze allemaal in een mixbeker, giet ze in een glas en je hebt een shot Juno Birch te pakken. Deze dragqueen (en kunstenaar, check haar site!) met humor en jaloersmakende make-upskills maakt verslavend vrolijke filmpjes. Lizzy: "Toen ik anderhalf jaar geleden naar Manchester ging, kwam ik er tijdens het inlezen achter dat deze oude industriestad bekendstaat om zijn dragscene. Helaas had ik toen niet genoeg tijd om naar een show te gaan, maar het staat hoog op mijn wensenlijstje voor als reizen straks weer kan en mag. Dan koop ik een kaartje voor Juno Birch. In the meanwhile moet ik het doen met YouTube en Instagram, maar ook daar levert ze al-tijd."

"Je kunt Birch het beste omschrijven als een ‘absolutely stunning alien drag queen’, dat doet ze zelf in ieder geval wel. Haar gezicht is altijd blauw, lila, roze of wit geschminkt, en daarover gaat een flinke laag make-up. Haar handen zie je niet, want die zijn steevast gehuld in de meest extravagante huishoudhandschoenen die je maar kunt verzinnen. Inclusief gelakte nagels. Als ze op het podium staat, playbackt Birch of doet ze typetjes na. En op Instagram en YouTube verblijdt ze 366.000 mensen met make-uptutorials en The Sims. Ik heb nooit geweten dat het vermakelijk kon zijn om iemand anders The Sims te zien spelen, maar dat is het. Als Juno Birch het doet.

Wat ik het allerleukste vind aan deze fabelachtige drag alien, is hoe ze over zichzelf praat: ‘Yes, that’s absolutely stunninggg’. Dat werkt aanstekelijk. En waarom zouden we eigenlijk ooit iets anders of onaardigs tegen onszelf zeggen in de spiegel? Laten we daar nou eens mee kappen."

Boeiende podcast: The sun king

Ook al is hij al 90 jaar, Rupert Murdoch is nog altijd een van de machtigste mediamannen ter wereld. In de jaren vijftig stierf zijn vader, ook een mediamagnaat, en erfde hij een krant. Nu, zo goed als zeventig jaar later, is hij de eigenaar van honderden kranten, uitgevers en nieuwszenders, overal ter wereld. Hoe dat zo gekomen is, en welke risico’s hij heeft genomen en hoe het medialandschap – en misschien wel de wereld – daardoor veranderde, is het onderwerp van de podcast The sun king. Eindredacteur Peper Hofstede nam speciaal een abonnement op Audible om ’m te luisteren.

Rupert Murdoch en zijn vrouw Jerry Hall in 2019
Rupert Murdoch en zijn vrouw Jerry Hall in 2019

Peper: "Omdat ik in de media werk, ben ik misschien bovenmatig geïnteresseerd in dit onderwerp, maar ik vermoed dat deze podcast eigenlijk voor iedereen die weleens een krantenartikel leest of een nieuwszender aanzet mateloos boeiend is. Er worden namelijk heel veel mechanismen blootgelegd waarvan je misschien wel een vermoeden hebt, maar waar hier ineens een hele felle schijnwerper op wordt gezet. De wisselwerking tussen politiek en media bijvoorbeeld, maar ook de invloed van technologische veranderingen op hoe we nieuws consumeren. Klinkt een beetje hoog over, maar het verhaal wordt juist heel anekdotisch verteld, door mensen die erbij waren – buiten de grote man en de leden van zijn familie zelf, dan. Tussen de bedrijven door leer je ook nog veel over de geschiedenis die het imperium van Murdoch vorm heeft gegeven, van beruchte seriemoordenaars in het gewelddadige New York van de jaren zeventig en het conservatieve beleid van Margaret Thatcher tot de opkomst van Donald Trump.

Het helpt dat de podcast wordt gemaakt door journalist David Dimbleby, met z’n 81 jaar ook al behoorlijk op leeftijd. In dit artikel van de Financial Times haalt hij een quote van toneelschrijver Noël Coward aan: ‘Work is much more fun than fun’. En dat deze podcast met  plezier gemaakt is, hoor je terug. Dimbleby is zelf ook een mediaman, hij presenteerde al programma’s voor de BBC toen zijn enorm bekakte accent nog een vereiste was in het vak. Nu vindt hij in het podcast maken een nieuw metier, en dat mag hij wat mij betreft nog heel lang blijven doen."

LEES MEER OVER