Close

Lekker boeiend

14 mei 2021 04:05 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiend boek: Ex Libris - Michiko Kakutani

Vorige week tipte Eva boekhandel Van der Meer in Noordwijk, een boekenwalhalla waar haar Amerikaanse-boekhandelgevoel tot maximale bloei komt. Mocht je je afvragen of Eva alleen een beetje heeft rondgekeken in die boekenwinkel: natúúrlijk niet. Ze ging naar huis met een Molletje-spel voor zoon Pax én met een nieuwe boekenbijbel: Ex libris.

Eva: "Ik heb met mezelf afgesproken dat er geen goed of fout bestaat als het om boeken gaat, wat natuurlijk gewoon een vrijbrief is om geld over de balk te smijten als ik weer een boek tegenkom dat ik niet nodig had. Ex libris is geschreven door Michiko Kakutani, die meer dan dertig jaar gerenommeerd boekrecensent van The New York Times was. Ze heeft een top-100 samengesteld van boeken die je in je leven gelezen moet hebben, en die is nu in het Nederlands vertaald. Heel leuk als je houdt van projecten voor de toekomst, of ze nou uitgevoerd gaan worden of niet. In handzame hoofdstukjes van anderhalve pagina legt ze uit waarom je een boek zou moeten lezen. Ik heb haar smaak getoetst aan de hand van mijn favoriete schrijver Gabriel García Márquez. Ze heeft het over hem als schrijver en over zijn boek One hundred years of solitude. Nou is mijn favoriete boek van hem Liefde in tijden van cholera, maar haar analyse over hem klopte voor mij. Toen wist ik: ik neem haar als gids. As je last hebt van keuzeproblemen in een boekhandel, omdat die zo groot is en het aanbod zo mooi, kan het helpen om zo’n betrouwbare gids te hebben.

O ja, het Molletje-spel dat ik voor Pax kocht, zag ik ineens tussen alle kinderboeken en speelgoed liggen. Mijn oog viel erop omdat er een Tsjechisch leesteken op stond – op de R heb je een omgekeerd dakje. Volgens het Guinness Book of Records de moeilijkste klank om te maken; zelfs Tsjechische kinderen moeten op bijles om dat te kunnen. Pax is helemaal Molletje-fanaat, hij kijkt die tekenfilm in het Tsjechisch, dus dat heb ik ook gekocht."

Boeiende podcast: The Shrink Next Door

New York Times-journalist Joe Nocera stuitte op een knettergek, waargebeurd verhaal tijdens een tuinfeestje van zijn buren in de Hamptons. Hij maakte er de even bizarre als fascinerende podcast The shrink next door over. Om ademloos naar te luisteren, zegt redacteur Kim van der Meulen. Kim: "Nocera had in 2010 net een huis gekocht in dit zomeroord voor rijke Amerikanen en maakte kennis met de buurman: Ike Herschkopf, een psycholoog die van feestjes houdt, een bediende heeft en de muren van zijn huis heeft behangen met foto’s waarop hij met celebrity’s poseert. Gwyneth Paltrow, OJ Simpson: hij heeft ze allemaal behandeld – ja, echt iets om mee te pronken. Bij een volgend bezoek blijkt Herschkopf met de noorderzon vertrokken. Niet hij, maar de ‘bediende’, Marty Markowitz, blijkt de eigenaar van het huis. Hoe zit dat?

Markowitz, nu een zestiger, vertelt in de podcast dat hij begin jaren tachtig hulp zocht bij sterrenpsycholoog Herschkopf, waarna zijn leven langzaam door die man werd overgenomen. Hoe geraffineerd de psycholoog dat deed, wordt in elke aflevering duidelijker. Hij isoleerde zijn patiënt van vrienden en familie – Markowitz brak op aanraden van zijn shrink zelfs met zijn zus, zijn meest dierbare familielid na het overlijden van hun ouders. En toen Herschkopf eenmaal Markowitz’ enige steun en toeverlaat was, werkte hij zich onder het mom van vriendschap slinks naar binnen in Markowitz’ geërfde miljoenenbedrijf, op zijn testament en zelfs in zijn huis. Een tennisbaan, een zwembad: voor zijn psycholoog kocht hij het allemaal. Iets voor hemzelf kopen zat er dan weer niet in. Want, zo drukte zijn leider hem op het hart: als je je rijkdom laat zien, maken anderen daar misbruik van. Check."

"Wat The Shrink Next Door zo geweldig maakt, is niet alleen het verhaal over deze freaking verstoorde arts-patiëntrelatie, maar ook de manier waarop dat verteld wordt. Joe Nocera neemt je stap voor stap mee in zijn zoektocht naar de motieven van Herschkopf, die niet wilde meewerken aan de podcast, en wat er precies is gebeurd. Hij laat Markowitz en mensen om hem heen aan het woord, en duikt in een berg e-mails, foto’s en andere herinneringen die Markowitz aan deze lange, donkere periode in zijn leven heeft bewaard. Ook de vraag hoe het kan dat een volwassen persoon zich laat brainwashen door z’n psycholoog komt aan bod. Dat klinkt gekker dan het is, getuige de verhalen van vele ex-patiënten van Herschkopf die hetzelfde overkwam. (En het komt in het algemeen wel vaker voor. Ander beroemd voorbeeld: het kostte Beach Boys-frontman Brian Wilson jaren om los te komen van zijn celebrity shrink, die zich zelfs bemoeide met de liedjes van de band). Alle afleveringen luisteren, want in de updates hoor je ook of Herschkopf nog als psycholoog werkt en hoe het nu met Markowitz gaat. Krijg je geen spijt van, beloofd."

Lekker Instagramaccount: Aan en Matig

Er zijn van die Instagramaccounts waarvan je niet wist dat je er een dagelijkse dosis van nodig had, tot je er elke dag even langs scrolt. Aan en Matig is er zo een. Animator Martijn van Hoek, bekend van het immens populaire Twitteraccount Optyfen met eenden, plaatst hier stripjes en animaties ‘waar helemaal niemand om heeft gevraagd’, zoals hij ze zelf omschrijft. Al dan niet over Rolf, een viezige, kalende, norse Brabander van middelbare leeftijd. Voormalig stagiair Annemieke van Straalen is fan.

Annemieke: "Ik kwam vorige zomer op dit account terecht via Tim Hofman, die af en toe grappige tips deelt. Toen was het nog klein; er waren misschien net duizend volgers. Inmiddels volgen meer dan 10.000 mensen de stripjes en filmpjes die Martijn van Hoek maakt en hier deelt. Ondanks het dikke absurdistische sausje zijn de verhalen op een of andere manier herkenbaar. Vaak wordt de draak gestoken met alledaagse situaties, zoals de stompzinnige discussie of het ‘patat’ of ‘friet’ is. Of de gemeenschappelijke irritatie over mensen die hun mondkapje verkeerd op hebben. Daar geeft hij dan een rare twist aan."

"Dat terugkerende personage Rolf, zo’n Dumpert-reaguurder die naar vrouwen sist op straat, vanuit zijn zolderkamer op alles en iedereen commentaar levert en vooral niet zichzelf de schuld geeft van de problemen in de wereld, vind ik ook heel hilarisch. Al moet je ervan houden: toen ik dit account aan mijn vriend liet zien, keek hij me glazig aan en vroeg hij wat voor zieke mindfuck hij onder ogen kreeg, haha. Martijn van Hoek maakte ook animaties voor de VPRO en Rolf kun je ook kennen van De vooravond. Ik ben best selectief in wie ik volg op Instagram, maar dit account staat redelijk hoog op m’n lijstje. De filmpjes laten je op een grappige manier even stilstaan bij alledaagse dingen waar je nooit over nadenkt, en ik word er gewoon blij van. Een beetje comedy op Instagram is altijd goed, toch?"

LEES MEER OVER