Close

Lekker lullen met Eva & Lize: Jaloezie in vriendschappen

06 juni 2021 05:06 / Antwoord op je levensvragen
J Ja, we mogen weer meer, maar hé: met op die bank hangen was ook weinig mis. Zeker als je Lize Korpershoek over de vloer hebt. De komende weken beantwoorden zij en Eva samen kijkersvragen. Met deze keer die van Anne, die er stiekem van baalt dat twee van haar vriendinnen steeds meer naar elkaar toetrekken.

Normaal is ze echt geen jaloers persoon, benadrukt Anne* (31). Ze deelt wel meer vrienden, en dat gaat allemaal soepel en probleemloos. Maar in deze driehoeksverhouding is er toch iets scheef gegroeid, en voelt ze zich gepasseerd. 

De vraag

Dit is het geval: "Vorig jaar ben ik met twee van mijn beste vriendinnen een weekendje weg gegaan. Zij kenden elkaar daarvoor nog niet zo goed, maar het was heel gezellig en daarna hebben we ook nog een paar keer met z'n drieën afgesproken." Maar ja, toen bleek dat ze ook met z'n tweeën de hort op gingen, zonder dat ook even tegen Anne te zeggen. "Het werd me niet echt verteld, maar meer een soort van halfslachtig tussen neus en lippen door genoemd. Ik denk dat ze wel wisten dat het voor mij een beetje moeilijk zou zijn."

'Toen ze allebei liefdesverdriet hadden, was ik er voor hen'

Het is op zich niet zo gek dat de twee elkaar opzoeken: "Zij zijn allebei net uit een lange relatie gekomen, en ik heb juist net een nieuwe relatie. Zij vinden veel herkenning bij elkaar, en mijn situatie is anders. Het is natuurlijk ook fijn om een andere single vriendin te hebben. We zijn begin 30 en iedereen om ons heen is aan het settelen, dus ik snap wel dat ze elkaar opzoeken. Tegelijkertijd hebben zij allebei heel erg op mij geleund toen ze midden in het liefdesverdriet zaten en ben ik er heel erg voor hen geweest."

En dat voelt toch een beetje als een steek in het hart: je mag er wel zijn als je vrienden in puin liggen, maar voor de leuke feestjes word je overgeslagen. Tegelijkertijd gunt Anne het haar vriendinnen natuurlijk ook en schaamt ze zich een beetje voor haar jaloezie. Ze wil heel graag weten wat Lize en Eva van de situatie vinden, of ze ook weleens zoiets hebben meegemaakt. En: hoe ze er het beste mee om kan gaan.

Lize & Eva

Zowel Eva als Lize herkennen de situatie meteen. Eva heeft duistere herinneringen aan een post-eindexamenreisje naar Salou. En Lize sprak een iets te nonchalante vriendin een keer aan: "Ik heb ook weleens gehad dat ik naar iemand toe ben gegaan en zei: 'Ik voel me alsof ik niet meer leuk genoeg ben' en toen was die persoon gewoon verdwenen. Dat vond ik ook heel ingewikkeld." Een vriendschap emotioneel goed houden, is nou eenmaal soms net alsof je een vier meter hoge toren van serviesgoed op je vingertopje balanceert. Hieronder zie je hoe zij daar mee omgaan en wat hun advies is aan Anne:

De expert

Volgens relatietherapeut Joey Steur van Praktijk de Liefde valt het dus wel mee, met die benodigde cojones. Bespreekbaar maken is het devies! "Ik heb het vermoeden dat de twee vriendinnen die nu zo naar elkaar toe trekken, elkaar op dit moment even harder nodig hebben. Dat heeft te maken met hun levensfase. Het is logisch dat Anne hen dit gunt, maar ik snap ook wel het conflicterende gevoel: ze voelt zich weggezet, buitengesloten, alsof ze er even niet meer toe doet. Terwijl ze zelf een hele goede vriendin is geweest toen zij dat nodig hadden."

Ook krijgt Steur de indruk dat de twee vriendinnen Anne proberen te ontzien, juist door niet helemaal open te zijn over hun ontluikende vriendschap. Maar daarmee vergroten ze ook die zweem van geheimhouding en dus ook het gevoel van uitsluiting. "In een hechte relatie, zoals een dierbare vriendschap, is openheid en je kwetsbaar durven opstellen juist van heel groot belang, en dus ook praten over wat je nodig hebt. Zij zouden daarnaast Anne meer kunnen betrekken bij hun afspraken – ook als ze daar zelf niet bij is – en troost bieden als ze zien dat het haar toch een beetje verdriet doet."

'Heel spannend om te doen, maar het kan de vriendschap verrijken'

En waar Eva en Lize denken dat de tijd het probleem vanzelf gaat oplossen – vriendschappen meanderen nou eenmaal altijd een beetje – ziet de relatietherapeut juist een uitgelezen kans om de banden aan te halen. "Natuurlijk kan het ook gewoon zijn dat de tijd dit probleem oplost en dat de andere twee vanzelf weer meer naar Anne toetrekken. Maar ze kan het ook als een kans zien om de vriendschappen te bestendigen. Dat kan ze doen door open te zijn en zich kwetsbaar op te durven stellen. Ik zou haar adviseren om een keer met z’n drieën af te spreken voor een theetje of een glas wijn en het gewoon op tafel te gooien. Dan kan ze vertellen hoe haar verstand en gevoel conflicteren, dat ze hen de vriendschap gunt, maar dat ze zich ook een beetje buitengesloten voelt. En dan samen naar een oplossing zoeken. Dat is heel spannend om te doen, maar kan een waardevol resultaat opleveren en de vriendschap verrijken.”

Volgende week in Lekker lullen met Eva & Lize de vraag van Sabine* die een gelukkige relatie heeft, maar toch steeds opwindende seksdromen heeft over haar professor. What to do?

* Anne en Sabine willen graag anoniem blijven en heten eigenlijk anders.

Peper Hofstede

LEES MEER OVER