Beleggen 2.0 (mét discodip)? 'Er wordt heel emotioneel gereageerd'

Geld verdienen met beleggen. Een jaar geleden schreef ik daar het artikel Beleggen voor beginners: laat je niet gek maken over. Na lange gesprekken met deskundigen durfde ik het voor het eerst in mijn leven aan. Ik kocht aandelen LVMH. Een paar maanden later waren ze zo hard gestegen, dat ik met de winst die ik had gemaakt zelf een chique tas kon kopen. Het werd, hoe ironisch, een Mulberry.
Inmiddels hoor ik iedereen om me heen over crypto’s. De een zit dik in de bitcoins, de ander in XRP, weer een ander in dogecoin. Het zijn er inmiddels zoveel, dat ik me bijna angstvallig afvraag of ik een belangrijke boot mis als ik ze aan me voorbij laat gaan. Hoe komt het dat iedereen opeens in de crypto’s zit? Was het verveling tijdens het coronajaar? Ligt er iets anders aan ten grondslag? Hoe werkt het eigenlijk, beleggen in bitcoins? Waar begin je? Ik vroeg het aan de kenners én de handelaren. De eerste die ik het vraag, is Madelon Vos. Ze is bitcoin-analist, technisch analist, trader, columnist en YouTuber. Via haar kanalen verschaft ze informatie. Ook kun je bij haar terecht voor cursussen.
Wat ik graag wil weten, Madelon, hoe ben je zelf het cryptovak ingerold?
“Toen ik begon met geld verdienen, wilde ik mijn geld voor me laten werken. Ik verdiepte me in de manieren waarop dat kon en kwam bij bitcoin terecht. Ik dacht: ik koop eens wat en zie wel wat er gebeurt. Al snel kwam ik erachter dat de koers van bitcoin enorm volatiel is: hij kan heel hard omhoog en omlaag schieten. Toen wist ik: ik moet me hier beter in gaan verdiepen en maakte er een fulltime studie van. Ik ging, zoals ze dat in de cryptowereld noemen, ‘down the rabbit hole’. Inmiddels is bitcoin niet meer mijn hobby, maar mijn werk. Alles komt samen in bitcoin, dat vind ik er zo mooi aan: de online wereld, politiek, de economie, programmeren.”
“ 'Mensen die komen voor de hebzucht, blijven voor de revolutie'
Wat maakt, volgens jou, bitcoin zo interessant als belegging?
“De afgelopen jaren is er veel geld bij geprint. Er is sprake van inflatie: prijzen stijgen. Bij bitcoin speelt dat niet, er is een afgebakende hoeveelheid beschikbaar en dat blijft zo. Het is de eerste financiële eenheid die niet gestoeld is op het Keynesiaanse model, maar op de macro-economische stroming van de Oostenrijkse school. Het is wat meer libertarisch (vrijheid als grootste goed, red).Ik vind het heel interessant wat dat doet, als experiment. De eerste twaalf jaar van dat experiment zijn best oké geweest.”
Waarom is bitcoin zo populair, denk je?
“Ik denk dat het ermee te maken heeft dat het een dynamische manier van beleggen is. Als op de reguliere aandelenmarkt iedereen drie procent in de min staat, schreeuwt men moord en brand. Terwijl als dat bij de cryptomarkt gebeurt, het een saaie dag wordt genoemd. Het is nog zo jong, er zit zo’n snelle dynamiek in, ik kan me voorstellen dat dat, zeker voor jonge beleggers, interessant is. Beleggen in aandelen is wel héél erg op de lange termijn, daar zit echt een andere filosofie achter.
Heel veel mensen komen voor de hebzucht en stappen er ook snel weer uit. Dat zagen we in 2013, in 2017, en we gaan dat deze cyclus opnieuw zien. Veel beleggers zullen weer uitstappen, maar je zult ook zien dat mensen die kwamen voor de hebzucht, blijven voor de revolutie. Die zien dat er onderliggends iets vreemds aan de hand is. Producten in de supermarkt worden duurder, geld wordt minder waard en sparen op de bank rendeert niet. Dat maakt dat veel mensen denken: een stukje bitcoin in mijn portefeuille is helemaal niet zo’n gek idee.”
Pasgeleden slingerde Elon Musk een tweet de wereld in, waarna de koers kelderde. Maakt dat crypto’s niet heel gevoelig?
“De tweet kwam misschien van een van de rijkste mannen ter wereld, maar het is en blijft een mening. Het is in dit tijdperk wel zo, dat een tweet van een machtig persoon veel effect kan hebben, ook op de klassieke beurs. Zo twitterde Kylie Jenner ooit dat ze bijna nooit meer op Snapchat zat. De waarde van Snapchat kelderde meteen heel hard. Het gebeurt dus ook op de reguliere beurs. Als Trump twittert over een specifiek bedrijf, heeft dat ook effect. Zo werkt het nu eenmaal op dit moment, met social media.”
LEES OOK
Wat tip jij mensen die willen beginnen met cryptovaluta en geen idee hebben?
“Als je geen kennis ervan hebt, doe het dan maar even niet, haha! Het is echt de bedoeling dat je je eerst grondig inleest. Dat je begrijpt waarom je doet wat je doet. Als je daar geen tijd voor of zin in hebt, stel ik: begin er niet aan. Heb je je erin verdiept, begin dan met een heel klein beetje. De markt is zo volatiel, kijk eerst of je daar wel tegen kunt. In plaats van dat je in één keer een groot aankoopbedrag doet, kun je ook elke maand een klein beetje bij kopen, bijvoorbeeld voor tien euro per maand. Op die manier kun je een mooi gemiddelde voor jezelf creëren met kleine bedragen.
Het lijkt mij ook verstandig om het een onderdeel te laten zijn van je totale beleggingsportefeuille. Je moet het risico kunnen dragen. Beleg ook nooit met geld dat je niet kunt missen. Houd altijd in je achterhoofd dat je het kunt kwijtraken. Weet ook dat kleinere cryptomunten gevoeliger zijn en sneller kunnen stijgen en dalen. Het is belangrijk dat je dat je niet in paniek raakt als de koers, na bijvoorbeeld een Tweet van Elon, onderuit gaat. Ik geloof overigens nog altijd in de opwaartse trend. De verwachting is dat de koers rustig omhoog blijft gaan.”
“ 'We waren op zoek naar manieren om financiële vrijheid te creëren'
Wie ook heilig gelooft in de opwaartse trend, is Maaike*. Samen met haar man kocht ze in 2018 voor 12.000 euro aan bitcoins. Ze maakten tot nu toe 200.000 euro winst en hebben daarvan 165.000 herbelegd in vastgoed. Maaike en haar man geloven heilig in het succes van crypto’s voor de toekomst.
Zo, twee ton winst, dat is lekkere handel! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
“We belegden al in aandelen en fondsen en verhuurden ons huis aan expats toen we in de crypto gingen. Mijn man werkt in de financiële wereld, die is altijd al veel bezig geweest met beleggen. We woonden in het buitenland en waren heel erg bezig met financiële vrijheid, naar manieren om die te creëren. Zodra de hype in 2017 rond crypto voorbij was, stapten we in met 12.000 euro. We hadden ons toen goed ingelezen en geloofden heel erg dat crypto’s baanbrekend zijn. We hebben zes verschillende cryptomunten gekocht, elk ter waarde van 2000 euro. De keuze voor die zes hebben we gemaakt naar aanleiding van marktwaarde en de technologie. Ook hebben we er heel veel over gelezen. We lezen boeken, zoals The Bitcoin Standard, artikelen nieuwsberichten, bekijken Twitter-berichten en YouTube-video’s. Ik let er ook op dat de mensen die ik volg zelf succes hebben geboekt en welke bronnen zij gebruiken voor hun kennis.
Van de 200.000 euro winst die we hebben gemaakt, hebben we er 165.000 euro uit gehaald om te beleggen in vastgoed. Dat is nu onze passieve geldstroom: het levert elke maand geld op. We hebben nog 20.000 euro in crypto’s zitten op dit moment.”
LEES OOK
Wat was jullie strategie om zoveel winst te maken? Hebben jullie heel veel gekocht en weer verkocht? Of juist niet veel gedaan?
“De eerste twee jaar hebben we er niets mee gedaan, we gingen voor de langetermijnfocus. We hebben heel erg in de min gestaan, maar we hebben ons daar niet door laten afschrikken. Toen ging dit jaar ons portfolio heel hard omhoog. We hebben een beetje geschoven met coins, nieuwe valuta gekocht en andere afgestoten. Op dit moment geloven we heel erg in bitcoin en ethereum en kopen daar nu de dips bij. Ik ben niet zo snel van slag, dat scheelt. Natuurlijk is het niet leuk om te zien dat op een dag je portfolio 20.000 euro minder waard is, maar mijn idee is echt dat het op de lange termijn zoveel groter gaat worden. En dus koop ik bij op de dips, dat zie ik dan als een soort korting.
Ik denk dat digitalisering nog veel groter gaat worden, en dat we steeds meer één worden. Het gaat snel, is onafhankelijk en decentraal, en ongevoelig voor inflatie. Het maakt de wereld in veel opzichten makkelijker. Ik denk dat crypto de oplossing voor veel problemen is.”
Eef* gebruikte een heel andere strategie voor de winst die ze boekte met bitcoin. Haar pakketje werd tien keer zoveel waard. Door te pendelen.
Pendelen?!?!
“Ja, pendelen! Sinds kort volg ik een opleiding tot heks. De heks die me opleidt is een traditionele heks in moderne tijden en is supernuchter, inspirerend en grappig. Ik leerde over intuïtie, zelfredzaamheid en wat de natuur te bieden heeft. Ik heb nu een stuk of vijf lessen bij haar gevolgd, eentje ervan ging over pendelen. Voor de gein dacht ik: laat ik een crypt pendelen. Ik heb mijn pendel boven de app gehouden en bij twee crypto’s ging-ie enorm tekeer. Daar heb ik allebei voor 25 euro van gekocht en die zijn nu allebei tussen 250 en 300 waard. Ik heb geen idee wat ik doe. Of juist wel, natuurlijk.”
Je inleg vertienvoudigen, dat is natuurlijk halleluja. Maar niet iedereen heeft zoveel ‘geluk’. Er zitten natuurlijk ook haken en ogen aan speculeren met cryptovaluta. Het grootste gevaar dat eraan kleeft, aldus financieel journalist Janneke Willemse, bestellerauteur van het heerlijke handboek Blondjes Beleggen Beter, is toch dat mensen zich er niet goed genoeg in verdiepen. Ook haar is het opgevallen hoeveel mensen in de cryptovaluta zitten.
Janneke, jij werkt al zo lang in de financiële sector. Hoe verklaar jij die hype rond cryptobeleggen op dit moment?
“Het afgelopen jaar was redelijk bizar. Het doet me een beetje denken aan de tijd rond de dot.com bubbel, maar dit heb ik serieus nog niet eerder meegemaakt. Werkelijk iedereen die ik ken, belegt in crypto currencies. Ik denk dat dat voor een deel te maken heeft met de coronacrisis. Mensen zitten thuis, achter hun mobieltje, veel meer was er niet te doen. Bovendien steken mensen elkaar aan met positieve berichten op social media. Het werkte als een olievlek: ‘Die is rijk geworden, en die’. Het draait hier om hebzucht, en dat werkt besmettelijk. Máár: beleggen in crypto’s is en blijft een gok.”
“ 'Er is niet genoeg koershistorie om voorspellingen te doen'
Vind jij dat het ook een gok is om erin te beleggen als je je erin verdiept?
“Dat is dus het interessante aan dit verhaal: mensen vertellen mij dat ze beleggen in crypto’s veel makkelijker vinden dan beleggen in aandelen. Dat ze zich erin hebben verdiept. Maar ik vrees dat veel mensen zich toch niet goed genoeg hebben ingelezen. Wat ik bijvoorbeeld zie, is dat mensen naar de grafiek kijken en zeggen: ‘Dit is ‘de steun’, of ‘de weerstand’, ‘daarna veert de koers weer op’. Je maakt dan dus gebruik van technische analyse.
De technische analyse op de beurs is ergens op gebaseerd. Alle informatie die beschikbaar is over de waarde van een aandeel, is bepaald naar aanleiding van onderzoek. Mensen bestuderen een bedrijf, maken berekeningen, kijken wat het bedrijf waard is. Dat allemaal samen, daar komt een waarde uit, een koers. Bij die aandelenmarkt kan ik me daar iets bij voorstellen. Hoe meer mensen naar de grafieken kijken, en zeggen: ‘daar ligt de steun’, is dat ergens op gebaseerd, namelijk de beoordelingen van bedrijven. Bedrijven die produceren. Bedrijven met mensen in dienst, en plannen voor de toekomst. Dat is allemaal niet het geval bij crypto’s. Dat zijn munten. Er wordt wel wat mee betaald, maar niet op grote schaal. Bovendien heb je nog niet genoeg koershistorie om voorspellingen te doen. Er is niets over te zeggen.”
Ben jij het ermee eens dat bitcoin voordelen heeft ten opzichte van onze valuta?
“Ja, ik ken de argumenten dat ons monetaire systeem failliet is, dat het systeem met centrale banken niet meer werkt. Dat vind ik een mooie gedachte, maar dan nog kun je niet voorspellen wat de koersen van crypto’s zullen doen. Dus ik wil wel waarschuwen: de koersen van cryptovaluta zijn veel onzekerder dan aandelen van de reguliere beurs. De beurs heeft een koershistorie van meer dan honderd jaar, je kunt beter zien wat er kan gebeuren. Bij cryptomunten zijn er te weinig historische data aanwezig om een voorspelling te kunnen doen. Op 14 april was de koers van bitcoin 64.000 dollar, nu is-ie 34.000 (eind mei, red). Dat is 53 procent eraf! Crypto’s zijn qua spanning te vergelijken met handelen in valuta, dat gaat ook altijd door. Ook qua psychologie is het hetzelfde, als iedereen denkt: de wereld gaat naar de haaien, zal er ook meer vraag zijn naar bitcoin, bijvoorbeeld.”
LEES OOK
Wat raad jij mensen aan die willen beleggen in crypto?
“Lees je heel goed in en realiseer je altijd dat wat je ook leest, het altijd de mening is van iemand. De ene mening is net wat meer op feiten gestoeld dan de ander, maar het is en blijft een mening, geen 100% zekerheid of waarheid. Kijk, als je iemand volgt, of diegene de feiten goed doorgrond heeft. Je moet je er goed in verdiepen en verschillende bronnen vergelijken.
Weet ook: crypto’s of de beurs, dat zijn twee verschillende soorten takken van sport, twee verschillende soorten spelletjes. Bij allebei de spelletjes moet je goed blijven bedenken: wanneer is het genoeg voor mij? Wanneer stap ik eruit? Denk niet in alles of niets. Maak je winst, dan hoef je niet meteen alles te verkopen, je kunt ook je inleg incasseren bijvoorbeeld en de rest laten staan. Beleg alleen met geld dat je echt kunt missen. Dan hoef je niet meteen in paniek te raken als de koers daalt. Tot slot: er wordt heel emotioneel gereageerd op cryptomunten, nog meer dan op de beurs, houd daar rekening mee. En weet: het kan goed komen, maar ook niet. Houd dat altijd in je achterhoofd.”
Goed. Ik weet het nog niet helemaal. Ik denk dat ik het voorlopig maar even houd bij het luisteren van verhalen van anderen over hun avonturen op het cryptopad, terwijl ik ondertussen mijn Mulberry-tas streel. En ik kan natuurlijk altijd even kijken wat de aandelen LVHM doen tegenwoordig…
*Om privacyredenen zijn de namen van Maaike en Eef gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.
Meer weten
Janneke Willemse tipt: “Petra van Lansdorp heeft veel kennis van de achtergrond van crypto currencies, dat vind ik heel verfrissend. Ze schreef het boek In 10 stappen in je eigen bank”
Madelon Vos tipt: “Het internet staat vol met gratis informatie over crypto en bitcoin. Zo heb je het YouTube-kanaal van Real Vision, waarop diepgaande materie en video’s te zien zijn over deze onderwerpen. Wil je liever informatie in het Nederlands, kijk dan eens op mijn YouTube-kanaal voor wekelijkse content, of bekijk de cursussen op madelonvos.nl”
Erg leuk, tot slot, zijn de column van Marcel van Roosmalen over de hype en dit artikel uit de Volkskrant over crypto’s en social media.