Close

5 zinderend spannende boeken voor voorbijvliegende middagen in de zon

10 juni 2021 06:06 / Leestips
H Het is bijna zomer en dat voelen we. Buiten schittert de teenslippers- en zonnebrillenparade, en als je tijd en mazzel hebt, is niets zo lekker als een tripje naar het park of strand. Het liefst met een spannend boek. Zie je door alle bomen de boeken niet meer? Geen zorgen wij zetten 5 relatief nieuwe boeken voor je op een rij!

Nog een paar weken en het thuiskantoor wordt ingeruild voor de langverwachte zomervakantie. Of je al die vrije tijd nou op een heropend terras in eigen stad doorbrengt of in een vakantieland dat net weer ‘op geel’ is gesprongen, één ding is zeker: met een lekkere page-turner wordt het nóg leuker. Redacteur Wouter Peer deelt daarom vijf van zijn favoriete boeken van dit moment.

1. Vogeleiland – Marion Pauw

We beginnen het lijstje met een Nederlands boek, want dat mag niet ontbreken aan dit lijstje. Ook Nederlandse schrijvers weten namelijk als geen ander hoe ze lezers moeten meeslepen in een spannend verhaal. In mei bracht Marion Pauw haar nieuwste boek uit: Vogeleiland, een angstaanjagend realistische thriller.

Pauw schrijft over de tiener Marianne die overtuigd wordt door haar oudere vriend Berend om een nieuw leven te beginnen op een onbewoond eilandje, zonder daar iemand over te vertellen. Het idyllische leventje op Vogeleiland slaat compleet om wanneer ze zwanger raakt en tijdens haar bevalling naar het ziekenhuis wil. Berend is bang opgepakt te worden voor ontvoering van een minderjarige, en Marianne wordt zijn gevangene. Het hemelse Vogeleiland verandert in een hel.

Met Ruinerwold in ons achterhoofd lijkt dit boek eng dicht bij de realiteit te komen, wat het alleen nog maar moeilijker maakt om het weg te leggen. Pauw beschrijft geen aaneenschakeling van heftige of zenuwslopende gebeurtenissen, maar door Marianne niet de verteller van het verhaal te laten zijn - dat zijn namelijk de mensen om haar heen - heerst er een constant gevoel van nieuwsgierigheid en zorgen waardoor je het boek het liefst in één keer uitleest.

2. Later – Stephen King

In een lijstje van spannende boeken kan ongekroonde Stephen King natuurlijk niet ontbreken. Met een uitzonderlijke snelheid van één boek per jaar heeft King een soort iron throne van thrillers gecreëerd, met in plaats van zwaarden een opeenstapeling van New York Times bestsellers. It, The Shining, en nu Later (in het Nederlands én Engels). Qua genre een bijzondere combinatie van horror, crime, coming of age, en thriller: een combinatie die alleen King voor zich kan laten werken.

Later slurpt je compleet in het verhaal van de 6-jarige Jamie Conklin, een kind met een bovennatuurlijke gave. Hij kan namelijk de doden zien. King weet de ‘I can see dead people’-cliché om te vormen tot een spannend en soms eng geheel, waarin de jonge Jamie te maken krijgt met duistere zaken, iets waar hij later (get it?) nog veel last van gaat hebben.

In tegenstelling tot de meeste Stephen King boeken is Later lekker kort. Met 272 pagina’s vliegt het boek voorbij. Een goed spannend boek van een goede spannende schrijver, wat wil je nog meer?

Nagelbijtend zie je Tess zichzelf verliezen in het mysterie

3. The lamplighters – Emma Stonex

Het is 1972. Een boot meert aan bij een vuurtoren in de zee bij Cornwall, maar bij aankomst blijken de drie mannen die af zouden worden gelost, verdwenen te zijn. De deur versperd, de tafel gedekt, en de klokken staan stil op kwart voor negen. In het weerlogboek staat dat er een gigantische storm heeft plaatsgevonden, maar de lucht was de hele week helder. Waar zijn deze mannen gebleven? 20 jaar later gaat een journalist vol frisse moed op onderzoek uit en ondervraagt de drie jonge vrouwen die deze mannen hebben achtergelaten. Lukt het haar om het mysterie te ontrafelen?

The Lamplighters (De Lichtwachters)is het eerste boek dat Emma Stonex onder haar eigen naam publiceert, en het is een succes. In deze whodunit-thriller weet Stonex het bovennatuurlijke tastbaar te maken met duidelijk en contrasterend taalgebruik. De persoonlijke verhalen van de jonge koppels staan lijnrecht tegenover de larger than life verhalen van de vuurtoren, wat zorgt voor een intrigerend geheel. Het is ook nog eens geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, voor de mensen die daarvan houden.

4. Klara and the sun – Kazuo Ishiguro

Technologie ontwikkelt zich steeds sneller en met de dag vliegen de nieuwe uitvindingen ons om de oren. Vooral op het gebied van Artificial Intelligence (AI) – computers die het menselijke brein nabootsen – maken we sprongen van hier tot Tokio. Maar wat gaan we doen als het uiteindelijk lukt om een computer echt een vrije wil te geven? Als computers dezelfde emoties kunnen voelen als wij? Verschillen wij dan überhaupt nog van computers?

Deze vragen stelt de Brits-Japanse Nobelprijswinnaar, Kazuo Ishiguro in zijn nieuwste boek Klara and the sun (Klara en de zon). In dit boek volgen we Artificial Friend Klara die verkocht wordt aan Josie, een Amerikaans tienermeisje. We leren de wereld kennen door Klara’s robotische ogen, wat haar een unreliable narrator maakt. Een literaire greep waar Ishiguro in uitblinkt. Met de nieuwsgierigheid van een kind kijkt Klara naar de snel veranderende wereld om haar heen, en leert ze de mens kennen met alle mooie én lelijke kanten.

Net als Ishiguro’s eerdere sciencefictionboek, Never let me go, grijpt dit boek je van begin tot eind. Geen leugens en bedrog of moord en doodslag, maar met de manier waarom Ishiguro je stap voor stap kennis laat maken met deze nieuwe wereld, grijpt je bij de kladden en laat je niet meer los. Probeer dat maar eens weg te leggen.

5. The unheard – Nicci French

Tess heeft na een scheiding haar leven eindelijk weer op orde. Ze heeft met haar ex-man, Jason, en zijn nieuwe vriendin duidelijke afspraken gemaakt over haar dochter, Poppy, en zelf zit ze ook weer in een prille relatie. Haar leven neemt een onverwachte wending wanneer haar dochter opeens thuiskomt met een tekening van een vrouw die van een toren af valt en vreemde taal uitslaat. Tess gaat op onderzoek uit en denkt in groot gevaar te zijn, maar haar omgeving gelooft haar niet en denkt dat ze feit en fictie niet meer uit elkaar kan halen.

The unheard (Wie niet horen wil) is het nieuwste boek van schrijversechtpaar Nicci Gerard and Sean French, oftewel Nicci French. Het is een klassieke psychologische thriller met een langzaam ontluikende opbouw, goed geschreven personages, en een conclusie waar je u tegen zegt. Nagelbijtend zie je Tess zichzelf verliezen in het mysterie, waarbij je zelf ook begint te twijfelen: is ze betrouwbaar of niet?

Niet per se een literair hoogstandje, maar dat maakt het boek juist ook heerlijk voor een plakdag op het strand, al helemaal na een zwaarder boek als Klara and the Sun.

Wouter Peer