Close

Lekker boeiend

11 juni 2021 04:06 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessies-du-jour.

Boeiend boek: Zachtop lachen - Malou Holshuijsen

Toen presentator en programmamaker Malou Holshuijsen 15 jaar was, was ze getuige van een dodelijk ongeluk van een klasgenoot. Ze ging emotioneel op slot en zweeg er jarenlang over, tot haar 31ste. Ze kreeg ineens nare dromen, durfde niet meer te slapen en durfde bijna niet meer over straat. "Ik was de enige Amsterdammer die voor een oranje stoplicht bleef staan. Ze besloot te praten met een psycholoog, vertelde ze Frénk van der Linden in dit mooie interview in de Volkskrant. Haar emotionele blokkade bleek veel dieper te zitten dan ze dacht – 'zwijgen is goud' is zo ongeveer het familiemotto. In haar debuutroman Zachtop lachen schrijft ze het trauma van zich af, in een dialoog tussen een psycholoog en een patiënt-in-ontkenning.

Een absolute leestip, zegt redacteur Floor Bakhuys Roozeboom. Floor: "Malou Holshuijsen heeft met Zachtop lachen een boek geschreven over loodzware thema's zoals verdriet, angst, schuld en trauma's die generaties lang doorwerken zonder er een loodzwaar boek van te maken. Ze neemt je mee in de belevingswereld van een jonge vrouw die haar diepste ellende jarenlang heeft weggelachen en tot het moment dat ze dat niet meer kan. Als lezer mag je af en toe mee lachen om haar botte 'weglach'-humor, maar krijg je ook te zien welke kwetsbaarheid achter dat masker schuilgaat. Dat maakt dat je de hoofdpersoon bij vlagen totaal onmogelijk kunt vinden en toch niet afhaakt, maar zelfs van haar gaat houden. Een zeldzame kwaliteit."

Lekker zomerdrankje: Fiorito spritz

Oranje die dit weekend speelt én temperaturen die boven de twintig graden blijven: we wedden tien tegen één dat het dit weekend Aperol Spritz regent. En waarom ook niet? Nou, omdat het nog feestelijker kan, zegt redacteur Lizzy van Hees. "Tuurlijk: Aperol Spritz is een zalig drankje, dat eigenlijk nooit verveelt. Maar als je nou toch eens iets anders wilt proberen, gewoon om jezelf na zo'n lange winter (en winters voorjaar) helemaal op te spritzen, maak dit weekend dan een Fiorito Spritz. Een drankje dat ik voor het eerst probeerde op Vliebiza en sindsdien twee keer heb nagemaakt. Easy does it, want eigenlijk hoef je alleen de Aperol te vervangen voor limoncello. En je merkt snel genoeg dat het resultaat een stuk minder zoet is dan z'n oranje broer. Hier komt het recept.

 

Ingrediënten:

• 1 citroen

• IJsklontjes

• Prosecco

• Limoncello

• Spa rood

• Verse munt

• Een leuk cocktailglas (als je dat hebt)

Als je gaat mengen moet je deze verhoudingen aanhouden:

• 3 delen prosecco

• 2 delen limoncello

• 1 deel spa rood

• IJs en munt voeg je naar eigen voorkeur en smaak toe!

 

Hoewel de Fiorito Spritz minder zoet is dan andere cocktails, is-ie minstens zo verraderlijk. Hij drinkt weg als een heerlijk frisse dorstlesser en voor je er erg in hebt, sta je een tweede glas in te schenken. Zeker met dit warme weer is het daarom geen gek idee iets meer spa bij het geheel te gooien. Of om af te wisselen met een glas citroenlimonade, mocht je in zoetzure sferen willen blijven. Proost! (En drink met mate en zo)."

Fiorito Spritz
Fiorito Spritz

Boeiend YouTube-kanaal: JCS Criminal Psychology

Hou je van true crime en wil je weten hoe het er écht tijdens een verhoor aan toegaat, dan kun je je lol op met het YouTube-kanaal JCS Criminal Psychology. Hier zie je video's van Amerikaanse politieverhoren en krijg je tekst en uitleg bij het soms bizarre gedrag dat verdachten laten zien als ze ondervraagd worden (en vooral: als ze merken dat ze er gloeiend bij zijn). Geen binge-stuff, zegt redacteur Kim van der Meulen, want de zaken zijn zo heftig dat je na één video wel toe bent aan wat luchtigers. Maar evengoed razend interessant. Kim: "De gemiddelde verhoorscène uit een politieserie steekt bleekjes af bij de manier waarop de rechercheurs in deze videoverhoren te werk gaan. De beheerder van dit account noemt zichzelf Jim C. Swim, en wie dat ook is (op Reddit wordt daarover druk gespeculeerd): hij heeft verstand van zaken. In elke video wordt eerst de misdaad uitgelegd, en daarna zien we de verdachte de verhoorkamer binnenkomen. Soms uit vrije wil – de destijds 24-jarige Jennifer had in 2010 geen idee dat de politie al vermoedde dat zij een complot had beraamd om haar ouders te vermoorden. En soms geboeid – de 19-jarige Nick werd gearresteerd na een high school shooting waarbij hij zeventien mensen van het leven beroofde. Zoals gezegd: heftige zaken."

"Daar zie je overigens niets van: de video's gaan niet over de misdaden of over de strafzaken die volgden, maar focussen puur op het – vaak uren durende – politieverhoor. Net voordat een verdachte iets opvallends gaat doen of zeggen, wordt de video even gepauzeerd en legt de voice-over uit wat er gaat gebeuren, waar je op moet letten en waarom de rechercheur zegt wat hij zegt. Daardoor vallen ineens dingen op waar je anders zo overheen zou kijken. De milliseconde dat de high school shooter zijn acties grijnzend herbeleeft, om zich vervolgens te realiseren dat ie gefilmd wordt en probeert te doen of hij gek is, bijvoorbeeld. (Die video begint overigens met een geweldige uitleg van het verschil tussen doen alsof je gek bent en écht iets mankeren, en waarom dat eerste weinig zin heeft).

Elke rechercheur heeft zo z'n eigen technieken. De man die Jennifer ondervraagt, doet dat in twee fases: eerst lang vertrouwen opbouwen, met half-psychologische gesprekken over haar jeugd, plotseling gevolgd door een confrontatie waarin hij haar verklaring eindeloos van achter naar voren naloopt, ineens begint over inconsequenties van haar verhaal en bluft dat hij veel meer informatie heeft dan hij in werkelijkheid heeft. Fascinerend, alleen al omdat die rechercheurs urenlang scherp blijven en uiteindelijk iedereen aan de praat krijgen."

LEES MEER OVER