Close

In drie stappen naar je droomhuis

21 juni 2021 11:06 / Samen met a.s.r.
D De knoop is doorgehakt: je gaat een huis kopen! Voordat je bij de notaris zit om je handtekening te zetten, moet er nog heel wat gebeuren. Heb jij ook verhuisplannen en kun je wel wat hulp gebruiken? Met dit stappenplan weet je precies wat jou als starter te wachten staat, van Funda tot financiering.

Als je eenmaal besloten hebt om een huis te gaan kopen, kun je waarschijnlijk niet wachten op de eerste bezichtiging. En ben je eenmaal verliefd op een woning, dan ben je meestal spontaan bereid om de hoofdprijs te bieden - je ziet jezelf al helemaal zitten in die zonnige achtertuin. Toch is het verstandig om geen overhaaste beslissingen te nemen, zegt Birgit Johansson van a.s.r. “Laat je vooraf goed informeren. Hoeveel geld kun je lenen, welke maandlasten kun - en wil - je dragen en wat moet je regelen? Als je goed beslagen ten ijs komt, voorkom je teleurstellingen en weet je zeker dat je jouw droomhuis ook echt kunt betalen.”

Sta jij ook op het punt om de huizenmarkt op te gaan? Birgit legt in drie stappen uit wat er allemaal komt kijken bij het kopen van jouw eerste huis.

Stap 1: Check hoeveel je kunt lenen

"Online kun je veel rekentools vinden die een indicatie geven van het bedrag dat je kunt lenen op basis van je inkomen. Die bedragen zijn wettelijk bepaald. Maar hoe hoog het bedrag precies is, hangt niet alleen af van je inkomen. Ga je alleen een huis kopen of met je partner, werk je in loondienst of ben je zzp’er, heb je eigen geld, rij je een lease-auto, heb je een BKR-registratie of heb je een studieschuld? Allemaal factoren die invloed hebben op de hoogte van jouw hypotheek."

'Zo houd je geld over voor als je kinderen krijgt, minder wil werken of een grote reis gaat maken'

"Daarom kun je het beste advies inwinnen bij een hypotheekadviseur. Die kan je - in tegenstelling tot een rekentool - alles vertellen over jouw persoonlijke mogelijkheden. Een onafhankelijk adviseur vergelijkt alle hypotheekverstrekkers en gaat voor jou op zoek naar de hypotheek die het best past bij jouw situatie. De Startershypotheek van a.s.r. heeft bijvoorbeeld een maximale looptijd van veertig jaar (in plaats van dertig), waardoor je maandlasten veel lager zijn. Zo houd je als starter ook nog geld over voor als je bijvoorbeeld kinderen krijgt, minder wil gaan werken of een grote reis wil maken.

Heb je een studieschuld? Ook dan kun je gewoon een hypotheek krijgen, maar de schuld heeft wel invloed op de hoogte van je lening. Dat is jammer, maar ook logisch: je moet straks wel elke maand je hypotheek én je studieschuld kunnen afbetalen."

Eigen geld

"Je hypotheek mag nooit hoger zijn dan 100 procent van de marktwaarde van de woning die je koopt. De kosten koper - de kosten voor de notaris, hypotheekadviseur en een eventuele aankoopmakelaar - mag je dus niet meefinancieren. Daarom zul je een flinke spaarpot mee moeten nemen als je een huis gaat kopen. Misschien kunnen je ouders je helpen, bijvoorbeeld door de overwaarde van hun eigen huis te gebruiken voor een schenking? Er is ook een financiële meevaller: vanaf april 2021 betaal je als starter geen overdrachtsbelasting voor huizen onder 400.000 euro."

"Er is één uitzondering op de 100 procent-regel. Wettelijk mag je tot 6 procent meer meefinancieren om je nieuwe huis te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas, zonnepanelen of dakisolatie: maatregelen waarmee je de extra lasten voor deze lening altijd terugverdient. a.s.r. biedt starters de Verduurzamingshypotheek, die je tegelijk afsluit met je hypotheek. Met de minimaal 9000 euro die je daarmee extra mag lenen, kun je een flink aantal energiebesparende maatregelen treffen in je huis. Je mag het geld wel echt alleen daarvoor gebruiken, dus (helaas) niet voor een nieuwe keuken."

Stap 2: Zoek - en vind - je droomhuis

"Nu je weet welk bedrag je kunt lenen, kun je gericht op zoek gaan naar een huis, al dan niet met een aankoopmakelaar. In de huidige markt wordt veel overboden. Als je een huis heel graag wil hebben en je weet dat er veel concurrentie is, is het verleidelijk om flink boven de vraagprijs te bieden. Maar let op: als je 325.000 euro biedt op een huis dat getaxeerd wordt op 300.000, gaat de bank daar niet in mee. Dan moet je die 25.000 dus uit eigen zak betalen. Laat je dus goed informeren over de waarde van het huis.

Wat we ook vaak zien, is dat mensen een bod uitbrengen zonder voorbehoud van financiering. Als er meerdere biedingen zijn, kiezen verkopers vaak voor het bod zonder voorbehoud. Maar aan bieden zonder financieringsvoorbehoud zit een enorm risico. Als je de koop toch niet rond krijgt, moet je (meestal) 10 procent van de aankoopprijs betalen aan de verkoper. Dat is een flinke smak geld: altijd onder voorbehoud van financiering bieden dus. Je kunt ook bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring."

'Gefeliciteerd - op naar die zonnige achtertuin!'

"Is je bod geaccepteerd? Dan teken je het koopcontract. Daarna gaan drie dagen bedenktijd in voor jou als koper - de verkoper zit nu aan de overeenkomst vast. Heb je je na drie dagen niet bedacht? Hoera, dan heb je een huis gekocht!"

Stap 3: Naar de notaris

"Je hypotheekadviseur helpt je verder met het aanvragen van de hypotheek. Heb je onder voorbehoud van financiering geboden en krijg je toch geen hypotheek? Dan kun je binnen zes weken (of zoveel weken als je met de verkoper afspreekt) na het tekenen van het koopcontract zonder kosten onder de koop uit. Dan moet je wel van één of twee hypotheekverstrekkers een afwijzing kunnen laten zien. Als de bank aangeeft dat ze langer dan de afgesproken termijn nodig hebben om jouw hypotheekaanvraag te behandelen, kun je de verkoper vragen om het financieringsvoorbehoud te verlengen.

Wanneer alles rond is, ga je samen met de verkoper en je makelaar naar de notaris. Wie dat is, mag jij als koper kiezen. Bij de notaris teken je de leveringsakte, waarmee de woning officieel op jouw naam komt te staan. Vervolgens teken je de hypotheekakte. Daarmee geef je je huis in onderpand aan de bank, in ruil voor je hypotheek. Als alle handtekeningen zijn gezet, krijg je van de verkoper de sleutels overhandigd. Vanaf nu ben je officieel huiseigenaar. Gefeliciteerd - op naar die zonnige achtertuin!"

Meer weten over het kopen van je eerste huis? Lees het Startersmagazine van a.s.r.

Ronne Theunis