Close

20 jaar Legally blonde in 5 lessen

12 juli 2021 04:07 / Inspiratie
Legally Blonde
Legally Blonde
& 'I don't need back-ups. I'm going to Harvard'. And so she did, want het is alweer twintig jaar geleden dat Elle Woods onze harten veroverde én omverblies met haar ambitie, intellect en trouwe karakter. Naast de legendarische bend & snap-move zitten er nog veel meer tijdloze lessen verstopt in deze klassieker, en die zetten we graag voor je op een rij.

Even een kleine samenvatting van de zuurstokroze klassieker: Elle Woods, gespeeld door Reese Witherspoon, wordt onverwachts gedumpt door haar vriendje. Zijn verklaring: ik ga naar Harvard Law School, dus het wordt tijd voor een degelijke vriendin, zo een uit de categorie 'oud geld', iemand die ook rechten studeert. Challenge accepted, moet Elle hebben gedacht...

1. Geen uitdaging te groot

Hoe we omgaan met tegenslagen zegt misschien wel meer over ons als mensen, dan hoe we succes vieren. En Elle krijgt nogal een tegenslag te verduren als ze wordt gedumpt in plaats van ten huwelijk gevraagd. Ze zag zichzelf al stralen met een knoeperd van een diamant om haar vinger, maar nee: Harvard gooit roet in het eten. Warner gaat rechten studeren en stippelt alvast een politieke carrière uit. Een loopbaan waar de knappe, hoogblonde en modieuze Elle volgens hem niet in past.

Voor Elle betekent de break-up een bruut einde van al haar toekomstdromen. Haar sorority sisters maken zich zorgen om hun gedeprimeerde vriendin. Kan ze niet gewoon een manicure nemen om zichzelf op te vrolijken? Of een pilletje slikken? Nou, dan ken je Elle Woods nog niet. Eyes on the prize: als Warner naar Harvard Law School kan, kan zij het zeker ook. 'Girls, I'm going to Harvard'. En met een opvallend video-essay – Elle liep duidelijk lichtjaren voor op haar leeftijdsgenoten – werd ze nog aangenomen ook.

2. Wie goed doet...

Eenmaal aangenomen is het leven aan de stoffige rechtenfaculteit niet bepaald een ponypark voor Elle. Docenten nemen haar in eerste instantie niet serieus en ook Warner en zijn nieuwe verloofde maken haar het leven zuur. Toch weet Elle zich te onderscheiden: ze bijt zich vast in het studiemateriaal en blijft koste wat kost aardig, geduldig en positief naar haar omgeving. Daar kan iedereen wat van leren, want wie goed doet, goed ontmoet.

En dus dienen de kansen zich langzamerhand ook aan bij Elle. Ze wordt aangenomen voor het speciale klasje van een van haar docenten en mag zowaar meewerken aan een echte zaak. Uiteindelijk wordt ze bevriend met haar nagelstylist Paulette, die ze met eindeloze bemoedigende woorden én de bend and snap-move weer vertrouwen geeft in de liefde. Zo is Elle, altijd bezig met het wel en wee van haar omgeving. Uiteindelijk weet ze met haar opbeurende karakter zelfs aartsrivaal Vivian (Selma Blair) om haar vinger te winden, net als alle professoren. En de knappe Emmett (Luke Wilson) natuurlijk.

3. Zó deal je met seksisme

Helaas is professor Callahan wel héél erg onder de indruk van zijn vrolijke student. Als hij 's avonds avances probeert te maken, maakt Elle meteen een moedige keuze: ontslag nemen van het project. Deze film is ver voor #MeToo gemaakt en hoewel onzedelijk gedrag van alle tijden is, hebben mensen lang niet altijd de cojones of mogelijkheden gehad om daarmee te dealen. Elle laat alle vrouwen, studenten, mensen zien: je hoeft dit niet te accepteren. Ook niet om verder te komen in je carrière.

Ook op alledaags niveau irriteren Elle en Vivian zich mateloos aan het seksistische gedrag van sommige professoren. En dan het betweterige toontje van Warner: 'You got into Harvard?'. Daar bestaat maar één correct antwoord op: 'What? Like, it's hard?'. Ja makker, kauw daar maar even op. Als je zo tegen vrouwen praat, blijf je binnen no-time achter met lege handen, zonder vriendin, verloofde of zomerstage.

4. Een vrouw een vrouw, een woord een woord

Tijdens de rechtszaak waar Elle en haar medestudenten aan werken, blijkt maar weer dat aardigheid het langst duurt. Zeker wanneer de verdachte haar alibi enkel en alleen aan Elle toevertrouwt. En zij gaat daar op haar beurt weer uitermate correct en discreet mee om. Een vrouw een vrouw, een woord een woord. Of het nou om haar vriendinnen of aartsrivalen gaat. Daar kunnen veel heren in deze film nog iets van leren.

5. Make the mold fit you

Van de 90 minuten die Legally blonde duurt zien we Elle zo'n 80 minuten als outsider. Binnen haar sorority was ze weliswaar een stralend middelpunt, maar op Harvard valt ze uit de toon. Tijdens colleges, maar ook op de campus, tijdens studentenfeestjes en ga zo maar door. Grijs, beige, zwart en stoffig en dan is daar een baken van roze en glitter. De ander zijn is niet altijd leuk, maar jezelf zonder tegenspraak aanpassen aan de massa is ook zonde. Wie wil er nou onderdeel van een eenheidsworst zijn?

Elle lijkt de perfecte oplossing te hebben voor deze koorddans: tandje erbij zodat ze inhoudelijk mee kan komen met de rest. Maar wanneer puntje bij paaltje komt: die rechtszaak winnen in je knalroze wrap-dress. De wereld mag tenslotte best een beetje meebewegen met jou.

Begint het girlpower-virus alweer te kriebelen na het lezen van Elle's levenslessen? Je kan Legally blonde en Legally blonde 2: red, white & blonde kijken via Videoland. En voor de echte fans: in mei 2022 verschijnt er zelfs een derde film!

Om stil te staan bij de filmiversary publiceerde The New York Times bovendien deze heerlijke oral history over het maken van de film. Zo hoorden ze van één van de actrices dat zij voor de film werd gedraaid samen met Reese Witherspoon een sorority heeft bezocht. Daar hebben de actrices de hele avond water gedronken terwijl ze de andere meiden op margarita's trakteerden. Om zo alle ins en outs over het leven bij een Amerikaanse studentenvereniging te ontfutselen.

Lizzy van Hees