Close

Het zalig falen, met Sibbe Jan Noppert

27 juli 2021 08:07 / Persoonlijk
Sibbe Jan Noppert
Sibbe Jan Noppert
Z Zonder wrijving geen glans. Redacteur Lizzy van Hees spreekt daarom iedere week iemand over zijn of haar royal fuck-ups en uitzinnige uitglijers, de dingen die niet goed zijn gegaan. Leveren die missers ook wat op?

Als het maar niet wil vlotten in de liefde, kan dat absoluut voelen als falen. Niet alleen is de beeldvorming in onze maatschappij nog steeds vooral op tweetjes gericht, maar ook als je spreekwoordelijk je hart aan een ander geeft, doet het verdomd veel pijn wanneer het toch niets wordt. En hoewel er op ieder potje een dekseltje zou passen – of tien – is het lang niet voor iedereen even makkelijk om te daten of intiem te zijn met een ander. Laat staan die ene ware te vinden.

Ondernemer Sibbe Jan Noppert (34) weet er alles van en besloot ongeveer een maand geleden om grover geschut in te zetten. Na jaren hengelen op Tinder, Happn en Hinge, gooide hij de apps overboord en lanceerde in plaats daarvan een eigen website én een waar mediaoffensief. Met de hulp van zijn beste vrienden, een vliegtuigcampagne en zo'n honderd bekende(re) Nederlanders moet het hem nu eindelijk lukken in de liefde.

Als het om daten en liefde gaat, heb jij een iets langere aanloop genomen. Waar komt dat door?

"Ik kom uit een ondernemersgezin in Friesland en mijn ouders zijn van de generatie die niet makkelijk over gevoelens of relaties praat, laat staan seks. Zij zijn natuurlijk ook weer producten van hun opvoeding en zonder het met zoveel woorden te zeggen, hebben ze me vaak het gevoel gegeven dat geld verdienen het belangrijkste is. Vooral mijn vader komt uit een complex gezin: zijn vader had MS en kon vanaf zijn 28e al niet meer lopen, dat betekende dat hij veel aandacht en hulp nodig had. Dus mijn vader hielp als kind al mee met de boekhouding. Met zeven kinderen was er weinig ruimte voor emotie en gevoelens, dus dat heeft mijn vader thuis niet geleerd. Zelf heeft mijn vader altijd enorm z'n best gedaan voor ons. Naast z'n werk maakte hij tijd om ons naar bed te brengen en met ons te sporten. Al die dingen deed hij met vlag en wimpel, maar over gevoelens praten, dat lukte niet. Hij had het nooit geleerd."

Was het niet genoeg?

"Het was zeker genoeg, maar achteraf denk ik wel dat ik lang onzeker ben geweest over mijn uiterlijk bijvoorbeeld of wat anderen van me vonden. Dat is lang zo gebleven, mede doordat ik daar thuis niet over kon praten. Mijn ouders stonden vroeger met 50 euro te smeken of ik niet alsjeblieft ook naar de kroeg wilde gaan. Achteraf denk ik dat ze me beter hadden kunnen vragen wáárom ik niet uit wilde. Hetzelfde geldt voor de aannames die ik heb gedaan over werk en financieel succes. Ik moet iets te bieden hebben, eerder raak ik geen vrouw aan, dat hield ik mezelf jaren voor.

Ik was onzeker en mocht van mezelf niet naar vrouwen kijken, tel daar nog eens bij op dat ik uit een gezin met drie broers kom, dus ik wist ook helemaal niets over vrouwen. Pas toen ik naar Amsterdam verhuisde, ben ik gaan samenwonen met vrouwelijke huisgenoten, ook omdat ik wilde weten hoe die wezens in elkaar steken."

Die wezens zijn vast niet allemaal over één kam te scheren, hè? Maar goed, wat heb je geleerd over vrouwen?

"Ze zijn fantastisch, allemaal. Niets meer en niets minder. Ik kan er daarom ook totaal niet tegen als mannen in de kroeg stoer of neerbuigend doen over vrouwen. Dat vind ik zo triest. Ik denk weleens dat ik beter of liever ben dan 90 procent van de mannen, maar daarmee krijg je nog geen vriendin."

Waar ligt dat dan aan denk je?

"Als ik een match heb op Tinder, vinden ze het gesprek of te saai of juist dat ik te voortvarend ben. Al denk ik overigens niet dat dat aan mij of aan de vrouwen in kwestie ligt, want die apps hebben er natuurlijk geen baat bij dat gebruikers ook echt een relatie krijgen. Het verdienmodel heeft het meeste succes als je de app zo lang en zo vaak mogelijk gebruikt."

'Opeens dacht ik: shit, misschien had je haar wel mogen zoenen'

"En natuurlijk heb ik ook wel leuke dates gehad met dit soort apps. Ook mijn eerste zoen heb ik bijvoorbeeld aan Tinder te danken. Ik was 27 jaar en we hadden afgesproken in Noord, dus ik had expres een pontje eerder genomen om niet te laat te komen. Toen ik haar aan zag komen, herkende ik haar meteen. Dat was een hele leuke date."

Was je niet enorm zenuwachtig?

"Natuurlijk vond ik het spannend, maar het was echt gezellig. 's Avonds heb ik haar veilig thuisgebracht en gaf ik haar nog een hand voor de deur. Toen ik naar huis fietste, dacht ik opeens: shit, misschien had je haar wel mogen zoenen, sukkel. Ja, aan dat soort dingen merkte ik wel echt dat ik onervaren was, maar die zoen hebben we later gelukkig ingehaald."

Nu zijn we zeven jaar verder en je zoektocht naar een relatie dendert onverminderd door.

"In de tussentijd heb ik wel vier jaar een relatie gehad met een hele leuke vrouw. Ze was gezinstherapeut en heeft me ook heel veel inzichten gegeven in de dynamiek bij ons thuis vroeger. Maar het is uitgegaan, want ik was toch te veel voor haar. Ik heb heel veel energie en ik denk achteraf dat zij te lief was. Bij mij moet je echt duidelijk je grenzen aangeven, anders blijf ik doorratelen. Ook in een relatie blijf ik vaak de positieve kant op rekenen: als er 88 dingen goed zitten, kan ik iemand eigenlijk al niet loslaten."

"Ik weet nog dat mijn ex en ik drie weken naar Griekenland gingen, in de laatste week merkte ik dat er iets was. Ik heb drie dagen lang gevraagd of het wel goed ging en ze zei steeds van wel. Op dag vier barste ze alsnog in huilen uit: ze was zo moe. Moe van mij en mijn tempo. Die eindeloze energie van mij is er op ieder vlak, dus ook als ik praat. Natuurlijk is het niet iedere dag hetzelfde, maar vaak praat ik veel en hard. Dat ze moest huilen, vond ik vreselijk – zeker omdat ik het al voelde aankomen. Mijn vermoeden werd bevestigd. Was ze daar nou maar eerlijk over geweest, dan had ik mezelf nog een beetje kunnen bijstellen."

Was dat ook de reden dat jullie relatie uiteindelijk overging?

"Dat ik te veel was?"

Ja.

"Ik denk het wel. Zij wilde mij niet veranderen, al denk ik dat ik dat voor haar graag had willen proberen. Later heb ik nog negen maanden gedatet met een vrouw die veel directer was en gewoon zei: ik ben moe, dit is te veel. Of ze stelde voor: nog vijf minuten, en dan gaan we iets leuks doen. Dat werkte veel beter. Ik vond het zo goed dat ze haar grenzen aangaf. Uiteindelijk werd dat ook niets, dat heeft me wel verdriet gedaan."

'Hopelijk ziet iedereen nu dat ik het meen'

"Ik kan het supergoed vinden met mezelf, heb zoveel van de wereld gezien en zakelijk gaat het ook goed. Maar sinds die eerste relatie is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest. Alleen is het leven gewoon stukken minder leuk, vind ik. Maar dan moet er wel iemand zijn die mijn energie aankan, haha."

Energie is er inderdaad in overvloed, hoor ik al. Ben je niet bang dat deze actie ook een beetje overdadig is? Misschien zelfs te veel voor sommige vrouwen?

"Er zijn ongetwijfeld mensen die het overdreven vinden, sterker nog: mijn eigen broers wilden het al liever niet op Facebook delen. Maar aan de andere kant zijn er ook genoeg mensen die het stoer vinden. Ik heb nu ook al een paar reacties van vrouwen die het juist waarderen dat ik me zo kwetsbaar opstel.

Als ik de tekst op je website lees en jou zo hoor, klinkt bijna alsof er vrijwel geen criteria zijn, alsof je alle vrouwen even leuk en lief vindt. Denk je niet dat een potentiële liefde zich juist bijzonder wil voelen?

"Op voorhand heb ik ook weinig criteria, en ik vind heel veel vrouwen fantastisch op hun eigen manier. In de praktijk kom je er dan wel achter of het ook echt een match is. Ik wil bijvoorbeeld graag kinderen, dus als ik iemand tegenkom die die wens niet heeft, dan kunnen onze wegen beter scheiden."

"Wat ik nog wel spannend vind, is dat ik vorige week van twee mensen hoorden dat ze dachten dat deze actie een grote grap was. Als iemand er zoveel werk van maakt, moet diegene toch wel serieus zijn, dacht ik. Sla ik de plank nog mis, haha. Ik heb de tekst op mijn site een beetje aangepast, dus hopelijk ziet iedereen nu dat ik het meen.

Na al die apps vind ik het vooral leuk om het eens op een andere manier te proberen. Ik heb honderd BN'ers betaald om iets over mij te zeggen en inmiddels ook al een vliegtuig over Nederland laten vliegen met de tekst: DATE MIJ! En drie hartjes. Als het dan toch op niets uitloopt, heb ik in ieder geval mijn best gedaan."

Dan wordt het gewoon één van de hordes die we als mensen overwinnen in de zoektocht naar ware liefde?

"Precies, ik heb nog steeds alle vertrouwen dat ik iemand heel gelukkig ga maken. Als het op deze manier niet lukt, dan zal ik mezelf wel uitlachen."

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER