Close

Lekker boeiend

20 augustus 2021 01:08 / Tips van de redactie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiende podcast: Welcome to Your Fantasy

Bij Chippendales denk je misschien aan een corny stripshow van gespierde mannen met vlinderstrikjes, maar achter het Amerikaanse jarentachtigfenomeen blijkt ook een even bizar als razend spannend moordverhaal te zitten. Historica Natalia Petrzela, gespecialiseerd in Amerikaanse popcultuur, zoekt in de 9-delige podcast Welcome to your fantasy uit wat er achter de schermen speelde. Heerlijk luistervoer, waar je je aandacht wel even bij moet houden, vindt redacteur Kim van der Meulen. Kim: "Ik zal het meteen maar opbiechten: ik ben ooit bij een show van de Chippendales geweest. Samen met mijn tante, die de Amerikaanse kitsch ervan wel kon waarderen. Ik vond het vooral ongemakkelijk, die geoliede gasten die geroutineerd met één beweging hun leren broek van zich afscheurden of humpbewegingen op een podiumvullend bed maakten. Maar de joelende vrouwen om me heen leken het geweldig te vinden, en na afloop vonden de kalenders met foto’s van halfnaakte Chippendales gretig aftrek.

Historica Natalia Petrzela is gefascineerd door de Chippendales. Ze spreekt in deze podcast met oud-dansers, oud-medewerkers van de show en een voormalig politieagent die onderzoek deed naar een moordzaak. Nick De Noia, een van de twee oprichters, werd in 1987 namelijk op klaarlichte dag in zijn New Yorkse kantoor doodgeschoten. De dader werd niet gevonden en de zaak werd een cold case – ook al wisten veel mensen achter de schermen wel wie erachter moest zitten: zijn zakenpartner Steve Banerjee, die in 1979 met het idee voor de stripclub was gekomen. Pas toen hij in zee was gegaan met De Noia, een regisseur en choreograaf, werd de club een succes. De podcast schetst het beeld van twee haantjes die beiden als ‘bedenker van Chippendales’ te boek willen staan, en na een zakendeal die voor Banerjee superslecht uitpakt (de clubinkomsten gaan naar hem, de tourinkomsten naar De Noia) begint hij huurmoorden te plannen. Niet alleen op zijn zakenpartner, maar ook op concurrenten die hun eigen striptours beginnen."

"De Chippendales-wereld blijkt vol duistere contrasten te zitten: de shows zijn glad en glamourous, maar veel dansers gaan gebukt onder depressie en drank- en drugsgebruik. En waar de eigenaren hun show in de media graag neerzetten als geëmancipeerd en feministisch, worden hun dansers avond na avond afgestompt door die voortdurende objectification. Sommigen laten zich zelfs door vrouwelijke bezoekers betalen voor seks. Heel vooruitstrevend was de club in Los Angeles sowieso niet, blijkt in 1982 als zwarte bezoekers aan de deur geweerd worden en de club er alles aan doet om dat racisme te verbloemen.

Ondanks de shady praktijken die meer dan een decennium doorgingen werd de club een gigantisch succes. Het moordverhaal (en de achterdocht en gekte van Banerjee) maakt de podcast spannend, en het is bijzonder om te horen hoe dansers terugkijken op hun Chippendales-tijd en ze te horen vertellen waarom ze er na de moord toch bleven werken. Luister deze podcast alleen als je er écht even tijd voor hebt, want er komen nogal wat namen voorbij. Maar dat mag de fascinatie niet drukken. Ook fijn: Natalia Petrzela is een betrokken en soms aanstekelijk grappige host. Liever wachten op de film? Kan ook: in Hollywood wordt gewerkt aan I Am Chippendale, met Dev Patel als Banerjee en Ben Stiller als De Noia."

Lekker concert: Vlinders - S10

Er is íets met livemuziek: de energie van de artiest, die delen met de andere concertgangers, de onvoorspelbaarheid, de schoonheidsfoutjes die juist het plezier van het maken extra nadruk geven. Eva en redacteur Lizzy van Hees trokken vorige week voor het eerst sinds tijden naar muziektempel Paradiso om zich aan de live vibe van S10 te laven. Lizzy: "Een dikke week geleden stond ik eindelijk weer eens in de rij voor Paradiso. (Nog) niet voor een lekker feestje tot in de kleine uurtjes, maar voor het concert van S10, wat op zichzelf al een feest was. Want als er iets heerlijk is, is het wel om artiesten weer te zien doen waar ze het meest van houden. En waar ze het beste in zijn. Dat wij daar als minder getalenteerde stervelingen ook weer live van mogen genieten, is de zoete toef slagroom op een sundae. 

Hoewel de ervaring van een vrij lege zaal echt nog wel anders aandoet dan de hordes mensen die S10 hoopte ham te zien gaan, vult de zangeres (en rapper!!) de grote zaal van Paradiso zonder enige moeite met haar innemende persoonlijkheid, boterzachte stem, warmte én kostuums. My god, wat maakte ze een entree met haar eerste outfit. Een zwarte avondjurk, met pofmouwen en beeldige lange handschoenen. Assepoester meets afterparty."

"Na een paar nummers ging er steeds een laagje kostuum uit, en zo vielen er ook steeds meer lagen van S10 af, die als een echt podiumbeest danste en zelfverzekerd haar publiek toesprak. 

Tijdens het bekende nummer, en mijn favoriet, ‘Adem je in’ liet de zangeres zich misschien wel van haar meest kwetsbare kant zien, terwijl ze met haar microfoon de podiumtrap af liep en de verschillende mensen in het publiek toezong. Het lijkt me doodeng om zo dichtbij te staan, en mensen recht aan te kijken als je voor ze zingt, maar S10 deed het zonder blikken of blozen. En wij aten uit haar hand. Paradiso was het startschot voor de rest van haar Vlinders tour, dus ik zou zeggen: ga S10 zien."

Boeiende serie: Witch Hunt

Vuile spelletjes, op elk kantoor komen ze wel in min of meerdere mate voor. Die collega die het achter de ellebogen heeft, een manager die het niet zo nauw neemt met de voorschriften, gekonkel onderling... Maar de Noorse serie Witch hunt (De originele titel is Heksejakt, te zien via NPO Plus) is toch wel office politics on steroids - en dan blijft het ook nog eens niet tot de werkvloer beperkt. Eindredacteur Peper Hofstede, die er een gewoonte van maakt bij series halverwege af te haken, keek alle acht afleveringen in één weekend uit. Peper: "Een deel van de aantrekkingskracht van Witch Hunt is dat ik geen Noors versta. Dan moet ik wel m'n aandacht erbij houden, in plaats van onderwijl op m'n telefoon te gaan kutten. Maar het moet gezegd: de serie verdient die onverdeelde aandacht ook zonder meer.  

Ida Waage is financieel manager van een gerenommeerd advocatenkantoor. Niet zo gek dus dat ze wat vragen heeft als een van de partners op een dag een bonnetje van 450.000 kronen onder haar neus schuift. Of ze even wil tekenen, zonder dat duidelijk wordt waarvoor precies. Maar Waage is integer en gaat op onderzoek uit, en belandt zo in een web vol corruptie, vriendjespolitiek, machtswellust en dreiging. Iedere keer dat je denkt dat ze nu echt haar punt wel duidelijk heeft gemaakt, volgt er weer een nieuwe klap, tot de klokkenluider totaal in het nauw is gedreven." 

*Onder de trailer volgen een paar spoilers!

"Er is genoeg om je kwaad over te maken in de serie, maar een van die dingen is absoluut de onverholen misogynie in het advocatenwereldje. Ida Waage wordt voortdurend ondergraven, beschuldigd van hysterie of weggezet als een dom vrouwtje dat niet snapt hoe het werkt in de echte wereld. En ook thuis krijgt ze het te verduren, want waarom moet ze nou met haar malle principes hun rustige gezinsleven verstoren? Knap staaltje victim blaming. Tegenover haar jongere collega Birgitte wordt gesuggereerd dat ze een plek in een prestigieus team kan krijgen als ze zich laat bepotelen door een van de heren, om vervolgens te horen dat ze op deze manier geen professionele relatie kunnen onderhouden. In de serie wordt verschillende keren opgemerkt: dit soort zaken komt toch niet voor in het veilige, integere Noorwegen? En ik betrapte me erop dat ik datzelfde af en toe over Nederland dacht - maar droevig genoeg zullen het voor sommige kijkers herkenbare situaties zijn." 

LEES MEER OVER