Close

3 reasons why… we love Stephen Fry

24 augustus 2021 05:08 / inspiratie
Stephen Fry
Stephen Fry
H Hoewel acteur, komiek, schrijver, presentator en allround legend Stephen Fry eigenlijk al tot mythische proporties is uitgegroeid, blaast hij vandaag 'slechts' 64 kaarsjes uit. Een mooi moment voor redacteur Lizzy van Hees om te verklappen wát hem zo bijzonder maakt.

Eerlijk is eerlijk, ik had vroeger geen poster van hem boven mijn bed hangen. Noch bleef ik 's avonds op om QI te kijken. Nee, mijn liefde voor Stephen Fry begon als een auditieve affaire, want het was zijn zoetgevooisde stem die alle zeven Harry Potter boeken had ingesproken. En die heb ik door de jaren heen behoorlijk grijs gedraaid. Maar hoe vaak ik het ook hoor, hoe hard ik ook prober om de tekst woord voor woord mee te praten, de intonatie van Fry blijft altijd even kleurrijk. 'Mr. and Mrs. Dursley, of number four Privet Drive, were proud to say they were perfectly normal, thank you very much', met precies de stiff upper lip die tante Petunia zou waarderen, maar ook genoeg dedain om duidelijk te maken dat die Dursley's not our cup of tea zijn.

Goed, ik dwaal af. Want er is zoveel meer fraais aan Fry. Iemand die dat als geen ander weet, is mijn collega Peper Hofstede. Die ziet in hem een aanstekelijke berg levensvreugde die zich, in tegenstelling tot bij veel anderen, niet laat inperken door sociale conventies. En dus gaf ik Peper voor haar verjaardag een mok cadeau, met daarop een jonge – maar even goddelijke – Stephen, die zegt: 'Better sexy and racy, than sexist and racist'. Dat zinnetje straalt niet alleen een heerlijke het-glas-is-halfvol-mentaliteit uit, maar is ook meteen een middelvinger naar iedereen die anders durft te beweren.

Nog niet overtuigd? Hier komen nog drie redenen om vandaag een borrel te drinken op deze jarige:

1. Buitengewoon intelligent, ook met taal

Je doet er niet verstandig aan Stephen Fry te onderschatten als gesprekspartner. Met een schat aan kennis en interesse lult hij vrijwel iedereen met gemak onder tafel. En nog op een leuke manier ook, want als iemand zich de Engelse taal in al haar rijkdom meester heeft gemaakt, dan is het Stephen Fry wel. Eloquent, vindingrijk, intellectueel: hij is het allemaal. In ieder interview rollen de mooiste vondsten nonchalant over zijn tong. Maar Fry weet ook feilloos welk publiek hij voor zich heeft. Gaat het om een politieke discussie, dan dient hij zijn gesprekspartners van een andere soort repliek dan z'n Twittervolgers.

Een klein videootje om de magiër in actie te zien:

2. Komische held

Maar los van zijn taalkundige kwaliteiten is Fry ook een komisch talent. Daar is zelfs de koninklijke familie het over eens. Goede vriend Prins Charles gaf zelfs toe dat iedere Windsor een favoriet personage heeft. Van Jeeves and Woodster tot Blackadder. Of A bit of Fry and Laurie. Maar ook in de BBC-quiz QI had Fry de lachers op zijn hand. Niet zo gek dus, dat de quiz jarenlang het best bekeken programma van Groot-Brittannië was. 

3. Opkomen tegen onrecht

Of het nou gaat om mentale gezondheid of lhbti-rechten: Stephen Fry is niet bang om zich uit te spreken over onderwerpen die hem aan het hart gaan. Ook al er is er nog zoveel wind tegen. Zo heeft Fry in 1995 toegegeven een bipolaire persoonlijkheidsstoornis te hebben, weliswaar in een milde vorm. Later heeft hij ook nog een documentaire gemaakt over manische depressies. 

Fry, die zelf getrouwd is met een man, spreekt zich ook al jaren uit voor lhbti-rechten. Ook als hij tegenover de Vitaly Milonov zit, die de anti-homo propoganda aanvoert in Rusland. Nou heeft Fry zelf misschien wel voor grotere vuren gestaan, maar het zal ongetwijfeld veel betekenen voor mensen wereldwijd om iemand met zijn statuur en podium op te zien komen voor hun rechten. 

Lizzy van Hees