Close

Lekker boeiend

03 september 2021 04:09 / tips van de redactie
Elizabeth Holmes in de rechtbank
Elizabeth Holmes in de rechtbank
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessions-du-jour.

Boeiend boek: Wij willen ook een kind

Als je single, onvruchtbaar, transgender, homo of lesbisch bent, is het krijgen van kinderen niet vanzelfsprekend. Welke mogelijkheden heb je dan om je kinderwens toch in vervulling te laten gaan? Waar moet je rekening mee houden en hoe reageren mensen daarop? SBS6-presentator Mirella van Markus weet er alles van. Niet alleen omdat ze er zelf ervaring mee heeft (zij en haar vrouw Claudia hebben inmiddels twee kinderen, maar konden lang geen donor vinden), maar ook omdat ze er samen met journalist Jorinde Benner een boek over schreef: Wij willen ook een kind. Interessant leesvoer, ook als je geen ‘wensouder’ bent, zegt redacteur Hanneke Mijnster.

Hanneke: "Jorinde is een vriendin van me, maar geloof me: ik zou dit boek echt niet hebben getipt als ik het niet goed had gevonden. Wat ik er zo fijn aan vind, is dat het je precies vertelt waarom mensen kiezen voor een bepaalde manier om kinderen te krijgen en hoe dat in z’n werk gaat, op een heel menselijke manier. Alles wat je wilt weten maar niet durft te vragen, staat erin. Zo vertelt Mirella van Markus hoe inseminatie met donorsperma gaat. Zo’n zakelijke transactie dat zij en haar vrouw de romantiek en kaarsjes maar achterwege lieten – terwijl een kind krijgen in de basis toch iets heel romantisch en liefdevols lijkt. Ook andere bekende en onbekende Nederlanders komen aan het woord, zoals een heterostel dat ze voor zaaddonatie moesten kiezen omdat de man geen zaadleiders had en erfelijk belast was. De vraag wanneer je als single kiest voor een donor vind ik ook interessant: tot wanneer blijf je nog wachten op een man? Cabaretier Sjamke de Voogd vertelt over haar bijzondere samengestelde gezin en acteur Rick Paul van Mulligen komt aan het woord over zijn het co-ouderschap met z’n drieën: zijn kinderen hebben twee vaders en een moeder."

"De zoektocht naar een donor kan ingewikkeld zijn, zo blijkt. Eerst is er de vraag: ga je naar de spermabank of benader je iemand uit je omgeving? Wie dan? En hoe pak je dat ‘daten voor een donor’ aan? Vervolgens moet je er ook nog hetzelfde over denken. Van Markus en haar vrouw vonden een donor met wie ze op één lijn leken te liggen, tot hij vertelde dat hij het kind graag bij zijn ouders wilde laten langskomen. Zij wilden juist met z’n drieën een gezin vormen, zegt Van Markus eerlijk, zonder er nog een halve familie bij te krijgen. Allemaal dingen die ik graag wilde weten, ook al ben ik uitgebaard en blij dat ik nooit meer hoef. De levensverhalen en praktische kanten van de zaak zijn al heel interessant, maar de juridische aspecten komen ook aan bod. Zo las ik dat er niet echt een vast donorcontract bestaat. Je kunt online wel dingen vinden, maar moet alles zelf vastleggen. Een mooi boek, waar je wat van opsteekt – en niet alleen termen als ‘meerouderschapsgezin’ en ‘wensouder’. Er staan ook leuke boeken- en serietips in, voor als je nog meer wilt weten."

Boeiende film: De veroordeling

Een tijdje geleden smulden we al van de true crime-podcast De Deventer Mediazaak (die eindredacteur Peper Hofstede met rode oortjes bingeluisterde), en deze week kwam ook de langverwachte film over de Deventer moordzaak – en de mediahetze daaromheen – uit. Hoeveel je misschien ook al hebt gelezen of geluisterd over de geruchtmakende Deventer moordzaak: De veroordeling is retespannend, zegt redacteur Kim van der Meulen.

Kim: "Iemand wordt van moord beschuldigd, zonder hard bewijs. Voor Nieuwsuur-journalist Bas Haan (een belachelijk goede Fedja van Huêt) alle reden om zich vast te bijten in de Deventer moordzaak. Hoewel fiscalist Ernst Louwes is veroordeeld wegens de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999, klinken in de media andere geluiden. Niet hij, maar huisvriend Michaël de Jong - steevast aangeduid als ‘de klusjesman’ - zou de echte dader zijn. In de film ga je het bijna geloven: De Jong (Yorick van Wageningen) gedraagt zich ook wel een tikkie vreemd. Zelfs zijn vriendin (Lies Visschedijk) lijkt hem niet volledig te vertrouwen. En die veroordeelde fiscalist (Mark Kraan) lijkt toch best een keurige man?"

"De verdenkingen van De Jong komen uit de koker van opiniepeiler Maurice de Hond, die - zo zien we in archiefbeelden, die slim in de film zijn verwerkt - in talkshows steevast verkondigt dat ‘de klusjesman’ het heeft gedaan. Zo geraffineerd als hij de media bespeelt (en daarmee de publieke opinie beïnvloedt), zo zet de film je ook even op het verkeerde been. Zelfs journalist Haan, toch niet voor een gat te vangen, kan moeilijk tegen die hardnekkige beeldvorming boksen - zijn collega’s vragen zich regelmatig af waarom hij wéér een uitzending aan de zaak wil wijden. Bovendien: een journalist hoeft toch niet voor rechtertje te spelen?

Maar als steeds duidelijker wordt dat de beschuldigingen op los zand zijn gebaseerd en wat de publieke lynchpartij doet met De Jong en zijn vriendin, ben je blij dat Haan zich zo in de zaak vastbijt. ‘Het ontkrachten van bullshit’, dat is volgens Haan de missie van de film. Dat doet ie zeker: als De veroordeling ergens over gaat, is het wel over de impact van fake news. Daarmee is-ie hartstikke actueel, ook al lagen de eerste plannen voor deze film er al in 2011, twee jaar nadat Haan het boek schreef waarop-ie is gebaseerd. Maurice de Hond heeft trouwens laten weten dat ie de film niet gaat bekijken. Daarmee mist hij een waanzinnig spannende, knap gemaakte en boeiende film."

Boeiende podcast: The Dropout

De podcast The Dropout werd aanvankelijk uitgezonden in 2019, maar is nu weer helemaal actueel. Deze week zijn er twee nieuwe updates bijgekomen, en we kunnen er nog meer verwachten. Want afgelopen dinsdag begon het strafproces tegen Elizabeth Holmes, die als oprichter van start-up Theranos ooit tot grote hoogten steeg en de jongste selfmade miljardair ter wereld werd, en vervolgens als een Icarus weer de diepte in stortte. Een podcastserie die weg luistert alsof het fictie is, merkte eindredacteur Peper Hofstede. Peper: "Het moet zonder meer a wild ride zijn geweest, die begin jaren bij Theranos. Het bedrijf zou de medische wereld voorgoed gaan veranderen, een techrevolutie à la Apple ontketenen en iedereen die erbij betrokken was direct lanceren op het wereldtoneel. Dat was de belofte en heel lang leek het ook die kant op te gaan."

Elizabeth Holmes in 2015, voor de val van Theranos. De zwarte coltruien droeg ze in de stijl van Apple-topman Steve Jobs.
Elizabeth Holmes in 2015, voor de val van Theranos. De zwarte coltruien droeg ze in de stijl van Apple-topman Steve Jobs.

"De piepjonge Elizabeth Holmes stopt in haar eerste jaar aan Stanford met studeren, omdat ze een baanbrekend idee heeft: ze denkt een machine te kunnen ontwikkelen die iemand met één druppel bloed kan testen op honderden verschillende aandoeningen. Een idee waar medici meteen sceptisch over zijn, maar dat weerhoudt haar niet investeerders te benaderen. En dat doet ze goed, want de honderden miljoenen stromen binnen. Ze huurt de beste mensen in en gaat in zee met een enigmatische business partner, die later ook haar geliefde blijkt. De up-and-coming staan in de rij om bij de start-up aan de slag te gaan, de rijken om erin te investeren. Maar achter de schermen blijkt er van alles mis, en dan met name dat het hele apparaat niet werkt. En dat testresultaten gemanipuleerd worden. En dat patiënten verkeerde uitslagen krijgen. En dat werknemers die de problemen aan de kaak willen stellen ernstig worden gepest en geïntimideerd. Niet gek dat alles uiteindelijk in elkaar stort.

De rise and fall of Elizabeth Holmes is natuurlijk bij uitstek Een Goed Verhaal – zo een dat het achteraf nog jaren later lekker doet op feestjes en partijen. Maar dat soort verhalen is vaak helemaal niet leuk als je er nog middenin zit, en je hoort aan de ex-werknemers die aan het woord komen dat ze de klap nog altijd niet helemaal te boven zijn. Een puik stukje moderne geschiedenis om te volgen en zelf ook wat lessen uit te trekken (how not to run a business), maar vergeet vooral ook niet dat het hier gaat over echte mensen die serieus geld zijn kwijtgeraakt, hun reputatie naar de gallemiezen hebben zien gaan en in een enkel geval zelfs het leven hebben gelaten."

LEES MEER OVER