Close

A night at the Met: mode & politiek

14 september 2021 04:09 / Mode & meningen
Billie Eilish op de trappen van het Metropolitan Museum
Billie Eilish op de trappen van het Metropolitan Museum
W Wij hebben binnenkort de hoedjesparade op Prinsjesdag, New York heeft het Met Gala. Verschil moet er zijn, qua glamour, maar voor beide gelegenheden geldt dat veel aanwezigen de dress code aangrijpen om een politiek statement te maken. Een selectie van het modefeestje in het Metropolitan Museum, dat gisteravond gehouden werd.

Vorig jaar was het geen bal, for obvious reasons, dus het leek wel of de sterren voor deze gelegenheid extra hadden uitgepakt. Het draait dan ook om de kostuums, het gala is bedoeld om geld in te zamelen voor het Costume Institute. Het was een avond van vele hoogtepunten (looking at you, Lil Nas X!) én van vele politieke statements. Want met een miljoenenbereik is het ook een mooi podium om je mening eens even lekker te laten stralen - en in het huidige maatschappelijke klimaat zijn er natuurlijk genoeg hete hangijzers om met je uitgesproken clutch of cape te tackelen. Mogen we voorzichtig constateren dat het niet het meest conservatieve feestje ooit is?

Cara Delevingne

Peg the patriarchy, is de boodschap van topmodel Cara Delevingne, wat zoveel wil zeggen dat het patriarchaat 's even lekker van achteren genomen moet worden (met instemming natuurlijk, dan hè?). Desgevraagd zei Delevingne dat het allemaal draaide om het bekrachtigen van vrouwen en 'sticking it to the man', feitelijk het omdraaien van de machtsrollen. 

Nikkie Tutorials

Zonder meer koninklijk was onze eigen stralendste ster Nikkie Tutorials. Ze zag er prachtig uit, met een kleine verwijzing naar de Zeeuwse klederdracht - kijk eens naar die oorijzers! - én een politieke boodschap voor de goede verstaander. Haar bloemenkroon en de tekst op haar rok, pay it no mind, zijn een eerbetoon aan Marsha P. Johnson, beroemd voorvechter van transrechten.  

Billie Eilish

De nog altijd piepjonge zangeres (ze is 19) koos voor oude Hollywood glamour. Weinig politieks aan zou je zeggen, maar haar jurk heeft niet alleen een vijf meter lange sleep, maar ook een staartje: ze wilde alleen deze schoonheid van Oscar de la Renta dragen als het bedrijf zou beloven nooit meer bontproducten te verkopen. En kennelijk met succes. Dat is nog 's je bereik laten gelden!

Alexandria Ocasio-Cortez

Tussen de high and mighty uit de entertainment, cultuur en sport, liepen ook een aantal politici rond, onder wie de geboren New Yorker AOC (hier op de foto met activist en ontwerper Aurora James). Een statement viel van haar wel te verwachten, maar de uitvoering krijgt alsnog een pluim: op haar witte avondjurk staat met grote rode letters: tax the rich - een stokpaardje van het congreslid. En laten die rijken nou juist in groten getale aanwezig zijn geweest. 

Carolyn B. Maloney

Nog een New Yorkse politicus was de geopinieerde belle van het bal: Carolyn B. Maloney. Ze is lid van het Huis van Afgevaardigden en zet zich in voor het Equal Rights Amendment (ERA): een voorgestelde wijziging van de grondwet waarmee wordt vastgelegd dat alle burgers dezelfde rechten hebben, man of vrouw. Die wacht al sinds 1972 op goedkeuring, en Maloney vindt dat het de hoogste tijd wordt. Subtiliteit kunnen we haar niet verwijten: haar jurk had meerdere sjerpen waarop met koeienletters 'equal rights for women' stond en op haar tas handtasje prijkte de boodschap 'ERA yes'.

Megan Rapinoe

Voetballer, activist en populair mikpunt van de manosphere Megan Rapinoe hulde zich in patriottisch rood-wit-blauw, maar week wel een tikje af van het officiële Amerikaanse motto. In god we trust werd vervangen door In gay we trust.

Kim Kardashian

En dan nog een eervolle vermelding voor Kim Kardashian, die zich helemaal in het strak zwart hulde - en dan bedoelen we ook écht helemaal. Een slokje champagne zal er niet in hebben gezeten, en wat ze precies met haar outfit wilde zeggen, blijft het onderwerp van speculatie. Is het een hulde aan de anonimiteit die ze niet meer kent, is het verwijzing naar verregaande robotisering? We vermoeden een maatschappijkritische lading - en zullen daar ongetwijfeld in toekomstige interviews uitsluitsel over krijgen. 

Peper Hofstede

LEES MEER OVER