Close

Verplaats je aquarium - en andere tips voor de beste wifi in huis

01 september 2021 03:09 / Samen met KPN
Z Zit je net in een belangrijke call, gaan de kinderen op zolder gamen en zet je partner in de keuken zijn favoriete playlist op. Meteen begint de verbinding te haperen - en het hele gezin te mopperen. Logisch, want wifi moet het gewoon doen. En daar heb je heus niet altijd een professional voor nodig. Met deze tips fix je de wifi in huis gewoon zelf.

Thuiswerken, streamen, gamen, slimme verlichting: onze wifi-netwerken krijgen het zwaar te verduren. Daardoor is de verbinding vaak niet overal in huis even goed. Dat een muur het signaal belemmert was je misschien wel bekend, maar wist je dat ook een aquarium wifi kan tegenhouden? Met deze stappen kun je meteen aan de slag om te zorgen dat je straks van de schuur tot de zolder supergoeie wifi hebt.

1. Move that modem

Misschien heb je uit pure frustratie het modem wel eens bijna uit het raam gegooid. Dat is niet nodig, maar misschien moet je hem wél op een andere plek zetten. Het internet komt je huis binnen via een aansluitpunt, waarop het modem is aangesloten. Die stuurt het wifisignaal via radiogolven je huis in. Maar het aansluitpunt zit meestal in de meterkast, niet de meest centrale plek in huis. Best onhandig, want de radiogolven dringen niet door alles heen. Zet je modem daarom sowieso niet op de grond in de meterkast, maar plaats hem zo hoog mogelijk, op een plankje of aan een beugel aan de muur. Net buiten de meterkast is nog beter, dat levert vaak al 5% meer wifi-sterkte op. Een modem heeft namelijk last van alles eromheen: deuren, muren, ramen, plafonds, vloeren en zelfs mensen. Ook de ijskast, een volle kapstok of een aquarium kunnen bronnen van wifi-storing zijn. Kijk dus goed welke objecten het wifisignaal kunnen belemmeren en geef je modem de ruimte.

2. Verander de frequentie

Eerst nog even over de techniek. Modems zenden de radiogolven uit op een bepaalde frequentie, die weer is opgedeeld in kanalen. Vrijwel allemaal maken ze gebruik van de frequentie 2,4 GHz. De meeste draadloze apparaten - denk aan je tablet, laptop, babyfoon, smartwatch, spelcomputer of slimme lamp - zitten daar ook op. Maar ook de microgolven van een magnetron gebruiken 2,4 GHz, net als bijvoorbeeld slimme kerstverlichting, drones en beveiligingscamera’s. Je kunt je dus voorstellen hoe druk het al snel wordt op die digitale snelweg. Zeker als je ook nog eens dicht op je buren woont, die met hun apparatuur - je raadt het al - ook op 2,4 GHz zitten. Door die drukte kan de verbinding flinke vertraging oplopen.

Je zult merken dat de wifi meteen veel sneller wordt

De oplossing is simpel: pas via de instellingen van je modem de frequentie aan naar het veel rustigere 5 GHz. Je zult merken dat de wifi meteen veel sneller wordt. Het nadeel is wel dat het signaal van 5 GHz minder krachtig is (hij haalt het niet tot de zolder), maar daarvoor kun je een wifi-versterker inzetten (zie tip 3). Check ook even of op het modem het kanaal op ‘automatisch’ staat, dan kiest het modem steeds automatisch het rustigste kanaal op de frequentie. Vind je het lastig om dit in te stellen? Dit filmpje legt het je duidelijk uit. KPN kan je trouwens ook op afstand helpen om dit te doen.

3. Leg een netwerk van wifi-punten aan

Een vrijstaand modem op de juiste frequentie redt het niet altijd om een heel huis te voorzien van wifi. Zelfs niet als je je aquarium aan de kant zet. Om er zeker van te zijn dat in iedere kamer goede verbinding is, kun je een netwerk van mesh wifi (of multiroom wifi) aanleggen. Bijvoorbeeld met de SuperWifi punten van KPN, die je direct in het stopcontact steekt. Geen gedoe met kabels doortrekken dus. Zo’n mesh netwerk bestaat uit verschillende wifi-versterkers die met elkaar en het modem in verbinding staan. Door verschillende ruimtes hun eigen wifi-punten te geven, creëer je een soort wolk van wifi door je hele huis. Daardoor kun je met het hele gezin tegelijkertijd werken aan de keukentafel, gamen op zolder en muziek luisteren in de woonkamer. Zonder haperingen én zonder gemopper - zet die playlist maar weer aan!

De zekerheid van KPN

Wil jij ook altijd en overal verzekerd zijn van supergoeie wifi? De modems van KPN beschikken over de nieuwste technologie voor een nóg krachtiger wifi-signaal. Met de online Wifi Manager kun je zelf de wifi-kwaliteit in je hele huis checken en verbeteren. En KPN biedt installatiegarantie: met de KPN Thuis-app, met hulp van de Wifi Desk of van professionele installateurs, weet je zeker dat de installatie van het modem of SuperWifi lukt.

Ronne Theunis