Close

Eva: 'Droom groot is het boek dat ik zelf wil lezen'

05 oktober 2021 08:10 / Droom groot
Eva's boek 'Droom groot' verschijnt 26 november
Eva's boek 'Droom groot' verschijnt 26 november
D De afgelopen maanden heeft Eva in stilte gewerkt aan een bijzonder project. Een liefdesproject. In november komt haar boek 'Droom groot' uit, waarin ze rolmodellen interviewt en portretteert over hun weg naar geluk en succes.

Wie mij kent, weet dat ik een fetisj heb voor hoe nieuwe boeken ruiken. En drie jaar geleden kreeg ik een exemplaar dat fenomenaal lekker ruikt. Niet te glanzend drukwerk en een optimale geurbeleving, echt zalig. Het was een cadeau van mijn online redacteuren omdat ik 40 werd. Zo'n mooi koffietafelboek over 100 ontwerpers en creatievelingen. Heerlijk dik en kleurrijk, vooral in de verscheidenheid aan mensen. Alle vrouwen in dit boek waren kort geïnterviewd over hun werk en gefotografeerd in hun eigen studio of atelier.

Die middag bladerde ik eindeloos door het boek, en herlas ik de lieve teksten die mijn redacteuren voor mij hadden geschreven. Ik ben sowieso snel ontroerd, maar in mijn toestand toen – hoogzwanger en hormonaal compleet high – werd ik extra geraakt en toen dacht ik: zo'n boek moeten wij samen gaan maken. Met mensen die wij leuk vinden, die ons boeien en inspireren. Een boek vol verhalen die nooit zouden passen in een talkshow. Ja!!! Een baby én een boek!!! Waarom niet? 

Ik rende, voor zover dat nog kon, de trap af en naar de meiden om ze te vertellen van mijn plan. Het werd net een scene uit een hele slechte, zoetsappige serie, want zij bleken stiekem hetzelfde idee te hebben. 'Plan maar een afspraak in tijdens mijn verlof', zei ik. Meteen doorpakken. Toen ik weer wegliep keek ik toevallig nog achterom en zag ik ze elkaar een high five geven. Ook dat nog! Ik had meteen al zoveel zin om aan de slag te gaan, om een lijst op te stellen van mensen die we zo graag in ons boek wilden.

Ze hebben allemaal volgehouden, ondanks de weerstand

Nadat mijn zoon Pax was geboren, hebben we het project weer opgepakt. Vanaf het eerste moment waren Veerle Weustink, Lizzy van Hees en ik ervan overtuigd dat dit boek er écht zou komen. En dat we er ongelofelijk veel van zouden leren. Dat is gebeurd, geloof me, en het is geëvolueerd tot een echt liefdesproject. Alles waar wij van houden komt erin samen: interessante mensen en boeiende verhalen. Allemaal voorbeelden tegen wie we opkijken. En vol prachtige portretten van Robin de Puy, een ware kunstenaar.

Iedereen in het boek is heel succesvol, dat zie je aan hun cv, maar nog veel interessanter is welke weg ze hebben afgelegd om succesvol te worden. Wat hebben ze moeten doen? Wat dachten ze en voelden ze? Dat soort verhalen vergt aandacht voor details, en op die manier is iedereen geïnterviewd. Juist in de hele specifieke details van iemands leven zit namelijk de universele boodschap, de lessen voor ons allemaal.

Ik blijf het zo bijzonder vinden dat al deze mensen bereid waren hun levens met ons te delen, om urenlang openhartig met ons te praten. Iedereen in dit boek heeft een strijd geleverd. Belangrijker nog: ze hebben ook allemaal volgehouden, ondanks de weerstand. Keer op keer waren we in awe van hoezeer zij hebben doorgezet.

Uiteindelijk hebben we het boek gemaakt dat we zelf willen lezen. Een verzameling verhalen om je aan op te trekken. Als je het even niet meer weet, als je het niet ziet zitten of twijfelt, dan kun je hier altijd troost en inspiratie vinden.

Laat me vooropstellen dat zo'n verzameling mensen nooit compleet of af kan zijn. De geïnterviewden in Droom groot zie ik als een aanzet, het begin van een verzameling – en dit is ook pas deel 1. Ik zei toch dat het een liefdesproject was geworden?! Op 26 november komt dit boek uit en ik kan niet wachten om het met jullie te delen.

Ben je benieuwd? Je kan het boek nu alvast bestellen via deze link.

Eva Jinek