Close

Regel 1 voor een vreedzaam huishouden: goeie wifi

17 november 2021 08:11 / Samen met KPN
I In de categorie ‘technology related anger’ (zoek maar op) scoort onbetrouwbare wifi flink wat punten. Weinig zo frustrerend als een haperende internetverbinding als jij een call hebt, je zoon een filmpje kijkt en je dochter iets wil printen. Precies de reden waarom Emre (39) besloot om zijn huis te voorzien van extra KPN SuperWifipunten. “De wifi doet het nu gewoon altijd.”

Zoals zoveel mensen werkt Emre al anderhalf jaar regelmatig thuis. Net als zijn vrouw Sanne (40): de één op zolder en de ander aan de keukentafel. En dan zijn er nog zoon Cem (11) en dochter Zara (8), die ook regelmatig achter een scherm te vinden zijn. Emre: "Cem heeft een mobieltje, maar hij zit meer op zijn tablet, net als Zara. Gamen, muziek luisteren op Spotify of filmpjes kijken op YouTube: als wij het zouden toestaan, zouden ze 24/7 online zijn, haha!" Het komt dan ook regelmatig voor dat het hele gezin tegelijk gebruik maakt van de wifi. En dan zijn daar ook nog eens behoorlijk wat apparaten op aangesloten: twee werklaptops, een privélaptop, drie telefoons, twee tablets, een printer, twee spelcomputers, een televisie, een soundbar, twee boxen, eenentwintig lampen én de slimme thermostaat, somt Emre op. "Stiekem toch meer dan ik dacht!"

Slecht bereik

Met al die apparaten krijgt de wifi het dan ook zwaar te verduren. Dat ging voorheen dus regelmatig mis: niet zelden werd Emre uit zijn call gegooid als hij op zolder zat te werken. "Dan hoorde ik vlak daarna vaak ook de kinderen roepen dat hun spelletje bleef hangen of dat de muziek ineens uitging. Als Sanne en ik een avondje samen televisie wilden kijken en de kinderen naar boven stuurden, begonnen ze meteen te protesteren: 'Op mijn slaapkamer doet YouTube het niet!' Behoorlijk frustrerend, want wifi moet het natuurlijk altijd en overal gewoon dóen. Ik ben thuis de Chef Techniek, dus toen de verbinding voor de zoveelste keer bleef hangen, wezen ze allemaal naar mij."

'Het probleem was ons huis, met betonnen vloeren en muren van staal en beton'

Emre zocht online naar oplossingen, maar zowel de bedrade als draadloze wifiversterkers die hij daarna in huis installeerde, leverden nauwelijks resultaat. "Het was vooral onhandig dat het verschillende wifi-netwerken waren. Soms komen de kinderen thuis als ik aan de keukentafel zit te werken, dan ga ik snel met mijn laptop naar boven. Maar dan bleef mijn laptop verbinding zoeken met het modem beneden, waardoor ik alsnog slecht bereik had. Het probleem was vooral ons huis zelf: het is jaren ‘90-nieuwbouw, dus voorzien van betonnen vloeren en muren van staal en beton. Vrijwel geluidsdicht - nooit last van de buren - maar er komt ook bijna geen wifi doorheen. Gelukkig kon ik daar makkelijk zelf iets aan doen."

Streamen tot in de serre

De Wifi Manager van KPN gaf Emre het advies om twee extra SuperWifi-punten aan te sluiten in huis. "Een uitkomst, want ik zag me al kabels doortrekken van de meterkast naar zolder. Maar dat hoefde gelukkig dus niet: je steekt ze zó in het stopcontact." De KPN Thuis app hielp bij het bepalen van de beste plekken voor een optimale verbinding en zo kregen de SuperWifi-punten een vaste plek: één in de woonkamer en één op zolder. "Dat is genoeg voor ons hele huis, ongeveer 130 m2. Het wifi-punt boven zorgt ervoor dat alle kamers op de eerste en tweede verdieping goed bereik hebben: we kunnen nu zelfs Netflixen op zolder. Die beneden beslaat de woonkamer en de keuken en pakt ook de serre mee. Dat vindt vooral Zara heel handig, die staat daar regelmatig te dansen op haar eigen muziek. En wat ook fijn is: de SuperWifi-punten nemen de verbinding met mijn laptop naadloos over als ik van de ene naar de andere kamer loop."

Gefrustreerd naar de meterkast benen om het modem maar weer eens aan en uit te zetten is er dus niet meer bij. En ook de spelletjes en muziek vallen niet meer uit, tot grote tevredenheid van de kinderen. "Ze denken helemaal niet meer na of ze ergens wel bereik hebben. De wifi doet het gewoon altijd. Zara vindt het ook heel normaal dat ze beneden op haar tablet op een knopje drukt en dat er dan op zolder een kleurplaat uit de printer rolt. En ook de oppas is blij: onze smart-tv is ook aangesloten op de wifi, dus via de YouTube- of Netflix-app kan zij makkelijk een film aanzetten."

Dag frustratie

Dat ze nu van serre tot zolder goede wifi hebben scheelt een heleboel frustratie, maar het gezin zit heus niet altijd in aparte kamers, lacht Emre. "We zitten vaak met z’n allen voor de televisie en we gamen ook weleens met z’n vieren. We kunnen het heel goed met elkaar vinden, gelukkig. Maar zeker de afgelopen anderhalf jaar was het heel fijn dat we ons allemaal op een eigen plek in huis konden terugtrekken om te werken of te ontspannen. Wat dat betreft zou goeie wifi zou weleens de belangrijkste voorwaarde voor een vreedzaam huishouden kunnen zijn!"

De zekerheid van KPN Wifi

Wil jij ook altijd en overal verzekerd zijn van supergoeie wifi? De modems van KPN beschikken over de nieuwste technologie voor een nóg krachtiger wifi-signaal. Met de online Wifi Manager kun je zelf de wifi-kwaliteit in je hele huis checken en verbeteren. En KPN biedt installatiegarantie: met de KPN Thuis-app, met hulp van de Wifi Desk of van professionele installateurs, weet je zeker dat de installatie van het modem of SuperWifi lukt.

Ronne Theunis