Close

Hello... again: Adele is terug en weet precies wat ze wil

08 oktober 2021 05:10 / Inspiratie
Adele
Adele
H Het komt zelden voor dat de Amerikaanse en Britse Vogue een cover star delen, maar voor Adele maken de tijdschriften graag een uitzondering. Op de foto's is Adele – die zichzelf tegenwoordig graag vergelijkt met een atleet – te zien in haar nieuwe hoedanigheid. Fitter en fiercer dan ooit. En dat mag de wereld weten.

Er zijn niet veel mensen bij wie er zo weinig nodig is om zoveel furore te maken. Voor zangeres Adele geldt bijvoorbeeld dat alleen haar voornaam al genoeg is, en enkel bij het woordje hello barsten mensen vaak uit in bulderend gezang. Ook met één foto op Instagram maakt Adele veel los – zeker toen ze zichtbaar was afgevallen. Wat ze zelf van die aandacht vindt, vertelt ze in een uitgebreid interview met Vogue. Net als wat beroemd zijn, haar scheiding, vrienden en zoontje Angelo haar hebben geleerd.

I used to cry, but now I sweat

Abby Aguirre was de gelukkige journalist die het profiel over Adele mocht optekenen voor Vogue. En met gelukkig, bedoelen we echt head-over-heels-euforisch, want Aguirrre mocht meerdere dagen met de zangeres op pad. Mee naar de exclusieve gym bijvoorbeeld, waar ze de spieren van Adele zo door haar spandex zag stralen – terwijl ze het hadden over hun almaar florerende liefde voor Whispering Angel-rosé en alcohol in het algemeen. "Whispering Angel turned me into a barking dog", zegt ze over haar favoriete wijn. "It did not make me whisper."

Maar naast rosé, is het vooral Adele's liefde voor sport, en dan met name krachttraining, die enorm groeide de afgelopen jaren. Het werd een life saver in de periode dat ze in scheiding lag met haar ex. De afgelopen drie jaar heeft ze iedere dag gesport, en als ze zich gestrest voelde, stond ze twee keer per dag in de gym. Het blijkt ook een plek om haar stembanden te trainen, schrijft Aguirrre: "Imagine an Adele, who is now as athletic as that voice of hers, doing deep squats with God knows how many pounds of weight on her shoulders, belting it out with her singular, husky vibrato: "Getting strong nooowww!"

Lessen in lockdown – en liefde

COVID en de lockdowns waren minder uitdagend voor Adele dan voor sommige anderen. De confrontatie die veel mensen met zichzelf ervaarden, had zij het jaar ervoor al gehad. In 2019 zijn Adele en haar ex Simon Konecki gescheiden. "I was just going through the motions and I wasn't happy", zegt ze over het besluit, dat voor haarzelf goed is geweest, maar als moeder lastig was: "Neither of us did anything wrong. Neither of us hurt each other or anything like that. It was just: I want my son to see me really love, and be loved. It's really important to me."

Sinds haar scheiding is Adele naar eigen zeggen op een journey om erachter te komen wat haar écht gelukkig maakt. Bijvoorbeeld haar nieuwe geliefde, sportagent Richard Paul. Tijdens een lunch in het Beverly Hills hotel, met de nodige rondjes Aperol spritz, vertelt de zangeres dat zij en Paul eerst lange tijd vrienden waren, en dat ze pas begin 2021 zijn gaan daten. "He was always there, I just didn't see him." Toen ze elkaar voor het eerst ontmoeten had ze net de liefde voor sport ontdekt, en zei ze voor de grap: "Do you want to sign me? I'm an athlete now."

Bij Paul voelt Adele zich veilig. "I don't feel anxious or nervous or frazzled." En ze heeft na haar scheiding ook goed in de spiegel gekeken. Als relaties stuklopen is het makkelijk om naar de ander te kijken, maar toen ze al haar relaties naast elkaar legde, wist ze: ik ben de gemene deler. Nu speelt de zangeres ook geen spelletjes meer. "I know what I want. And I really know what I don't want."

Complexe relatie met roem

Nieuwe relaties, een nieuwe levensstijl, nieuwe muziek: alles wat Adele doet, is reden voor nieuws, aandacht en sensationele verhalen. Die relatie met roem vindt ze maar lastig. Haar oplossing is daarom vaak om zo onzichtbaar en teruggetrokken mogelijk te leven. Na een album en wereldtournee kan je haar gerust jaren niet horen of zien. En de aandacht voor haar liefdesleven was ooit reden voor Adele om haar agent te mailen: "This isn't really for me. It's not why I love music."

De zangeres denkt dat het komt doordat ze écht beroemd werd in de periode dat Amy Winehouse overleed. Dat was een monumentaal moment: "I picked up the guitar because of Amy's first album. She means the most to me out of all artists. Because she was British. Because she was amazing. Because she was tortured. Because she was so funny." Door wat er met Winehouse is gebeurd, werd de keuze om zich terug te trekken nog makkelijker. "It paid off, I think. People are used to me being recluse."

Maar zo'n afgezonderd bestaan maakt iedere uiting die je wel doet in de publieke arena des te explosiever. Zo ook als je na een tijd lang intensief trainen een foto deelt van je atletische lijf. Daar vinden mensen vervolgens een heleboel van. Ergens begrijpt Adele het commentaar wel, vooral van vrouwen die zich fysiek met haar identificeerden. "But I'm still the same person." En ook al begrijpt ze de teleurstelling, maakt dat het niet per se makkelijker. "My body's been objectified my entire career", legt ze uit. En dat maakt het extra stom dat het vooral vrouwen waren die zich het recht toe-eigenden om iets te vinden van Adele's lijf. "I was very fucking disappointed with that. That hurt my feelings."

Zwoegend de berg op, lachend naar benee

Alle pulp van buitenaf tot daargelaten, de moeilijkste momenten – en ontegenzeggelijk de meest leerzame – zijn die met haar 9-jarige zoontje Angelo. De scheiding verliep zonder al te veel hobbels, maar het blijft moeilijk om aan een kind uit te leggen waarom zijn ouders niet meer onder één dak wonen. Of wat het verschil is tussen 'loving someone' en 'being in love with someone'. Een paar jaar geleden, toen Adele en Simon al uit elkaar waren, vroeg Angelo aan zijn moeder: "Can you se me?" Ja, antwoordde ze. "Cause, I can't see you", zei hij toen. Adele's wereld stortte op dat moment in, zegt ze tegen Aguirre. "He knew I wasn't there." Vanaf dat moment besloot de zangeres alles eerlijk tegen haar zoon te zeggen en ook de moeilijke of pijnlijke dingen met hem te delen.

Over die moeilijke momenten kreeg ze nog advies van iemand in haar omgeving. Het voelt alsof ik een hele steile berg aan het beklimmen ben, zei Adele in 2019 tegen een vriendin. En die antwoordde: "You will get there. And you'll have a nice leisurely stroll down. And then there'll be another fucking mountain." Maar ik ben nog niet eens bovenaan die eerste, proestte Adele uit. Maar ja, that's just life. En dus prijkt er een kleine tattoo van een berg op haar pols sinds eind 2019.

Stiekem is de zangeres wel weer klaar voor een beetje roem en aandacht, en dat is maar goed ook: want haar nieuwe single Easy on me komt 15 oktober uit.

Benieuwd naar het volledige interview met Adele? Lees het op de website van Vogue.

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER