Close

Seks-experts kritisch op apparaat dat strakke vagina belooft

22 oktober 2021 07:10 / Onderwerpen
Silk’n Tightra Douglas
Silk’n Tightra Douglas
E Een apparaatje van 350 euro dat ervoor zorgt dat je vagina er jonger en strakker uitziet en ook nog eens urineverlies tegengaat. Het apparaat, Silk’n Tightra, is te koop bij grote online winkels als Douglas, Wehkamp en Bol.com. Volgens experts op het gebied van vrouwelijke seksualiteit geeft dit een verkeerd signaal af: "Het is een utopie dat dit helpt tegen urineverlies."

Het product ziet eruit als een vibrator, maar het is niet gemaakt voor genot. Aan het einde zitten zestien elektroden van goud en chroom die met bipolaire radiofrequenties je vagina 'verjongen'.

Op de site van de fabrikant is te lezen dat de elektronenstaaf ervoor zorgt dat de schaamlippen na de behandeling minder gaan hangen. Ook de vaginawand zou er sterker van worden. Het apparaat lost volgens de producent ook problemen op als verminderd seksueel genot, droogheid of urineverlies.

Misvatting

Seks-experts zijn kritisch op de gemaakte claims. Anna Jansen geeft trainingen over seksuele ontwikkeling en deelt met haar Instagramaccount De Sekswijzer informatie over vrouwelijk seksueel plezier en genot. "Veel vrouwen zijn onzeker over hun vulva", zegt ze. "De beautyindustrie profiteert van deze onzekerheid door deze 'oplossing' te verkopen."

"Het is een misvatting dat seksueel genot en zelfvertrouwen afhankelijk is van hoe 'strak' de vagina is. Mannen rekenen vrouwen na een leuke avond echt niet af op de grootte van hun vulvalippen of de strakheid van de vagina."

Helpt niet bij urineverlies

Daarnaast helpt zo'n apparaat niet tegen urineverlies, zegt bekkenfysiotherapeut Karin van Gelderen. Ze helpt dagelijks vrouwen met bekkenbodemproblemen, zoals urineverlies of een verzakking na een bevalling. "Zomaar iets in je vagina steken om urineverlies tegen te gaan, is echt een utopie", vertelt ze.

Urineverlies kan meerdere oorzaken hebben, legt Van Gelderen uit. "Een bekkenbodem kan verzwakt zijn, maar vaak is het probleem juist dat de bekkenbodem overactief is en er dus te veel spanning is. Pas na een onderzoek of een meting kun je een behandelplan maken. Soms is het nodig de spieren te versterken met oefeningen, maar vaak is het juist nodig om ze te leren ontspannen. Aan een apparaat dat radiostraling geeft, heb je dan niks."

Antirimpelbehandeling voor vagina

Ook Seksueel Welzijn Nederland is kritisch op het product. Josien de Bie, aangesloten bij de stichting, is gepromoveerd in neurobiologie en gespecialiseerd in vrouwelijke fysiologie. "Het product werkt als een soort antirimpelbehandeling voor de vagina. De RF-therapie werkt met radiostralen die het weefsel een stress-signaal geven waardoor het denkt dat het de boel moet gaan oplappen."

Dit is dus iets anders dan een laserbehandeling die bijvoorbeeld gebruikt wordt om rimpels in je gezicht te verminderen. "Bij RF-therapie is de geneesreactie van ons lichaam milde littekenvorming. Het weefsel in je vagina wordt inderdaad iets strakker, maar het wordt ook stijver dan gezond weefsel. Vergelijk het met een litteken op je huid, dat is ook minder elastisch."

'Vrouw heeft er weinig aan'

Juist die strakke huid bij de vagina kan volgens De Bie meer pijn veroorzaken bij het vrijen. "Terwijl in de productomschrijving staat: 'Middels vaginaverstrakking verbetert het gevoel in de vagina, waardoor de intimiteit met uw partner prettiger aanvoelt voor u beiden.'"

"De grote vraag is voor wie het prettiger aanvoelt. Want deze stelling insinueert dat de vrouwelijke genotservaring niet compleet is zonder een penetrerende partner", zegt De Bie. "Terwijl de gevoeligste plekjes niet in de vagina zitten. Dit is met een reden, zo kan het bijvoorbeeld niet stukgaan tijdens een bevalling. Seksueel genot voor vrouwen is meer afhankelijk van stimulatie van de clitoris, dan van penetratie. Een vrouw heeft er dus weinig aan als het van binnen strakker wordt."

Bekkenbodem

Het is bekend dat 10 procent van de vrouwen pijn heeft bij penetratie, maar er is weinig bekend of de strakheid van de vagina helpt bij het genot van de vrouw. "Het probleem met de studies die genot meten bij vrouwen door penetratie is dat het onduidelijk is waar de vrouwen tevreden over zijn", vertelt hoogleraar seksuologie Ellen Laan. 

"Hebben vrouwen een strakkere vagina en daarmee het idee dat ze hun partner met penetratieseks beter bedienen? Of levert het ze zelf meer genot op? Daar wordt nooit naar gevraagd. Maar het is mijn jarenlange klinische ervaring dat vrouwen hun eigen genot eigenlijk nauwelijks tot niet als criterium voor tevredenheid gebruiken."

Huid anders dan spieren

Ook Josien de Bie deelt deze mening. "En als vrouwen hun vagina toch strakker willen hebben, kunnen ze beter hun bekkenbodemspieren trainen. Je huid strakker maken heeft weinig zin."

Dat komt goed uit, de elektronenstaaf beweert ook de bekkenbodemspieren te versterken. "Maar dat kan helemaal niet", zegt De Bie. "Radiostralen hebben invloed op weefsel en huid, niet op de spieren. De huid is echt een ander orgaan dan spieren."

Vaginaschaamte

Dan blijft dus het esthetische effect van het apparaat over: het ziet er mooier uit daar beneden. Maar wie bepaalt wat mooi is en wat 'de norm'? "Elke vulva is anders", zegt Anna Jansen. "We zouden juist de verscheidenheid en diversiteit meer moeten laten zien, zodat vrouwen weten dat veel 'normaal' is, in plaats van producten verkopen die inspelen op de onzekerheid."

Reactie Silk’n Tightra

RTL Nieuws heeft fabrikant Silk’n Tightra eerder deze week de mogelijkheid gegeven om te reageren op de bezwaren. 

De fabrikant reageerde donderdagavond met een statement (pdf). Daarin staat onder andere dat vrouwen juist 'erg tevreden zijn met de verminderde stressincontinentie als gevolg van het gebruik van de Silk’n Tightra'. "RF-technologie blijkt hierin bewezen effectief."

Seksueel Welzijn Nederland vindt dat het statement van de fabrikant een onvolledig en vertekend beeld geeft. In deze verklaring (pdf) vertellen zij waarom.

Linda Samplonius