Close

Meer weten over (on)vruchtbaarheid: hier kun je terecht

01 november 2021 10:11 / Week van de vruchtbaarheid
Z Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Meer kennis kan je dan op weg helpen om je kansen te vergroten, of problemen te leren herkennen en hulp te zoeken. Maar waar kun je terecht voor informatie?

1. De Nationale Vruchtbaarheidstest

Ze is eigenlijk zelden een graag geziene gast, en als je graag aan kinderen wil beginnen is ze al helemaal niet welkom: Aunty Flo. Zit je daar weer te hannesen met tampons, terwijl de ongebruikte zwangerschapstesten je vanaf het badkamerkastje licht verwijtend aanstaren. Het is een realiteit voor de 15 to 20 procent van de stellen die proberen zwanger te worden, vertelt hoogleraar gynaecologie Annemieke Hoek. Ze is hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het UMCG en krijgt regelmatig stellen in de spreekkamer bij wie het maar niet wil lukken. "Die zijn dan meestal al een jaar bezig met proberen, en zijn ook al bij de huisarts geweest. Je zou dus denken dat ze dan al behoorlijk goed op de hoogte zijn van welke factoren van invloed zijn op hun vruchtbaarheid en het krijgen van een gezond kind. Maar we merken dat de kennis vaak beperkt blijft tot een paar lessen op de middelbare school. Terwijl je wel degelijk zelf het een en ander kunt doen om je kansen op een zwangerschap te vergroten en de kans op een gezond kind te optimaliseren." 

En dus ontwikkelde Hoek in samenwerking met onder meer fertiliteitsarts Grada van den Dool en patiëntenvereniging Freya de Nationale Vruchtbaarheidstest. "Die duurt maar tien minuten om in te vullen en gaat bijvoorbeeld over de rol van gezonde voeding, het belang van foliumzuur en de invloed van je leeftijd. Invullers krijgen heldere feedback op hun antwoorden, zodat ze meer leren over wat ze zelf kunnen aanpassen om hun kansen te vergroten. En wij als onderzoekers krijgen meer inzicht in waar de grootste lacunes in kennis zitten bij mensen, zodat we daar op in kunnen spelen bij het geven van voorlichting." Je helpt dus niet alleen jezelf met het invullen, maar ook de hulpverleners en de wetenschap. 

Wil je de Nationale Vruchtbaarheidstest invullen? Klik dan hier. De resultaten worden begin 2022 bekend gemaakt. 

2. Wij van WC-eend...

... raden u van harte onze eigen artikelen over (on)vruchtbaarheid aan. Vorig jaar publiceerden we een reeks over dit belangrijke thema, omdat het juist zo belangrijk is om er open over te zijn. Eva schreef toen: "Het zou toch zo godvergeten fijn zijn als het veel normaler zou worden om over deze zaken te praten? Tegenwoordig lijkt het usance om vrijwel alles te delen, zelfs de meest banale en persoonlijke dingen. Maar waar het echt om draait blijft vaak eng en onbesproken. Ik weet zeker dat het voor verlichting zal zorgen als dat meer gebeurt. Want natuurlijk heeft een vruchtbaarheidstraject weerslag op alle facetten van je leven. Natuurlijk ben je intens verdrietig als je een miskraam krijgt, óók als man. En natuurlijk kun je je hopeloos verloren en ongelukkig voelen als het maar niet lukt. Laten we stappen nemen om gesprekken hierover te normaliseren. Zodat ook dit wezenlijke onderdeel van ons leven gewoon wordt. En we elkaar daarin kunnen vinden, en vooral ook in kunnen troosten."

En dus ging redacteur Lizzy van Hees op onderzoek uit. In de eerste plaats: waar kan het allemaal aan liggen als je na een jaar nog niet zwanger bent, en wat zijn dan je opties? Soms is een onderliggende aandoening de oorzaak, zoals bijvoorbeeld endometriose of PCOS. En natuurlijk kan het probleem ook bij de man liggen – dit jaar het thema van de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Voor vrouwen die nog niet klaar zijn om aan kinderen te beginnen, maar die wel willen weten hoe het met hun kansen staat, schreven we over de mogelijkheden van een thuistest. Als het echt niet spontaan wil lukken, zijn behandelingen als IVF en ICSI een optie, en daarover ging dit artikel.

3. The panic years: dates, doubts and the mother of all decisions – Nell Frizell

Keiharde informatie is fijn, maar soms wil je ook gewoon wat herkenning. Bijvoorbeeld als je nog helemaal niet weet of je überhaupt kinderen wil, en met wie. Lizzy – die de reeks over (on)vruchtbaarheid vorig jaar schreef – las de roman The panic years en had er wat aan: "Dit boek is helaas nog niet in het Nederlands vertaald, maar dat mag de pret niet drukken. In het boek neemt Frizzell haar lezers mee in wat zij de paniekjaren noemt. Ze beginnen zo ongeveer als je eind 20 bent en lopen ergens na je 40e weer af. Drie keer raden waarmee dat te maken heeft. Juist, the mother of all decisions: wil ik kinderen? Zo ja, wanneer dan? En wat als je single bent en de wereld om je heen lijkt te schreeuwen dat de tijd begint te tikken?

Het zijn allemaal dingen waar Frizzell tegenaan liep toen ze zelf eind twintig was: single, maar met een enorme kinderwens. Ze besloot haar leven en werk rigoureus om te gooien. Ze verruilde haar vaste baan voor freelancewerk en daten werd een serieus tijdverdrijf. Klikt het? Dan gauw een weekend weg samen om er rapido achter te komen of je met deze persoon samen een gezin wilt beginnen. Maar wat viel haar op? Bij de meeste mannen leefden die zorgen en vragen rondom potentieel nageslacht totaal niet. Zij waren niet net zo hard bezig met het vinden van de juiste en betrouwbare partner, het inrichten van hun werk of de juiste woning om te gaan wortelen."

"The Panic Years kan confronterend zijn voor mensen die het knagende gevoel herkennen. Die er qua leeftijd middenin zitten (aangenaam, mijn naam is Lizzy, 31 jaar oud en single) en nog geen antwoord hebben op the mother of all decisions. Maar zoals wel vaker geldt, is het ook troostend en opbeurend om te zien dat je niet de enige bent. Dat het niet gek is om een kleine steek in je onderbuik te voelen als je beste vrienden levensgrote stappen vooruit lijken te zetten in hun persoonlijke leven. En dan is het alleen maar een bonus dat iemand het gevoel zo goed onder woorden weet te brengen als Frizzell. Die overigens nog vóór haar 33ste is bevallen van een gezond kind én een leuke partner heeft, maar dat geluk zal ik haar niet aanrekenen."

Peper Hofstede