Close

Vergeet de zon voorlopig en omarm het najaar

05 november 2021 04:11 / Inspiratie
E Een eigen huis, een plek onder de zon: zat mensen dromen ervan. Zeker nu de koude en natte maanden weer zijn aangebroken, klinkt een villa aan de Costa del Sol als muziek in de oren. En met al dat thuiswerken lijkt emigreren steeds meer een mogelijkheid. Maar volgens The Atlantic mogen we juist blij zijn met dit jaargetijde. Geef je over aan die kletsnatte kou!

Zoveel Nederlanders emigreren er niet, maar van de mensen die ervoor gaan, kiest een groot deel voor Spanje. Een beetje zonaanbidder begrijpt dat wel, want het weer is toch nét iets aangenamer aan de costa. En wat voor sommige mensen lange tijd enkel een pensioenplan was, is de afgelopen twee jaar een stuk realistischer geworden. Thuiswerken is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering, dus waarom zou je voortaan niet inbellen vanuit de Algarve?

Fantaseer je nog even verder, dan neem je die werklaptop gewoon mee de hangmat in 's middags. Terwijl om 16.00 uur stiekem de eerste cerveza opengaat. 's Avonds lekker het terras op en 's morgens vroeg een duik in de Middellandse Zee. Nee, een aangenaam klimaat is helemaal zo gek nog niet, schrijft The Atlantic.

Vitamin D makes your day

Bovendien zijn er genoeg onderzoeken die bevestigen dat zon en warmte goed zijn voor je humeur. Ons humeur wordt slechter naarmate het kouder wordt, terwijl onze stresslevels omhooggaan. We voelen ons ook echt gelukkiger op dagen dat de zon schijnt. En wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht, schiet het gelukshormoon serotonine omhoog.

Maar voordat je je koffers pakt, waarschuwt journalist Arthur Brooks dat er slimmere manieren zijn om je geluk een boost te geven. Ook als je op een koude en regenachtige plek woont, zoals in Nederland. Want hoewel mensen die in een warmer klimaat wonen gemiddeld gelukkiger zijn in de herfst- en wintermaanden, verandert dat zodra de lente begint. Dus je hebt er praktisch gezien maar zes maanden per jaar profijt van. 

Tijdelijk geluk

Volgens Brooks heeft dat ermee te maken dat lekker weer ons meer opvalt wanneer we uit een periode met slecht weer komen. Die eerste keer zónder jas in maart of april is extra fijn wanneer je dat donzen dekbed met mouwen na drie maanden he-le-maal zat bent. Bovendien speelt homeostase een rol: mensen vinden het doorgaans moeilijk om ergens langdurig van te genieten. Binnen de kortste keren zijn we ergens aan gewend – en gaan we terug naar ons standaardniveau geluk. Dat geldt voor een forse salarisverhoging, wittebroodsweken én voor lekker weer.

Waarom is die belofte van zon voor een gelukkiger leven dan zo aanlokkelijk? Dat heeft te maken met focus illusion, suggereert The Atlantic. We denken dat zichtbare of tastbare dingen, zoals geld en een warm klimaat, meer invloed hebben op ons geluk dan abstracte dingen, zoals een relatie en vriendschappen. Maar tenzij je echt last hebt van Seizoensafhankelijke Depressie (SAD), gaat vitamine D je op de lange termijn geen gelukkiger mens maken.

Omarm de seizoenen

Je kan de seizoenen maar beter proberen te accepteren voor wat ze zijn: verschillend. Dat betekent overigens niet dat emigreren uit den boze is, maar wel dat je niet alleen moet verhuizen omdat je op jacht bent naar zon. Al kan je die overgang van miezerig weer naar sunshine galore natuurlijk best wat vaker opzoeken vanuit je huidige woonplaats. Bijvoorbeeld door in de winter af en toe een tripje te maken – in hoeverre de portemonnee en corona dat toelaten.

Anders kun je ook altijd nog opteren voor een ouderwets staaltje omdenken, zegt Brooks: "Rather than getting the weather you like, another strategy is to like the weather you get." Klagen helpt sowieso niet als het om je mentale welzijn gaat. Maar je zou bijvoorbeeld ook een nieuwe hobby kunnen zoeken die zich bij uitstek leent voor winters weer. Daarvoor hoef je niet eens meteen de schaatsen onder te binden, je kan ook breien, glühwein drinken of een stoet aan kerstfilms kijken vanaf de bank. En zelfs als je die dingen helemaal niks vindt, mogen we een beetje druilerigheid – ook in ons hoofd – best omarmen.

Lees het hele artikel van The Atlantic via deze link.

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER