Close

Een glaasje levenselixir, gemixt door Stanley Tucci

12 november 2021 03:11 / Inspiratie
Stanley Tucci
Stanley Tucci
W Wie heeft er géén zwak voor acteur Stanley Tucci? Hij speelt de grappigste, meest lieve, trouwe, aandoenlijke rollen en schijnt in real life al net zo charmant te zijn. En: de man weet wat lekker is. Redacteur Lizzy van Hees dook in zijn leven en deelt vijf van z'n meest smaakvolle tips met je.

Had je me drie jaar geleden gevraagd wie Stanley Tucci was, had ik waarschijnlijk iets gezegd over die ene kale man, je weet wel, die altijd de vader, beste vriend of 'man van' speelt. Always the bridesmaid, never the bride, het is een lot dat veel acteurs in Hollywood is toebedeeld. Tucci wordt ook wel 'the internet's boyfriend' genoemd, omdat mensen op Twitter massaal met hem weglopen en hem zo'n geestige goedzak vinden. Maar wat ik je drie jaar geleden zeker niet had kunnen vertellen, is dat hij – mede dankzij z'n Italiaanse roots – ook een enorme lekkerbek is.

Dat laatste ontdekte ik eigenlijk pas in het voorjaar van 2020, toen de hele wereld aan huis gebonden was. Tucci besloot zijn volgers op te vrolijken met een virtuele uitnodiging in zijn cocktailbar. De beste man bleek thuis in Londen echt een bar te hebben, waar hij de heerlijkste drankjes, mixt, roert en schudt. Hij gooide vooral hoge ogen met zijn negroni – een drankje dat door mijn beste vriendin vaak de vuurbeker wordt genoemd. Zodra je het alleen al ruikt, begrijp je waarom.

2019, 2020 en 2021 stonden voor Tucci niet alleen in het teken van booze, ook eten kreeg een hoofdrol toebedeeld in zijn professionele leven. Thank f*cking finally, zou ik bijna willen zeggen. Tucci die door de straten van Italië zwerft – op zoek naar waar de verschillende regio's bekend om staan – werd een grote hit op CNN. Een maand geleden kwam daar zijn biografie Taste: my life through food bij. Ik las het, luisterde ernaar en heb gesmuld. En vijf van zijn anekdotes bleven me dusdanig bij, dat ik ze graag met je deel.

Bied altijd meteen iets te drinken aan

'What can I get you to drink?', is standaard de eerste vraag die in het Tucci-huishouden wordt gesteld aan bezoek. Nog voordat iemand z'n jas uit heeft of ook maar met één been over de drempel is gestapt, zegt de acteur en schrijver. Zelfs nu Tucci's vader 91 jaar is, geniet hij er nog van om een goede cocktail klaar te maken voor zijn gasten – ook al drinkt hij zelf liever een goed glas whisky on the rocks. Zijn zoon weet beiden te waarderen.

Mocht je ooit het geluk hebben bij de Tucci's aan te bellen in Londen, kun je overigens elke mogelijke mixage bestellen bij de gastheer. 'I take great joy in mixing up whatever tipple floats their boat', schrijft hij in zijn voorwoord. Een warmer welkom bij iemand thuis kan ik me bijna niet voorstellen.

Tucci wisselt zijn drankjes af, maar heeft sinds vorig jaar een affaire met de negroni. En dat bevalt hem ernstig goed. Zijn recept is te goed om niet te delen, dus hier komt-ie:

  • 50 milliliter gin
  • 25 milliliter Campari
  • 25 milliliter goede, zoete, vermout
  • IJs
  • 1 schijfje sinaasappel

Doe eerst alle drank in een cocktailshaker, samen met het ijs. Vervolgens moet je de boel stevig schudden en in een glas of coupe gieten. Schijfje sinaasappel erin voor de smaak en omdat het er leuk uitziet. Zitten en drinken. 'The sun is now in your stomach', sluit Tucci af. En hij heeft gelijk.

Tradities zijn er om in ere te houden – ook de nieuwe

Zeg je kerst, dan zeg je traditie. Taste staat bol van de tradities, die Tucci voor het overgrote deel van zijn Italiaanse grootouders en ouders heeft overgenomen. Zo is er de traditie om met tassen vol voedsel en cadeaus aan te komen bij familie, om vervolgen de hele avond – zeker bij het afscheid – te ruziën over diezelfde cadeaus en tassen vol voedsel die niemand van elkaar wil aannemen. Elkaar willen verwennen met lekker eten is misschien wel de meest liefdevolle manier van ruziemaken die er bestaat.

'That fucking timpano'

Met kerst worden de liefkozende ruzies vergezeld door ander soort tradities, zoals het menu. Volgens oud-Romaans gebruik hoor je op kerstavond géén vlees te eten, en daarom vieren veel Italianen dan the feast of the seven fishes, waarbij minimaal zeven soorten vis op het menu staan. Je raadt het al: je kan maar beter met een lege maag aanschuiven.

Op eerste kerstdag staat er steevast timpano op het menu. Dit is het meest grote, zware, vullende voorgerecht dat je ooit hebt gezien. In Tucci's film Big night maakt hij het ook. Alleen al bij het zien van deze gigantische, hartige deeghomp, sta ik versteld dat iemand dit écht zou willen maken en serveren als voorgerecht. Maar aangezien ik het nog nooit heb geproefd, mag ik eigenlijk niets zeggen. Il timpano is een familietraditie, die zelfs voor een nieuwe traditie heeft gezorgd. Het gerecht is namelijk zo complex, dat het hoofdgerecht daar altijd onder lijdt. En daarmee lijdt zijn echtgenoot ook. In Taste beschrijft hij hoe zijn vrouw Linda en hij vroeger 's avonds laat een glaasje dronken na het kerstdiner, waar zij ieder jaar verzuchtte: 'That fucking timpano'. Zijn huidige vrouw Felicity houdt die traditie in leven.

Bluf jezelf erdoorheen

Lang niet iedereen voelt zich zelfverzekerd in de keuken. Of je nou helemaal geen idee hebt waar je mee bezig bent of jezelf graag uitdaagt met de meest complexe beef Wellingtons of timpano's, we hebben allemaal weleens met de zweetdruppeltjes op ons voorhoofd staan stressen boven een pan. Zelfs Stan-the-man heeft weleens last van podiumvrees in de keuken.

Tijdens een van de opnames voor zijn CNN-programma Searching for Italy was hij op bezoek bij kaasmaker Paolo Ciapparelli in de Italiaanse Alpen. Daar mocht hij niet alleen kaas proeven, maar zou hij zelf het lokale gerecht pizzoccheri maken. Een speciaal soort pasta dat voor de helft met boekweitmeel wordt gemaakt, en waar kool en kaas de andere twee belangrijkste ingrediënten vormen. Terwijl de kaasmeester toekeek, besloot de zenuwachtige Tucci diep adem te halen, een groot glas wijn voor zichzelf in te schenken en zich door het recept heen te 'acteren'. 'Yes, dear reader, as you have seen me do for close to forty years now on stages and screens big and small, I simply pretended that I had been making Pizzoccheri since birth'. En juist die methode wierp z'n vruchten af, door te doen alsof hij precies wist waar hij mee bezig was, maakte hij de beste pizzoccheri ooit. Sindsdien is het hem nooit meer gelukt om het zó goed te krijgen.

Wat betreft het succes van deze positieve mindset in de keuken, zou ik zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Je kunt altijd nog pizza bestellen.

Verliefd, verloofd, fazant

Voor veel mensen geldt dat ontluikende liefde hand in hand gaat met enige vorm van wijn en spijs. Maar hoewel uiteten gaan, een drankje doen, of glühwein drinken in het park allemaal prima manieren zijn om iemand te leren kennen, is er pas echt sprake van intimiteit als je sámen kookt. Althans, zo ging het bij Tucci en zijn huidige vrouw. Een jaar nadat hij weduwnaar was geworden, leerde hij Felicity kennen. En de twee vonden elkaar in hun gezamenlijke liefde voor lekker eten.

Toen ze onverwacht een fazant kregen aangeboden, besloten ze de vogel mee te nemen om er de volgende dag samen iets lekkers van te maken. Niet onbelangrijk: de fazant moest wel nog even worden geplukt. Als twee overenthousiaste food nerds stonden ze zaterdagochtend op om samen – in pyjama – naar Saturday kitchen te kijken en de fazant te plukken. Anderhalf uur later zaten ze beiden onder de veren. Het was een uitdaging geweest, maar volgens Tucci bracht de exercitie een nieuw soort intimiteit met zich mee. Samen iets bereiden, zeker als het moeilijk is én lukt, kan zomaar een nieuwe stap in je relatie met zich meebrengen. Dat hoeft overigens geen fazant of andere vogel te zijn natuurlijk.

Later in het hoofdstuk deelt Tucci ook het menu van hun trouwdag, needless to say dat het water me in de mond loopt bij de burrata, zeebaars en cannoli. Maar mijn oog viel ook meteen op het feit dat er om 1.00 uur 's nachts nog een rondje pasta zou worden uitgedeeld. Briljant.

5. Cook. Smell. Taste. Eat. Drink. Share. Repeat.

Drie jaar geleden werd er een tumor ontdekt bij Tucci, achterin zijn mond, op het begin van zijn tong. Om hem succesvol te behandelen kreeg hij bestraling en chemotherapie. Tijdens de behandeling smaakte alles naar oud en nat karton, met een vleugje uitwerpselen. Vreselijk voor iemand die normaal zo geniet van lekker eten. Gelukkig is de acteur inmiddels in remissie én heeft hij zijn smaak teruggekregen.

Zijn ziekte en behandeling hebben Tucci wel een waardevol inzicht gegeven. Want hoewel het grootste deel van zijn leven in het teken hadden gestaan van acteren en regisseren, waren die dingen nu niet meer zo belangrijk. Eten, drinken en de keukentafel spelen nu de hoofdrol. 'Food not only feeds me, it enriches me', schrijft hij. 'Mind, body, and soul. It is nothing more than everything. Cook. Smell. Taste. Eat. Drink. Share. Repeat as necessary'.

Je hoeft niet net zo'n fijnproever als Tucci te zijn om te beseffen dat we misschien best wat langer stil mogen staan bij de lekkere dingen in het leven. Dus de volgende keer dat je gedachteloos een bordje pasta naar binnen schuift voor de tv, zet die dan vliegensvlug uit. Doe je ogen dicht en probeer eens aan een paar glooiende Italiaanse heuvels te denken, dan smaken de tomaten op je bord vast nog net een tikkie zoeter.

Lizzy van Hees