Close

5 erotische eyeopeners, dankzij Sex, love & Goop

19 november 2021 02:11 / Inspiratie
Damon en Erika
Damon en Erika
M Met de nodige argwaan begon redacteur Lizzy van Hees aan de serie Sex, love & Goop op Netflix. Daar zal je haar weer hebben, Gwyneth met haar yoni eggs en vaginakaarsen. Maar niets bleek minder waar. De koppels en therapeuten laten zien dat we seks en intimiteit soms te serieus nemen – en elkaar niet altijd serieus genoeg.

Wie een tijdje door de virtuele schappen van Goop struint, komt er snel genoeg achter dat het Amerikaanse platform vooral veel zaken verkoopt die je strikt genomen niet nodig hebt. Grotendeels voor een portemonnee die maar weinig mensen hebben. Jeans á 300 dollar, een ayurvedische yogamat voor een schamele 170 dollar. De beroemde 'this smells like my vagina-kaars' of een maankalender van Nederlandse bodem. Maar: aan vraag geen gebrek, want de waarde van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 250 miljoen dollar.

Dat Paltrow commercieel intelligent is, kan niemand haar aanrekenen. Maar het wordt wel grijs gebied wanneer je bepaalde producten aanprijst vanwege hun 'health benefits', terwijl daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Goop heeft daarom al eens 45.000 dollar moeten betalen in verband met misleidende marketingtrucjes. Vandaar mijn argwaan aan het adres van Paltrow en co. En dus zette ik deze week haar nieuwste serie aan, waarin vijf koppels hun seksleven proberen te verbeteren door middel van verschillende soorten therapie, en was ik fully prepared to hate it.

Maar de verwachte irritatie, diepe zuchten en nog diepere frons bleven uit. In plaats van een verholen reclameboodschap over de pleasurable perks van een yoni-ei zag ik vijf hele moedige koppels, die stuk voor stuk hun imperfecties en onzekerheid op tafel legden. Ik zag hoe er met ze werd gesproken door een vijftal respectvolle – en vooruit: alternatieve – therapeuten. Aan wie de koppels zonder enige schroom hun seksleven toevertrouwden. En of je er nou voorstander van bent of niet, als het al voor één iemand werkt, kan je er moeilijk helemaal tegen zijn. Hoe hard je dat ook probeert.

Het maakt niet uit of je zelf in een seksuele impasse zit of niet, ik zou vrijwel iedereen van harte aanmoedigen om eens naar Sex, Love & Goop te zappen. Voor mij zaten er in ieder geval vijf eyeopeners in.

1. Erotische blueprints

In de eerste aflevering gaan Damon en Erika naar seksuoloog Jaiya. Damon vindt zijn partner nogal conservatief en terughoudend op seksueel gebied, terwijl hij eigenlijk 'gewoon wil dat ze geniet'. Erika heeft misschien twee keer in haar leven een orgasme gehad tijdens penetratieseks en heeft meer stimulatie nodig dan Damon op dit moment geeft.

Het koppel deed een quiz over hun erotische blauwdruk

"There's orgasmic pleasure on the plate", zegt de seksuoloog meteen tegen het koppel. Maar dat betekent niet dat een orgasme het doel moet zijn. Die druk moet juist van de ketel om sensueel plezier met elkaar te beleven. Om elkaar beter te begrijpen heeft het koppel een quiz gedaan over hun erotische blauwdruk, waar er volgens Jaiya vijf van zijn: energetic, sensual, sexual, kinky en shapeshifter. Maar lang niet alle koppels hebben dezelfde natuurlijke voorkeur.

Damon scoort bijvoorbeeld het hoogst op 'sexual', wat betekent dat hij opgewonden raakt van de dingen die we in onze cultureel bestempelen als seks, zoals penetratie. Erika scoort het laagst op 'sexual' en het hoogst op 'energetic', en daarom raakt zij vooral opgewonden van verlangen, het idee van wat er allemaal kán gebeuren. Eigenlijk komt het erop neer dat ze een andere taal spreken en zolang ze zich daar niet van bewust zijn, leven ze seksueel gezien een beetje langs elkaar heen.

Jaiya scoort zelf ook hoog op de seksuele blauwdruk, en wanneer zij seks wilde met haar partner, greep ze altijd meteen naar zijn geslachtsdeel. Maar omdat hij een andere blauwdruk heeft, bereikte ze het tegenovergestelde effect. Niet iedereen kan van de afwas binnen vijf tellen in de mood komen door een hand in zijn of haar kruis. Maar ook die verschillende voorkeuren kan je wel dichter bij elkaar brengen. Energetisch voorspel, met een lichte aanraking of alleen al het aanstalten maken, kan voor zoveel opwinding zorgen dat het uiteindelijk toch uitloopt op penetratie – al bleek dat voor Damon helemaal niet meer zo nodig.

2. Sexual feedback

Sinds Felicitas en Rama kinderen hebben, voelen ze zich allebei burned-out. Vanaf het moment dat de wekker gaat, staat hun leven in dienst van anderen. Kinderen, werk, andere verantwoordelijkheden: het resulteerde bijna in een scheiding. Eigenlijk ziet Felicitas haar man nu als een derde kind, iemand die uitstraalt dat er voor hem gezorgd moet worden, en dat seks iets is waar hij 'recht op heeft'. Dat maakt het zo mogelijk nog minder appetijtelijk.

Relatie- en intimiteitscoach Michaela Boehm vraagt het stel om elkaar, zonder woorden, aan te raken totdat ze allebei ontspannen. Iets waar Felicitas zich maar moeilijk aan kon houden. Haar kritiek maakt Rama alleen maar ongemakkelijker en meer onzeker. Ik vond het bijna pijnlijk om te aanschouwen, twee mensen die zo gevangen zitten in hun eigen frustraties en elkaar daardoor onnodig kwetsen.

Als Rama zijn vrouw uiteindelijk aanraakt op een manier die zij als fijn en ontspannend ervaart, kan ze het niet laten om te zeggen: 'Als je al die tijd al wist wat je moest doen, waarom deed je het dan niet?'. Nee, nee, nee, die kritiek is zo'n dooddoener, legt Boehm uit. Want daarmee maak je je partner klein, en hoewel er absoluut ruimte moet zijn voor (seksuele) feedback, moet je dat niet tíjdens doen. Ons lichaam slaat namelijk ook herinneringen op, dus als je kritiek krijgt terwijl je intiem bent met je partner, bestaat de kans dat je de volgende keer juist onzeker en gesloten bent. Die druk en schaamte wil je vermijden, dus heb het er later over, aan tafel, op de bank, tijdens een wandeling of de afwas.

3. Aangeleerd gedrag – en de kritiek die daarbij hoort

Een van mijn favoriete scènes in de serie is het moment dat Joie en Mike naar tantra- en intimiteitscoach Amina Peterson gaan. Vooral de oefening waarbij ze elkaar moeten verleiden – alsof ze twee honden zijn, op handen en knieën en aan elkaar ruikend, om energetisch wat dichter bij elkaar te komen. Het is zo aandoenlijk om te zien dat deze mensen de oefening zo vol overgave doen. Peterson zegt ook dat we seks doorgaans veel te serieus nemen, iets wat in één keer goed moet gaan, terwijl we het meer moeten zien als spelen. "Sex is how we play as adults."

De volgende eyeopener kwam toen Peterson uitlegde hoe belangrijk ademhaling is tijdens seks. Om te ontspannen moet je diep ademhalen, vanuit je buik zeg maar. Maar als je hebt geleerd wat sexy is, of 'zou moeten zijn', van porno, denk je als vrouw al snel dat je moet hijgen. Maar als je ah-ah-ah-ademt alsof je op de vlucht bent, zou je lijf zomaar kunnen denken dat er daadwerkelijk risico op de loer ligt. Zie je dan nog maar eens over te geven aan genot en een potentiële climax. Volgens Peterson maakt iedere vrouw met wie ze het bed heeft gedeeld of die ze heeft gecoacht dezelfde ademfout. Aangeleerd gedrag is nog niet zo makkelijk af te leren, al helpt het misschien al om te weten waar het vandaan komt.

Later staat de coach samen met Joie voor de spiegel. Peterson trekt haar badjas uit en legt uit wat ze in de spiegel ziet. Maar ook welke oordelen ze heeft, doordat de maatschappij haar heeft geleerd hoe een mooi lijf eruit hoort te zien, hoe borsten er uit zouden moeten zien. Wat doet het met je zelfbeeld als je in de spiegel alleen opnoemt wat er zogenaamd aan je mankeert? En hoe kan je je in een intieme situatie vrij en onbevangen, zelfverzekerd voelen, als je alleen maar denkt: die buik is iets te zwaar en m'n voorgevel te klein. Mirror work zou moeten helpen om van schaamte en onzekerheid af te komen, door die 'waarheden' hardop uit te dagen. Wáár komt je onzekerheid vandaan? Hoogstwaarschijnlijk niet van een standaard die jij zelf hebt bedacht. Voor elke negatieve gedachte die je hebt bij je eigen spiegelbeeld, zouden we er een sport van moeten maken om hem te draaien naar iets positiefs.

4. Begrijp je systeem

Ook als je madly in love bent en er geen wolkje aan de lucht is, kan er iets schuren. Bang dat het mis zal gaan omdat relaties in het verleden ook geen standhielden, of je bent opgegroeid in een omgeving waar liefde altijd voorwaardelijk leek. Dash en Sera zijn een queer-koppel en compleet verliefd op elkaar, maar met de nodige littekens op liefdesgebied. Ze zijn allebei al een keer getrouwd geweest, en zich bewust van hun eigen valkuilen. Die willen ze nu voor zijn. 'Dig the well before you're thirsty', zoals Paltrow zegt. Dat scheelt later, wanneer de dorst zich wel aandient.

Daarom gaan ze aan de slag met Katarina Wittich, die zich als systeemtherapeut voornamelijk bezighoudt met familie-opstellingen. Dat doen ze samen met een groep mensen, die niets met het koppel, te maken heeft. Zij gaan zich op een manier positioneren, die de familiedynamiek in kaart brengt, en het gedrag en de aannames laat zien die onbewust zijn doorgegeven. De vreemdgaande vader van Sera heeft bewust iets gedaan met haar op het gebied van liefde, relaties en vertrouwen. Maar hoe haar moeder op dat vreemdgaan reageerde, laat net zo goed sporen achter – al was ze zich daar niet of nauwelijks van bewust. Door het te zien, begrijpt ze het en weet ze veel beter op welke manieren ze haar eigen relaties saboteert.

5. Body mapping & work

Als je eenmaal door hebt welke denkpatronen, gedrag, aannames, onzekerheden en seksuele triggers een rol spelen, kun je samen een soort ontdekkingstocht aangaan. Iets wat door Jaiya body mapping wordt genoemd. Dan ga je aan de slag met een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 het meest genot veroorzaakt. Die aanrakingen kun je aanpassen op de seksuele blauwdruk die we al eerder voorbij hoorden komen, de kinky blauwdruk kan je leren kennen met behulp van speeltjes zoals wolverine claws of een klein zweepje of een vibrator. De energetic blauwdruk kan je verkennen door je partner bijna niet aan te raken, maar daar wel op te hinten. Zo beweegt Erika haar handen boven de borstkas van Damon. Ze raakt nét de bovenkant van zijn borsthaar, en alleen dat al zorgt voor een duidelijke fysieke reactie – dat observeren is overigens minstens zo opwindend voor Erika zelf.

Het kan ook zonder het vaste riedeltje: erin, erop, erover, kloddertje hier, kloddertje daar en klaar

Het is best leuk om elkaar eens op een manier aan te raken waarbij je niet direct voor de bullseye gaat. Of dat nou met accessoires is, je je partner beschildert alsof-ie een kunstwerkje is, of door gewoon samen te liggen, terwijl je ademhaling rustiger en dieper wordt, zoals bij Joie en Mike. Het mooie is dat veel van de koppels deze intimiteit ook als seks ervaren, of in ieder geval het gevoel dat ze eraan overhouden. Dat kan dus ook best zonder het vaste riedeltje: erin, erop, erover, kloddertje hier, kloddertje daar en klaar. Als de therapeuten van Sex, Love & Goop ons iets leren, is het dat seks helemaal niet in dat vastomlijnde kader past, het is ook búíten de lijntjes kleuren.

'The splendid uncoolness of Sex, love & Goop', kopte The New Yorker over de nieuwe Netflix-serie en daar sluit ik me graag bij aan. Al lukt het me in het geval van Paltrow toch niet helemaal om een azijnvrij oordeel te vellen. Je hoeft maar een blik in de wellness-afdeling van de webshop te werpen en je ziet diezelfde wolverine claws, die ik bij Damon en Erika zag. Al is er natuurlijk aanmerkelijk meer aandacht, tijd en frisse moed nodig voor een beter seksleven dan je voor 100 dollar kan laten thuisbezorgen.

Lizzy van Hees