Close

5 queer leestips voor een lang (en liefdevol) weekend

16 april 2022 07:04 / boekenweek
H Het thema van de Boekenweek is liefde en om daar nog even bij stil te staan, zijn we naast de gebruikelijke grote namen dit jaar ook op zoek gegaan naar een paar frisse (en fruitige) tips. Feministische boekwinkel Savannah Bay maakte voor ons een leeslijstje met vijf mooie titels uit de queer literatuur.

Savannah Bay is momenteel de enige feministische boekhandel van Nederland; al 37 jaar zorgen vaste vrijwilligers voor een mooi en divers aanbod in de Utrechtse winkel. Tegelijkertijd is de winkel ook een safe space voor mensen uit de lhbti-gemeenschap. "Iedereen kan bij ons komen aanwaaien, het is een soort huiskamer waar je in terechtkomt", vertelt Miriam Rook, die bij de winkel werkt. "We zijn ook een pink point, wat betekent dat we een informatiepunt zijn voor lhbti-ers in de regio."

In de winkel vind je alles rondom genderstudies, natuur en klimaat, dekolonisatie en queer literatuur. Uit die laatste categorie geeft Miriam Rook vijf leestips.

1. Queer in het licht – Naomi Grant en Nazrina Rodjan

"Dit is een boek met 31 prachtige verhalen over liefde, identiteit, pride en wat het betekent om queer te zijn. Er zitten verhalen in van bekende mensen uit de gemeenschap, zoals Clarice Gargard. Dit boek is uitgegeven door Rose Stories, een hele leuke uitgeverij die dit soort titels oppakt en bij een groter publiek probeert te krijgen."

2.    In het droomhuis – Carmen Maria Machado

“Dit boek gaat over geweld binnen een queer relatie. Een belangrijk onderwerp, want hoewel er eerlijker wordt gesproken over huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag, ligt daar in de lhbti-gemeenschap nog steeds een taboe op. Binnen queer relaties en vriendengroepen wordt hier nog nauwelijks over gesproken, terwijl het daar net zo goed voorkomt. De schrijver van deze titel heeft het zelf meegemaakt en dit verhaal is heel belangrijk om het gesprek hierover open te breken. Carmen Maria Machado is Cubaans-Amerikaans, en binnen de Latijns-Amerikaanse cultuur wordt queer-zijn vaak nog als probleem gezien, laat staan als daar ook nog problemen in een relatie bij komen.”

3.    Damn, horny – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

“Dit was onze bestseller vorig jaar, en nu staat het boek ook in de Top 25 van de Boekenweek. Dat was een paar jaar geleden wel anders geweest, dus hieraan zie je dat de boekenwereld ook steeds inclusiever wordt. Het is zó goed dat er een verzameling erotische verhalen is vanuit verschillende perspectieven, waar iedereen zich in kan herkennen. Niet alleen lhbti-ers, maar ook mensen met een fysieke handicap of non-binaire mensen. Ons team is ook helemaal weg van de podcast van Nydia en Marie Lotte, en binnenkort komt er nog een verhalenbundel uit: Fucking horny. Ik kan nu al niet wachten om dat boek te verkopen, dat mensen in de winkel dan vragen: hebben jullie toevallig ook Fucking horny? Haha. Je ziet dat dit soort titels ook weer een jonger publiek naar de boekwinkels trekt. Dit boek hebben we zeker vijfhonderd keer verkocht.”

4.    Rubyfruit jungle – Rita Mae Brown

Rubyfruit jungle is een lesbische klassieker, die onlangs is vertaald naar het Nederlands. Marischka Verbeek, de eigenaar van Savannah Bay, mocht een mooi nawoord schrijven in deze uitgave. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in de jaren ’70 en speelt zich ook in die tijd af. Hoe is het om als jonge lesbische vrouw je weg te vinden in het leven? Het verhaal is de laatste jaren een beetje onder de radar verdwenen, maar Orlando heeft een nieuwe vertaling uitgegeven. Heel goed, want het verhaal is ook voor een jongere generatie relevant. Je seksualiteit ontwikkelen, groeien, liefde ontdekken, die ervaring is niet veranderd.”

5.    Noem me Nathan – Catherine Castro

“Dit verhaal gaat over een jongere die ontdekt dat hij transgender is. Als lezer volg je zijn zoektocht; wat doe je als je voelt dat je niet bent wie je hoort te zijn? Dat maakt dit boek heel belangrijk voor jongeren die misschien tegen hetzelfde aanlopen en zich daar alleen in voelen. Maar het zet je ook aan het denken over hoe je hier als omgeving mee om moet gaan. Ik zou het daarom ook aan ouders aanraden die een kind hebben dat hiermee worstelt, om ook wat meer van de binnenwereld van hun kind te begrijpen. Representatie in boeken en verhalen is zo belangrijk, het kan iets zijn om aan vast te houden als je je verder verloren, anders of alleen voelt."  

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER