15 voorbeeldvrouwen: 'Mijn droom? De wereld veranderen'

Ze zetten eigen stichtingen op en startten bedrijven, puur omdat ze iets willen betekenen. Voor het klimaat, de zorg, jongeren, vrouwen – jong én oud. Ze hebben idealen, werken hard om hun doelen te bereiken en proberen de wereld te veranderen. Vanuit frustratie, een mooie droom, of omdat ze 'gewoon' niet anders kunnen. We stellen graag vijftien voorbeeldvrouwen aan jullie voor, een kleine greep uit de overweldigende hoeveelheid reacties die we kregen: vrouwen die zichzelf voordroegen, vrouwen (en mannen) die anderen voordroegen, en vrouwen die iemand anders voordroegen, maar die wij zelf interessant vonden. Daarbij blijven er natuurlijk vele namen ongenoemd in dit rijtje, maar er moest een keuze worden gemaakt. Zie deze lijst als een aanzet, en vind je dat we écht iemand over het hoofd hebben gezien? Laat het gerust weten via evajinek@rtl.nl.
Voor nu stellen we jullie graag voor aan, in geheel arbitraire volgorde, deze vijftien topvrouwen:
1. Lisa Maschhaupt (35), founder Unboxed
Deze creatieve duizendpoot is taxidermist, tattoo artist, copywriter en schrijver. Ook richtte ze Unboxed op, een stichting die zich inzet om jongeren bewuster te maken van gelijkwaardigheid, vrijheid en diversiteit. "Niemand is hetzelfde, en dat vind ik juist mooi. Vanuit deze gedachte ben ik de stichting begonnen", aldus Maschhaupt. Ze droomt van een wereld waarin ieder mens onvoorwaardelijk zichzelf kan én durft te zijn. Hoe ze dat voor elkaar krijgt? Met prinsen- en prinsessenfeesten, een voorleesclub, scholentour en een veilig plekje voor jongeren op een boot bij tijdens Pride. Binnenkort verschijnt ook nog eens haar kinderboek Donnie op de kermis. Donnie draagt graag jurken, maar zijn vriendjes snappen dat niet. Maschhaupt hoopt met dit prenten/voorleesboek het gesprek aan te zwengelen over kansengelijkheid en het belang van delen.
2. Sofia Sabbar (25), oprichter Juf Soof
De enige met wie we geen persoonlijk contact hebben gehad, maar die we wel willen noemen omdat we het eens zijn met burgemeester van Amsterdam. Het verhaal: de zussen Sofia en Najoua Sabbar kwamen achttien jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland, vluchtend voor huiselijk geweld. Hun moeder vroeg echter nooit een verblijfsvergunning voor hen aan, waardoor zij tot vorig jaar illegaal in Nederland woonden en dreigden te worden uitgezet. Wat ongetwijfeld heeft geholpen, is de petitie tegen hun uitzetting, die maar liefst meer dan 23.000 keer werd ondertekend. En ook burgemeester Femke Halsema heeft erop aangedrongen hen hier te laten blijven; zij ziet de zussen als voorbeeld-Amsterdammers. Sabbar, student Pedagogiek, columnist en Junior Held Amsterdam, richtte een huiswerkinstituut op, waarmee ze mensen helpt met eenzelfde achtergrond als zijzelf. Ze is enorm betrokken en wordt door mensen in haar omgeving een topper genoemd.
3. Naz Kawan (29), co-founder A Beautiful Mess
Ze staat voor niets in Eva's boek Droom Groot, want wat een voorbeeldvrouw is Naz Kawan. Ze begon A Beautiful Mess omdat de manier waarop de textielindustrie werkt haar frustreerde. Kawan: "De textielindustrie is niet alleen een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, maar de industrie maakt zich ook nog eens schuldig aan barre werkomstandigheden. Tientallen miljoenen arbeiders krijgen nog altijd geen leefbaar loon. In ons bedrijf staan de mensen en de planeet centraal. We vragen aandacht voor het vakmanschap, geven de mensen achter onze kleding een gezicht en verduurzamen de industrie om uitsluitend uit restmaterialen of gerecyclede materialen producten te produceren."
Daar blijft het niet bij, ze lanceert in augustus een eigen kledingmerk met nieuwe partners, een droom die uitkomt: "Het is een modelabel van de toekomst, waar technologie, duurzaamheid en vakmanschap samen zullen komen. We gaan met het merk tegelijkertijd aandacht voor de klimaatdoelstellingen en de mensen achter het kledingstuk vragen. Een activistische noot zal ik er altijd in willen houden."
4. Else de Ridder (28), oprichter Mint
Nadat ze in 2018 afstudeerde aan de TU Delft, begon Else de Ridder het adviesbureau Mint zorgadvies, een adviesbureau voor de verduurzaming van de zorg. De Ridder: "De zorg is verantwoordelijke voor zo'n 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Het paradoxale is: klimaatverandering zorgt ervoor dat mensen ziek worden, denk bijvoorbeeld aan hittestress. Zo heeft de zorg dus een negatieve invloed op de gezondheid van de mens. Er liggen ontzettend veel kansen om de zorg te verduurzamen, zoals minder energie gebruiken, minder medicijnen verspillen of minder afval produceren. Omdat dit een heel nieuw gebied is voor de zorg, kan men daar wel een handje bij gebruiken." Ze startte haar bedrijf toen ze merkte dat ze (na het doen van een aantal projecten) veel kennis had opgebouwd en dat andere ziekenhuizen en zorginstellingen hier hun voordeel mee kunnen doen: "Ik ondersteun de zorg (ziekenhuizen en zorginstellingen) om hun impact op het milieu te verlagen. Via Green Care Academy maak ik deze kennis beschikbaar voor alle zorgprofessionals in Nederland." Haar droom is dat elke zorgprofessional zich bewust wordt van zijn of haar impact en hoe ze deze kunnen verlagen – en dat zij dit met een beetje plezier kunnen realiseren.
5. Julie Munneke (34), Tiny Library
Drie jaar geleden begon Julie Munneke met Tiny Library, een platform waar je alles voor je baby kunt huren. Julie is haar bedrijf gestart nadat ze zwanger was van de tweede. Munneke: "Ik struinde marktplaats af op zoek naar duurzame en betaalbare alternatieven, maar zat toch vaak net te lang in de auto en kwam thuis met producten waar ik net niet helemaal blij mee was, maar wel de hoofdprijs voor had betaald. Ik dacht: dit moet toch echt slimmer en duurzamer kunnen én ook ingericht voor de werkende vrouw. Je moet als moeder al zoveel, er zijn zoveel veranderingen in je leven en je gaat nu zorgen voor een kleintje. Wij willen (aanstaande) ouders daarom ontzorgen, zodat zij zich kunnen focussen op hun baby." Ze heeft inmiddels drie kinderen en zei haar corporate-salaris vaarwel om helemaal te gaan voor Tiny Library. Munneke: "Ik ben begonnen met een spaarpotje en een soberder leven. Maakt niets uit, want dit geeft zoveel meer voldoening. We groeien hard en elke dag zetten we een stapje om de wereld van onze kinderen mooier en duurzamer te maken."
6. Anne-Marie Twigge (40) managing director The Next Women NL
Ooit werkzaam bij de Rabobank, toen creatief strateeg, inmiddels managing director. Anne-Marie Twigge woonde over de hele wereld, van Shanghai, Mumbai, Amsterdam en New York. Ruim tien jaar geleden ontmoette ze Simone Brummelhuis, founder van The Next Women, op een digitale summit. The Next Women is een business-platform dat vrouwen bij elkaar brengt voor inspiratie en mogelijke samenwerkingen en organiseert netwerkmomenten, workshops en business events voor en door vrouwen.
Twigge: "In 2020 ben ik gaan samenwerken met het platform door zakelijke tafelgesprekken te gaan organiseren in een media setting, omdat dit ons de enige mogelijkheid gaf het platform zichtbaar te houden tijdens de pandemie." Daarna werd ze gevraagd een plan te schrijven om het platform toekomstbestendig te maken. Ze werkt er inmiddels zeven maanden en geniet enorm: "Ik heb 248 gesprekken mogen voeren met de leden, stuk voor stuk innovators, game changers en bouwers van topbedrijven. Ik voel me elke dag weer geprivilegieerd dat ik deze ontmoetingen mag meemaken. En waar ik een steentje kan bijdragen, doe ik dat graag." Haar droom: "Impact. Dat onze economisch cultuur open en inclusiever wordt. Voor iedereen. Te beginnen bij het betrekken en het ontwikkelen van vrouwen op het gebied van ondernemen en investeren. In de derde week dat ik voor The Next Women werkte, vroeg mijn 11-jarige dochter: 'Mama, kunnen wij ook samen een bedrijf starten?'. Mijn leven zag er heel anders uit toen ik elf was en heb traditionelere keuzes gemaakt in mijn leven. Voor mijn dochter heb ik daar al iets anders in kunnen betekenen en ik doe dat ook graag voor andere vrouwen – jong en oud."
7. Nupur Kohli (32), Healthcare leader, arts, spreker, auteur, adviseur
Graag stellen we aan je voor: Nupur Kohli, M.D. Harvard exec. MBA, PhD candidate, doctor, advisor - healthcare, renowned speaker, researcher, author stress & productivity. Deze dame was 29 toen ze toezichthouder werd bij Unicef Nederland, heeft inmiddels zes TEDX-talks en meer dan 150 talks over de hele wereld gegeven. In mei is ze delegatielid voor het World Economic Forum bij de jaarlijkse vergadering in Davos – met haar expertise onderwerp zorg en gezondheid. Kohli: "Al tijdens mijn studie geneeskunde wilde ik mijn kennis en ervaring van de gezondheidszorg gebruiken voor een groter doel. Gezondheidszorgsystemen moeten toekomstbestendig zijn, niet alleen in Nederland, maar ook globaal – omdat wij steeds afhankelijker zijn van internationale ontwikkelingen."
Voor Kohli is spreken in het openbaar een belangrijk middel om haar ideeën, kennis en idealen te delen. Ze pleit niet alleen voor betere zorgsystemen, maar ook voor betere zorg voor vrouwen en meisjes, zoals een goed en toegankelijk screening-systeem op borstkanker en baarmoederhalskanker en een betere mentale gezondheidszorg voor vrouwen. Kohli: "Onderzoek laat zien dat vrouwen, meer dan mannen, angst- en depressieklachten hebben. Vrouwen dragen wereldwijd in het gezin meestal de zorgtaken, daarom moeten we ook goed voor onze vrouwen zorgen." Haar toekomstdroom: "Aan het hoofd staan van een grote internationale instelling, en om ooit secretaris-generaal van de VN te worden, zodat ik op die manier kan bijdragen aan een gezondere wereld. De pandemie heeft ons laten zien hoe belangrijk onze gezondheidszorg is. Daarom wil ik mij hiervoor blijven inzetten, zeker nu de technologisch innovatie voor zorg zich snel ontwikkelt."
8. Elisa Janszen (32) ANIOS Gynaecologie & Obstetrie, medisch adviseur Fundashon Salú pa Tur
Elisa Janszen vertrok voor haar studie geneeskunde naar Curaçao, waar ze anderhalf jaar op de verloskamers in het ziekenhuis werkte. Ze kwam veel ernstige gevallen bij onverzekerde migranten tegen (uit o.a. Venezuela) die geen toegang hadden tot zorg behalve bij levensbedreigende spoedgevallen. Ze startte daarom een gratis eerstelijnkliniek met behulp van een stichting en het werven van internationale fondsen. Ze heeft er anderhalf jaar als directeur en arts gewerkt, en vertrok toen weer naar Nederland om gynaecoloog te worden. Ze zit nog altijd in het bestuur, naast haar fulltime baan.
Met de kliniek gaat het goed: er werken inmiddels vijf parttime huisartsen en één vrijwillige kinderarts - naast een groot team van ondersteunend personeel. Janszen: "Mijn doel is altijd geweest om iets op te zetten wat geheel door een lokaal team gemanaged kan worden. Op de lange termijn zou het fantastisch zijn als Salú pa Tur zich kan uitbreiden naar andere eilanden in het Caribisch gebied." Ze woont op dit moment in Nederland, maar ziet ze zichzelf ooit weer naar het buitenland vertrekken? "Jazeker, en dan is het Caribisch gebied één van mijn voorkeurslocaties." De mooiste les die ze leerde van haar tijd op dushi Korsou: "Je leeft er van dag tot dag zonder je al te veel druk te maken om onverwachte gebeurtenissen. De warmte en goedheid van alle mensen die zich hebben ingezet voor iets wat begon als mijn droom ontzettend veel indruk op mij gemaakt en mij laten inzien dat als je aangeeft dat je hulp nodig hebt dat er altijd mensen bereid zijn te helpen."

9. Nikky Hofland (34), managing director TechMeUp
Zelden ontmoette ik iemand met zo veel vrolijkheid, bevlogenheid en werklust als Nikky Hofland. Ze werkte destijds in de media, maar inmiddels maakt ze het als managing director van TechMeUp financieel mogelijk dat talentvolle studenten een tech-opleiding te volgen, een opleiding waar ze zonder die bijdrage nooit aan waren begonnen en die hen een zonniger vooruitzicht geeft. Een grote stap richting volledige inclusiviteit en diversiteit in de tech-markt en een investering in een betere toekomst, aldus Hofland. Ze hoopt als managing director drie dingen te bereiken: "Dat de Nederlandse IT sector eruit gaat zien zoals onze samenleving, dat ouders tegen hun dochters zeggen: 'Je wilt de IT in, wat een goed idee!' En drie: dat ie-de-reen die een IT-opleiding wil volgen, dit gewoon kan doen."
Waarom ze zo bevlogen is met tech? Hofland: "Je zult maar de overstap naar IT willen maken, maar niet de mogelijkheid hebben om (terug) naar school te gaan. Toen ik 11 jaar was, maakte ik mijn eerste website. Al snel verdiende ik er een inkomen mee. Hierdoor kon ik studeren zonder mezelf in de schulden te hoeven steken. IT heeft mij letterlijk een voorsprong gegeven. Dit gun iedereen."
10. Judith de Leeuw (26), street artist
Judith de Leeuw kwam al eerder voorbij in een ander artikel. De reden: het Zwitserse bedrijf Idoneus kocht vier van haar kunstwerken voor zo'n 2,9 miljoen euro. Op Instagram liet De Leeuw weten dat ze, toen haar kunstwerken werden verkocht, iets wilde teruggeven aan de maatschappij en gaf één miljoen aan de stichting Gioca con il cuore, die kinderen in nare situaties helpt. Waarom ze zoveel geld weggaf? "Ik heb nooit veel waarde gehecht aan geld en heb geld nooit als bezit gezien, maar als een middel om eten aan te schaffen, een ander blij te maken of een bedrijf te starten dat de wereld kan verbeteren. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik doorgebracht in het absolute afvoerputje van de maatschappij, waaronder het jeugdzorgcirquit. Daardoor heb ik gezien hoe oneerlijk de wereld kan zijn. Als ik te maken krijg met grote hoeveelheden geld, geef ik dat meteen uit aan de dingen die ik belangrijk vind." En er staat nog meer te doneren op het programma: onder meer voor het KWF, maar ook voor vluchtelingen en het milieu. Haar geluk? "Door mijn eerdere werk merk ik dat het steeds makkelijker wordt om partners aan boord te brengen; daardoor kan ik steeds meer betekenen!"
En ze is er nog lang niet: "Dit is het begin van mijn droom. Ik wil de wereld veranderen, dat heb ik altijd al willen doen. Het idee dat ik daartoe niet in staat was als kunstenaar heeft me altijd verdriet gegeven. Dat dat nu wel kan, maakt me zielsgelukkig. Mijn telefoon stond opeens roodgloeiend, met de grootste goede doelenorganisaties ter wereld, die vroegen of ik kan helpen. Ook heb ik veel reacties gehad op social media van mensen die vertellen door mijn werk anders over dingen na te denken, die mijn denkpatroon bewonderen en waarderen. Met name de CEO's van grote, op winst gerichte bedrijven verrasten me compleet in positieve zin. Dan krijg ik toch een glimlach op mijn gezicht. Omdat ik weet dat we diep van binnen allemaal hetzelfde zijn."
11. & 12. Vivianne Bendermacher en Tamira van Roeyen, founders Techionista
Ooit beiden werkzaam in de media, waar het liefde op het eerste gezicht was tussen de twee. Samen richtten ze Techionista op. Dat was, aldus dit hardwerkende duo, broodnodig. Van Roeyen: "We willen de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verbeteren. Niet alleen omdat we denken dat dit goed is voor vrouwen, ook omdat de wetenschap aantoont dat meer diversiteit leidt tot betere producten en diensten."
Bendermacher: "We hebben geen tijd om te wachten op de nieuwe generatie om de gender gap te dichten. Als we vrouwen nú niet verrijken met IT-skills en hen omscholen tot future proof tech-banen; neemt genderdiversiteit op de arbeidsmarkt alleen maar verder af." Het duo heeft inmiddels meer dan 700 vrouwen verrijkt met IT- en tech-skills, die elkaar ook ná hun studie blijven helpen. Wat de samenwerking tussen deze twee zo goed maakt? Van Roeyen: "Vivianne inspireert altijd, is mijn maatje en is een fantastische team player." Bendermacher: "Tamira is mijn zakelijk én persoonlijk kompas. Zij brengt empathie als ik te doelgericht ben; zij is de humor als ik te serieus word. Een start-up kent grote hoogtes, maar soms ook diepe dalen. Die reis zou ik nooit alleen hebben willen maken, bovendien heb je dan iemand nodig met serieuze reislust, en die heeft zij."
13 Aniek Moonen (24), Chair of the Dutch Youth Climate Movement, Linkedin Top Voice Sustainability, Sustainable Young 100 (DJ100)
Aniek Moonen is voorvechter van klimaatrechtvaardigheid, binnen én tussen generaties. Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt zij de stem van 100.000 jongeren in het klimaatdebat. Zo zet ze zich ervoor in om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden en om de transitie naar een klimaatpositief, natuurinclusief en sociaal Nederland te versnellen. Hoe is het voorzitter te zijn van zoiets belangrijks, zo jong al? "Het is een enorme eer om op mijn leeftijd al aan het hoofd van zo'n inspirerende NGO te kunnen staan. Vanuit deze rol kan ik échte impact maken. Dat is heel bijzonder, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Ik krijg een heleboel kansen die de gemiddelde jongere niet krijgt, zoals gesprekken met ministers of een kans om input te leveren op belangrijk beleid. Eigenlijk bizar natuurlijk, want wij zijn de generatie wiens toekomst op het spel staat."
Als voorzitter gaat Moonen het gesprek aan met politici, ministers en ambtenaren om ervoor te zorgen dat hun klimaatbeleid een leefbare toekomst garandeert voor jonge en toekomstige generaties. Of, zoals ze zelf zegt: "Ik ben dus eigenlijk fulltime lobbyist, maar dan voor de goede zaak." Haar droom: "Dat jonge mensen zich in de toekomst geen zorgen meer hoeven te maken over de toekomst van de planeet. Ik hoop te bereiken dat onze politiek en overheid verantwoordelijkheid nemen en leiderschap laten zien in het garant stellen van die toekomst. De wereld en het Nederland waar we dan samen naartoe werken, is niet alleen duurzamer, maar ook groener, socialer en gezonder. Wie wil dat nou niet?"
14. & 15. Honorata van den Akker (28) en Lieke Smets (25), podcastmakers, schrijvers en ondernemers achter De Menstruatiemeisjes
Menstruatiemeisjes Honorata van den Akker (28) en Lieke Smets raken niet uitgepraat over bloed, vulva's en menstruatiecups. Want, zo zeggen ze zelf, menstruatie is een bloedserieuze zaak en de twee gaan de strijd aan tegen period shaming. De menstruatiemeisjes proberen menstruatie en gerelateerde onderwerpen zoals reproductieve gezondheid, hormonen, ziektes als PMDD, PMS uit de taboesfeer te halen. Hoe dat avontuur begon? Smets heeft hevige menstruatiepijn en Van den Akker heeft PMDD (premenstrual dysphoric disorder): "We vonden dat daar niet genoeg over werd gesproken. Daarom zijn we het zelf maar gaan doen, in onze podcast. Als ervaringsdeskundigen belichten we telkens een ander onderwerp, van duurzaamheid tot menstruatieseks. En we zijn nog lang niet uitgepraat!"
Ze schreven een boek, maken een podcast en komen graag bij je langs op je event of socials. Hun droom? "Een wereld waarin je menstruatieklachten serieus worden genomen, er meer bekend is over menstruatiegerelateerde aandoeningen en er geen menstruatiearmoede meer bestaat." Ze timmeren hard aan de weg en dat werpt zijn vruchten af: "Regelmatig krijgen we berichtjes van mensen die zelf ook in actie komen, bijvoorbeeld door menstruatieproducten beschikbaar te stellen op kantoor of door aanpassingen te vragen van de werkgever bij menstruatiepijn. Dat is niet alleen leuk om te horen, maar ook belangrijk."