Close

Vrouw als klant én leermeester: 'Wat je investeert, krijg je terug'

13 mei 2022 12:05 / inspiratie
Nina de Wit van Nina. V Lingerie
Nina de Wit van Nina. V Lingerie
Z Ze hebben hart voor de vrouw, het lef om een eigen zaak te starten en werken sindsdien voor en met vrouwen. Vier ondernemers vertellen over hun ambities en wat ze hebben geleerd van hun doelgroep: 'Als ik kan helpen naar meer zelfstandigheid, wil ik dit werk nog jaren doen'.

'Lingerie gaat over de intieme relatie met jezelf'

Nina de Wit (36) van lingeriewinkel Nina. V Lingerie in Amsterdam

Het is vrijwel onmogelijk om de collectie van Nina. V Lingerie in Amsterdam niet door je vingers te laten glijden. Omdat de stoffen daartoe uitnodigen of omdat het ontwerp zo verrassend is dat je het wil aanraken om het te begrijpen: een slip die het decolleté van je billen toont, een hoog sluitende top die de onderkant van je borsten ontbloot, een body die niet nauwsluitend is maar juist om het lichaam 'poft'. 

Nina de Wit van Nina. V Lingerie
Nina de Wit van Nina. V Lingerie

De collectie staat voor alles wat eigenaar Nina de Wit miste in haar eigen zoektocht naar lingerie. "Voor mij voelde het lang alsof ondermode was blijven hangen in de jaren 50. Het aanbod is of hyperfeminiene – met push-upbeha's, kant, strikjes en polkadots – óf praktisch en alleen in het wit, zwart en huidskleur." Nina vond dat een 'verbazingwekkende schraalheid' en zocht naar ontwerpers met een originelere kijk op lingerie en het vrouwelijk lichaam. Naar merken die niet continu het klassieke schoonheidsbeeld nastreven, maar juist verder kijken. "Die vond ik online, maar dan was het vaak gedoe met items passen en weer terugsturen."

Nina werkte lang als agent voor acteurs, maar haar passie voor lingerie leidde tot de nieuwe droom van een eigen zaak. Een aantal jaren runde ze naast haar baan een pop-upwinkel, om te proeven aan het vak. Winst maken zat er door de grilligheid van het pop-up-ondernemen nog nauwelijks in, maar ze ontdekte wel wat ze al die tijd al diep van binnen wist: "Ik heb hier talent voor, ik wil hierin verder."

Dat talent zit vooral in het aanvoelen wat de klant nodig heeft. Want de lijn tussen indringend of empathisch overkomen is dun, weet Nina. "Mensen zijn kwetsbaar in een lingeriezaak. Ze geven zich letterlijk en figuurlijk bloot. Een half woord of een bepaalde blik kan ervoor zorgen dat een klant de winkel uitvlucht." Maar als je klanten goed aanvoelt – en dus niet zomaar de paskamergordijnen opentrekt of ongevraagd hun beha gaat rechttrekken – kan er iets magisch uit voortkomen. "Er kunnen gesprekken ontstaan over iemands lichaamsbeeld, relatie, seksualiteit, jezelf weer vinden na een zwangerschap of een miskraam. Het is heel is eervol om dat soort gesprekken te mogen hebben."

Door dag in dag uit met vrouwelijke klanten te werken heeft Nina geleerd dat we allemaal anders zijn, dat zowel zelfverzekerdheid als onzekerheid kan overheersen, maar óók dat we ondanks die verschillen vaak niet objectief kijken naar ons eigen uiterlijk. "Hoe je je voelt over je lichaamsbeeld, zegt niets over hoe je er daadwerkelijk uitziet. We oordelen vaak hard over onszelf, terwijl we lief zijn voor anderen." Een tijdje geleden startte ze daarom een experiment: één gezamenlijke paskamer voor meerdere klanten tegelijk. "Het leek me waanzinnig om vrouwen zichzelf door de objectieve – en daarmee mildere – ogen van een ander te laten zien. Helaas werkte het niet optimaal. De een vond het fantastisch, de ander besloot om maar helemaal niet te passen. Daarom ben ik toch teruggegaan naar individuele paskamers, die eventueel wel naar elkaar open kunnen als de wens er is."

Nina hoopt uiteindelijk vrouwen te inspireren om de vrijheid van lingerie te ervaren. "Niemand vertelt je wat je onder je kleding moet dragen, daar hoef je er niet professioneel uit te zien of je te kleden naar de situatie. Je kunt volledig vrij zijn in je stijl. Draag je normaal geen felle kleuren? Hoe mooi is het om daarmee te oefenen in je lingerie, zonder dat je jezelf meteen profileert als iemand met een bepaalde kledingstijl. Eigenlijk heeft de Engelse taal een heel treffende term voor lingerie: intimates. Want lingerie is niet een beloning voor een mooi lichaam, lingerie gaat over de intieme relatie met jezelf."

'Wat je investeert in je gemeenschap krijg je terug'

Halima Hollenberg (42) en Valeria Kecskei (42) van sportschool FemmeGym in Amsterdam

Ooit werkten Halima en Valeria als medewerkers bij een sportschool speciaal voor vrouwen maar met een mannelijke eigenaar. Halima rolt met haar ogen en lacht: "Nou, daar vonden we dus wat van." Hun mening hield daar niet op. De sportschool bezigde het predicaat 'voor vrouwen', maar de intentie kwam in hun beleving vooral uit financieel oogpunt. Halima en Valeria vonden dat er méér moest gebeuren om daadwerkelijk een sportschool te zijn waar vrouwen zich op hun gemak voelen. 

Halima (links) en Valeria van FemmeGym
Halima (links) en Valeria van FemmeGym

Dus toen in 2015 de kans voorbijkwam om de sportschool over te nemen, keken ze elkaar aan en wisten ze: dit moeten we doen. Met één handtekening, en met amper kapitaal en geen investeringen van buitenaf, werden ze de vrouwelijke eigenaren van FemmeGym. "Het was een sprong in het diepe", blikt Valeria terug. "Gelukkig liep de sportschool al, waardoor we ons vast konden houden aan de lesroosters en bestaande systemen. Uiteindelijk hebben we stap voor stap steeds meer veranderd."

Ze vervingen bijvoorbeeld de roestrode kleur op de muren voor fris wit en groen, lieten een muurillustratie maken van sportende vrouwen in alle soorten en maten, maakten een gezellige zithoek, voegden planten toe aan het interieur, installeerden een geurverfrisser, regelden op elk toilet mandjes met tampons en maandverband en in de kleedkamer deodorant en een föhn. Alles om het hun leden comfortabel te maken. 

"Veel mensen ervaren een drempel om naar de sportschool te gaan", zegt Halima. "Het helpt ook niet dat sportscholen lang in slecht daglicht stonden, met de wurgcontracten die ze met leden sloten of andere streken om leden binnen te houden. Dat was hier bij de vorige eigenaar ook zo. We wilden daar meteen van af en hebben gekozen voor maandelijks opzegbare contracten. Leden moeten hier komen sporten omdat ze dat wíllen, niet omdat ze ergens aan vast zitten."

Die transparante contracten moeten ook bijdragen aan het gevoel van veiligheid, een van de belangrijkste speerpunten van FemmeGym. "Er zijn allerlei redenen waarom vrouwen voor ons kiezen. Soms omdat het simpelweg de sportschool is die het meest in de buurt ligt, soms omdat ze zich oncomfortabel of onveilig voelen in een gemengde sportschool", vertelt Valeria. "Maar om welke reden leden hier ook komen, we vinden het belangrijk dat ze zich veilig voelen. Veilig om de sportoutfit aan te trekken die ze willen, veilig om alle oefeningen te doen en veilig in en rondom het gebouw." Het is een van de redenen waarom de eigenaren af zagen van een derde vestiging, omdat de gemeente hen daar verplichtte een ondergrondse fietsstalling te maken. "Gaan we leden ’s avonds in het donker daarheen sturen? Dat voelde voor ons niet goed."

Moeite doen voor een veilige en gezellige sfeer loont, weten Valeria en Halima nu ze zeven jaar elke dag met vrouwelijke sporters werken. "We willen niet in clichés vervallen, maar we merken dat vrouwen over het algemeen meer oog hebben voor detail. Het wordt bijvoorbeeld echt gewaardeerd als we nieuwe bloemen op tafel zetten." Dan staat Halima opeens op om een vrolijk beschilderde steen in de kleuren van FemmeGym te pakken. "Dit is ook een mooi voorbeeld! Toen we in de lockdown moesten sluiten konden leden met post-its een boodschap op onze deuren plakken. Een van onze leden heeft dit kleine kunstwerk er toen bij gelegd. Daar heeft iemand écht moeite voor gedaan, hoe lief is dat? Dat hebben wij wel geleerd: wat je investeert in je gemeenschap krijg je terug."

'Voor sommige vrouwen is een rijbewijs een ticket naar vrijheid' 

Mina Ouled Mhand Aissa (33) van Rijschool Sisters in Amsterdam en Den Haag

Een bedrijf beginnen met je broer of zus is misschien niet zo ongebruikelijk, maar wat dacht je van een rijschool die gerund wordt door maar liefst vier zussen? De naam Rijschool Sisters verwijst letterlijk naar de zussen Mina (33), Saloua (41), Fikria (43) en Kamalia (45), en staat tegelijkertijd voor de gemeenschap van vrouwen, want de rijschool geeft alleen les aan vrouwelijke leerlingen. 

Mina Ouled Mhand Aissa van Rijschool Sisters
Mina Ouled Mhand Aissa van Rijschool Sisters

Kamalia en Fikria begonnen het bedrijf twintig jaar geleden, in het begin van het zeroes-tijdperk. Terwijl we nu niet meer gek opkijken van een vrouwelijke rijinstructeur, was dat toen anders, vertelt Mina als jongste zus. "Zij waren als vrouw in deze branche echt in de minderheid. Er heerste toen ook de gedachte dat je rijles 'van een man hoort te krijgen'."

Toch bleek de onderneming een gat in de markt. Het was bijvoorbeeld een mooie uitkomst voor vrouwen die vanwege hun geloofsovertuiging niet in een kleine ruimte met een man wilden zijn. Maar ook vrouwen zonder geloofsovertuiging meldden zich aan. "Omdat ze zich prettiger voelden bij een vrouwelijke rijleraar of omdat ze niet klikten met de mannelijke instructeur die ze hadden. In sommige gevallen kwamen ze naar ons omdat ze bij een andere rijschool helaas te maken hadden kregen met grensoverschrijdend gedrag."

Twintig jaar later is er nog steeds behoefte aan vrouwelijke rijscholen. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer soortgelijke bedrijven bijgekomen. Wat maakt een rijles van een vrouw anders dan van een man? Mina benadrukt dat er absoluut ook goede mannelijke instructeurs zijn, maar dat vrouwen onderling over het algemeen anders communiceren.

"We horen vaak dat we geduldiger zijn dan sommige van onze mannelijke collega's, en dat zij nog weleens één manier van uitleggen hebben, zo van: 'Zo moet het, probeer het maar'. Als het dan niet snel lukt voelen leerlingen dat hun instructeur geïrriteerd raakt. Het verschil is denk ik dat de band tussen vrouwen van nature meer uitnodigt om vragen te stellen en het aan te geven als je iets niet begrijpt. Bij ons maken we dat ook heel duidelijk: je mag echt álles vragen, en als we het tien keer moeten oefenen is dat ook geen probleem. Ik leg het liever heel vaak uit dan dat een leerling het gevoel krijgt dat ze moet doen alsof ze het begrijpt."

'Naast rijinstructeur ben je ook een soort psycholoog'

Dat drie zussen allemaal hetzelfde beroep kozen was al opvallend, laat staan toen Mina 11 jaar geleden ook besloot toe te treden tot het bedrijf. "Ik kreeg al op jonge leeftijd de voordelen mee van deze baan", vertelt ze. "Mijn zussen kwamen thuis met leuke verhalen, want naast rijinstructeur waren ze ook een soort psycholoog, zoveel persoonlijke gesprekken hadden ze met hun leerlingen. Voor sommige van mijn zussen is het vanwege hun gezinsleven ook een voordeel dat ze hun eigen werktijden kunnen bepalen."

Als Mina iets geleerd heeft in de afgelopen 11 jaar, is dat een rijbewijs voor sommige vrouwen veel meer is dan het vanzelfsprekende roze pasje. "Vooral voor wat oudere vrouwen is het een ticket naar vrijheid en zelfstandigheid. Zoals laatst, een Amsterdamse moeder die altijd met de tram reisde en erachter kwam dat dat niet meer te doen is met een derde kind erbij. Zij wist waar ze het voor deed. Dames die ouder zijn dan 35 jaar zijn vaak de meest gemotiveerde leerlingen. Ik denk dan altijd: als ik hun met rijlessen kan helpen naar meer zelfstandigheid, dan wil ik dit werk nog jaren doen."

Kyrie Stuij

LEES MEER OVER