Wat ik had willen weten voordat… ik ging beleggen

Eind 2019 verruilde Soraya Koendjbiharie (34) een leven in loondienst voor een zzp-bestaan. Als zelfbenoemd 'multi-passionate ondernemer' combineert ze drie specialismen: ze is werk-privé-balanscoach, personal branding coach en communicatie-consultant. Eigen baas zijn levert Soraya veel vrijheid op. Maar het betekent ook dat ze haar financiële zaken, waaronder haar pensioen, nu zelf moet regelen. Een goede aanleiding om haar inkomstenbronnen eens onder de loep te leggen. Soraya: "Op Instagram zag ik ze dagelijks voorbijkomen: mensen die met beleggen of crypto flinke bedragen binnenhaalden. Hoewel zo'n passief inkomen verleidelijk klonk, leek het me niets voor mij. Ik had mijn vaste baan dan wel opgezegd, maar eigenlijk ben ik best wel van de zekerheden. Bij beleggen dacht ik aan het casino: je zet in op rood, maar je weet nooit hoe het balletje rolt."
Leven zonder financiële stress
Toch besloot Soraya dieper in de materie te duiken. Ze zocht een manier om nu en straks te leven zonder financiële stress. Daarom wilde ze wedden op meerdere paarden. "Als coach en consultant werk ik op basis van uurtarief. Ik kan een maximaal aantal uur per maand verkopen. Bovendien houd ik van hard werken, maar ik houd ook graag tijd over om leuke dingen te doen. Als ik geld wil sparen, kan ik het op een spaarrekening zetten. Maar de rente was destijds 0,01 procent: dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Als veel mensen zo enthousiast zijn over beleggen, moest ik daar misschien toch ook eens naar kijken."
“ 'Mooi als het iets oplevert, maar het is ook niet erg als dat niet gebeurt'
Soraya volgde een online cursus beleggen voor beginners. "Ik ben een kennisondernemer: voordat ik iets doe, wil ik eerst veel kennis opdoen. Wel met snel resultaat, want ik ben óók een typische millennial, haha. In de cursus leerde ik meer over het 'spel' van beleggen en wat het kan opleveren. Daarna vond ik beleggen al een stuk minder spannend. Nu ik de regels begreep, had ik zin om het spel te gaan spelen."
Geen onnodig risico
Soraya koos voor een langetermijnstrategie, omdat ze geld opzijzet voor haar pensioen. Iedere maand legt ze 100 euro in in ETF’s. Een exchange-traded fund kun je vergelijken met een 'mandje' met daarin aandelen van meerdere bedrijven. Door spreiding van je beleggingen loop je minder risico. En je kunt ook al met een klein bedrag beleggen. Naast het geld inleggen, hoeft Soraya verder niets te doen: als het goed gaat, loopt het rendement vanzelf op. "Volgens een rekentool heb ik over vijftien jaar een netto eindkapitaal van zo’n 125.000 euro. Ik heb dan 90.000 euro ingelegd, dus een verwacht positief rendement van 35.000 euro. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, want je weet nooit wat er in de wereld en dus op de aandelenmarkt gebeurt. Maar als ik mijn geld op een spaarrekening zet, weet ik zeker dat het (bijna) niets oplevert. Doordat ik heel bewust bezig ben met beleggen, loop ik geen onnodig financieel risico. Dat vind ik fijn, want financiële stress vind ik één van de heftigste soorten stress. Inmiddels ben ik zo’n twee jaar bezig en ben ik blij dat ik de stap heb gezet."
Wil je ook gaan beleggen? Soraya heeft vijf handige tips voor je.
1. Beleg alleen met geld dat je kunt missen (maak spaarpotjes!)
"De eerste tip is ook meteen de belangrijkste. Gebruik om te beleggen alleen geld dat je kunt missen. Dus het geld dat overblijft als je je vaste en 'gewenste' lasten hebt betaald. Om daar inzicht in te krijgen, kun je spaarpotjes maken. Zelf heb ik achttien spaarpotjes, verdeeld over mijn zakelijke en privé-rekening. Van het geld dat ik verdien, zet ik maandelijks een deel weg als buffer voor mindere tijden. Daarnaast heb ik een potjes voor vakanties, belastingen, een nieuwe wasmachine, uit eten etc. Dankzij dit overzicht weet ik dat ik iedere maand 100 euro kan missen om mee te beleggen. Ik noem dat 'speelgeld': het zou mooi zijn als het iets oplevert, maar het is ook niet erg als dat niet gebeurt. Dat is een prettige gedachte."
LEES OOK
2. Bepaal je doel en strategie (en houd daaraan vast)
"Bedenk waar je je uiteindelijke winst voor wil gebruiken. Wil je sparen voor je pensioen? Of je hypotheek eerder aflossen? Dan kies je net als ik voor een langetermijnstrategie. De komende tien tot vijftien jaar vul ik mijn mandje met aandelen en aan het einde van de rit besluit ik of en hoe ik ze ga verkopen.
Ik check niet iedere dag een beleggingsapp, maar ik lees wel vaak Het Financieele Dagblad. Als ik een opvallende ontwikkeling zie, houd ik die in de gaten. Ook volg ik veel financiële experts op social media. Wat doen zij, waar praten zij over?
Het eerste jaar dat ik belegde, stond ik flink in de plus, maar sinds het begin van dit jaar kleuren de cijfers rood. Dat is natuurlijk jammer, maar van negatief rendement word ik niet meteen zenuwachtig. Pas over tien jaar wordt het rendement echt belangrijk. Als ik nu zou stoppen, heb ik mijn geld gewoon weggegooid. Bovendien heb ik in de beleggingscursus geleerd: nooit handelen uit emotie. Dus ik ga door en vertrouw erop dat die rode cijfers binnenkort weer groen worden."
3. Bepaal waarin je wil beleggen (er is meer dan alleen aandelen)
"Aandelen, obligaties, hypotheken, vastgoed of grondstoffen: overal kun je in beleggen. Lees je goed in om te bepalen wat bij jou en je financiële situatie past. Ik kan een cursus beleggen zeker aanraden, maar op internet kun je ook allerlei handige informatie voor starters vinden."
4. Verdiep je in de bedrijven achter de aandelen (hoe duurzaam zijn ze bijvoorbeeld?)
"Het is natuurlijk slim om te beleggen in bedrijven waarvan je veel rendement verwacht, maar verdiep je ook in het soort bedrijf. Wat doen ze precies? En wil jij daar aan bijdragen? Zo was ik aan het begin van de pandemie van plan om te investeren in een internationale pakketbezorgdienst, omdat hun omzet natuurlijk enorm zou groeien. Dat gebeurde, maar tegen de tijd dat ik klaar was om in te leggen, was de prijs van hun aandelen al exponentieel gestegen. Bovendien ontdekte ik dat ze met een miljoen bezorgde pakketjes per dag ook weinig duurzaam waren. Daarom ben ik goed gaan kijken in welke bedrijven ik wil investeren."
“ 'Zolang ik dit geld kan missen, ga ik zeker door met beleggen'
"De zogenaamde MSCI ESG-score van een ETF geeft aan of de bedrijven in het mandje voldoen aan bepaalde maatstaven op het gebied van milieu, maatschappij en regelgeving. Zo kun je zien of bedrijven bijvoorbeeld investeren in wapenhandel, kernwapens of fossiele grondstoffen, of zich juist actief inzetten voor een duurzame toekomst. Juist omdat ik zelf bovengemiddeld vaak vlieg, vind ik het belangrijk om op beleggingsvlak duurzame keuzes te maken."
5. Beleggen kost geld (check vooraf hoeveel)
"Houd er rekening mee dat beleggen niet gratis is. Of je nu helemaal zelf belegt of het laat doen door een tussenpersoon, bank of beleggingsinstelling: er zijn altijd kosten aan verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn en wat je er precies voor krijgt, verschilt per aanbieder. Zoek dit dus vooraf goed uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Het is prettig dat ik zelf kan bepalen hoeveel geld ik uitgeef aan beleggen. Als ik meer ga verdienen of een financiële meevaller heb, zou ik mijn maandelijkse inleg kunnen verhogen. Op dit moment ben ik single, maar mocht ik een partner en een gezin krijgen, schroef ik de inleg misschien wel terug. Zolang ik dit 'speelgeld' kan missen, ga ik zeker door met beleggen. Blijkbaar is het toch wel iets voor mij!"
Direct aan de slag met beleggen
Wil jij ook beleggen? Met Doelgericht beleggen van a.s.r. vooruit kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige én duurzame manier. Je geld wordt namelijk niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En wel in bedrijven die onder andere bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Start nu met duurzaam beleggen en ontvang 70 euro beleggingstegoed*. Op de website van a.s.r. lees je er alles over.
Disclaimer: Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. In de getoonde voorbeelden wordt slechts deels belegd. ASR Vooruit B.V. is onderdeel van a.s.r.
*Voor deze actie gelden voorwaarden.