Close

Kleurrijke exposities voor een kunstzinnige zomer

24 juni 2022 02:06 / Inspiratie
Kunst van Victoria Radochyna
Kunst van Victoria Radochyna
L Lang leve de kunst! Om je te inspireren, aan het denken te zetten of als verkoelend uitje in een warm weekend. Dit voorjaar zijn er allerlei kleurrijke exposities te zien. We selecteerden vier tips.

1. Here We Are! Women in Design 1900 – Today 

In Kunsthal Rotterdam vind je een expositie waar je zonder twijfel geïnspireerd en vol ontzag vandaan komt. Here We Are! is een ode aan meer dan 100 vrouwelijke ontwerpers. De expositie leidt je door een ruime eeuw aan designgeschiedenis: van vrouwelijke pioniers binnen de Bauhaus-school tot ontwerpers van het interieur van Amerikaanse ruimtevaartuigen. Ook is er aandacht voor huidige vrouwelijke ontwerpers die hun vak opnieuw uitvinden met innovatieve en duurzame oplossingen. 

Advertentie voor Liisi Beckmann’s Karelia chair, 1966.
Advertentie voor Liisi Beckmann’s Karelia chair, 1966.

De expositie vertelt ook een aantal illustrerende verhalen over hoe het was om als vrouw te pionieren in een door mannen gedomineerde maatschappij. Zoals dat van Louise Brigham, de interieurontwerper die in 1909 een toegankelijke handleiding ontwikkelde waarmee mensen hun eigen meubels van oude materialen kon maken, tientallen jaren voordat de bekende Gerrit Rietveld in 1930 exact hetzelfde deed.

We Are Here! is tot en met 30 oktober te zien in Kunsthal Rotterdam.

2. Come Alive – The Power of Pleasure 

In deze gigantische tentoonstelling in het Nieuwe Muntgebouw in Utrecht spelen erotiek en seksualiteit de hoofdrol. Redacteur Lizzy van Hees bezocht de expositie eerder deze maand en nam er deel aan een tour van feministisch kunstplatform TittyMag. "Daar vertelde kunstenaar Angel-Rose Oedit Doebé over hoe de wereld eruitziet through Angel-Rose colored glasses. Haar kunstinstallatie is een uitnodiging om na te denken over hoe we intimiteit, seksualiteit en schoonheid zien – als maatschappij, maar ook zelf. Zo hangen er een aantal spiegels waarin je wordt geconfronteerd met je eigen reflectie, maar dan wel met de boodschap: 'I hope you have the confidence of a mediocre white guy today'."

In de grotere zalen mogen bezoekers hun zintuigen het werk laten doen. "Van prachtige dansvideo’s tot een tent waarin je erotische gedichten kunt lezen. Erotiek kent vele vormen en is lang niet allemaal expliciet of in your face. Soms is de illusie genoeg en een andere keer sta je met je mond vol tanden te kijken naar een zaal vol gigantische hotdogs – die met luid kabaal op en neer deinen.

Het verhaal van de Franse kunstenaar Sophie Calle deed me weer realiseren dat intimiteit in de kern ook gaat over de relatie met jezelf en je eigen lichaam. Bij een foto van haar borsten schrijft ze: 'I was a flat-chested teenager. Still, wanting to be like my friends, I bought a bra, a soutien-gorge, which, of course, I didn’t need. My mother, who possessed a magnificent bosom and a sharp wit, called it my "soutien-rien" — my support-nothing. I can still hear her words today.'"
 
Come alive is tot en met 31 juli te zien in Het Nieuwe Muntgebouw in Utrecht.

3. ICONS – Feminiene kracht ontketend! 

In een maatschappij waarin vrouwelijke eigenschappen vaak ondergewaardeerd blijven, is de expositie ICONS een indringende ode aan mensen die vrouwelijkheid als hun kracht inzetten. Factor IJ zet drie kunstenaars in de spotlights die elk op hun eigen manier vrouwen tot iconen maken. 

Zo verbeeldt Carmen Schabraqc de alledaagse superkracht van vrouwen in een kleurrijke portrettenserie, creëert Kalkidan Hoex zelf haar zo gemiste interculturele iconen in een videoproductie en stelt Michelle Cornelisse het effect van lingerie beschikbaar voor iedereen met haar genderinclusieve lingerielijn.

De tentoonstelling benadrukt de uiteenlopende expressie van vrouwelijkheid, vertelt Anke Vromen van Factor IJ. "Daar willen we bezoekers mee inspireren: hoe lingerie, film en schilderkunst een nieuwe blik kunnen werpen op identiteit. Met al deze verschillende perspectieven, kleuren en structuren kan dat best een overload aan gevoelens oproepen, en die zijn interessant om te onderzoeken." 

Een van de kunstenaars, Carmen Schabraqc, geeft in dat kader een workshop bh's haken op zaterdag 25 juni. Midden in de tentoonstelling kunnen deelnemers met haar ontdekken hoe je een bh vormgeeft en hoe je daar vooral je eigen draai aan kunt geven.

ICONS is te zien tot en met 2 juli in Factor IJ Amsterdam.

Samchykivka – Victoria Radochyna

Kleurrijk, traditioneel en zeldzaam, dat is Samchykivka-kunst: een schildertechniek uit Oekraïne die vaak ornamenten, planten en dieren afbeeldt. Kunstenaar Victoria Radochyna is meester in de Samchykivka Art en draagt bij aan de opleving van de traditionele stijl, die lange tijd stil lag. 

Victoria Radochyna
Victoria Radochyna

Radochyna wist haar kunstwerken mee te nemen tijdens haar vlucht uit Oekraïne naar Nederland. Sindsdien geeft ze workshops in Samchykivka-kunst aan medevluchtelingen, en merkt ze hoe de schildertechniek hen weer in contact brengt met hun cultuur. "We hebben bloeiende Oekraïense dorpen geschilderd met nieuwe huizen voor alle Oekraïners", schrijft ze onder een Instagram-post.

Samchykivka-kunst is te zien tot en met 15 juli in Atrium Den Haag

Kyrie Stuij

LEES MEER OVER