Close

Vijf luistertips voor lange, lome zomerdagen

13 juli 2022 08:07 / Zomertips
A Aan het strand, in de bossen of juist een zinderende stad. Wat je ook gaat doen deze zomer, je oordoppen komen goed van pas met deze vijf luistertips van de redactie. Van een persoonlijke vakantieplaylist van Eva tot podcasts, audioboeken, meditatie en muziekalbums die je ontvoeren naar een andere wereld.

Playlist

1. 'Een trip van kleuren en geuren, ik kan het niet anders zeggen' 

"Bij mij op zolder is het inmiddels goed warm, een beetje klam, geeft niet, mij hoor je niet klagen! En dat is vooral vanwege het uitzicht dat ik sinds kort heb: een vredig stukje weiland en wat schapen als gezelschap", schrijft Eva. "Nooit geweten dat schapen zulke spraakzame individuen zijn! Nu ik ze langdurig kan observeren kan ik je verzekeren dat die gasten oprecht met elkaar in gesprek gaan, net als wij mensen. Soms hoor ik vriendelijke onderonsjes, soms een eenzame klaagzang  – doorgaans van een ouder schaap met een robuuste stem, echt een schaap-boomer – en heel regelmatig hoor ik verhitte discussies tussen jongere schapen die mekkeren tegen oudere schapen. Ik wil niet zeggen dat je hier een podcast van moet maken, of er kostbare uren van je leven aan zou moeten opofferen, maar nu het zich zo aan mij aandient, geniet ik er intens van. Nog heel even en ik mekker terug uit het raam. 

Die klamme polderhitte lijkt in niets op de kurkdroge, penetrante hitte van de woestijn waar ik niet zo lang geleden nog was. Het is een vibrerende hitte waarvan je weet dat je er makkelijk aan kan sterven, mocht je pech hebben of wanhopig zijn of zo gek om aan de wandel te gaan zonder water. In het midden van die onbarmhartige woestijn kwam ik in een oase terecht waar je de combinatie van water en een XXL-zon haar werk zag doen in maximale vorm: diepgroene planten en wortels, zo dichtbegroeid en vol dat je er onmogelijk doorheen kijkt, volmaakte palmbladeren, lange vingers die zich in de middagzon uitstrekten over de smaragdgroene gazons, een trip van kleuren en geuren, ik kan het niet anders zeggen.

Daar, in dat labyrinth van een oase ligt een restaurant. Natuurlijk kies je voor een plekje buiten, op de citroengele of dieporanje kussens, en vergaap je je aan de kaart met gerechten als ‘Chunks of Lobster Swimming in Cheesy Macaroni’ die gegarandeerd tot extase én een faillissement én een voedselcoma leiden. En net voordat je je overgeeft aan deze bedwelmende mix, shazam je álle nummers die ze hier draaien zodat je later, op je zompige zolder in de polder, of midden in de winter in de bus, je nog heel even via je oren de warmte van de woestijn weer op kan roepen.

Veel plezier!!!" 

Podcast

2. 'Geïnteresseerd in geschiedenis en feminisme? Luister dan deze podcast'

"Wanneer ik de podcast Slow Burn: Roe v. Wade luister, wisselen zich continue allerlei sterke gevoelens af", schrijft strafrechtadvocaat en columnist Zahra Boufadiss. "Woede, wanneer ik de pro-life-fanatici hoor uitleggen dat het leven van een foetus belangrijker is dan dat van een vrouw, strijdlust wanneer ik inspirerende toespraken hoor van de Amerikaanse vrouwenbeweging en afschuw als ik hoor over de gevaarlijke illegale abortussen die vrouwen moesten ondergaan.

Deze Engelstalige podcast gaat over de jaren voordat abortus legaal werd in de VS. Alle hoofdrolspelers komen zelf aan het woord. En wat zijn er een hoop paralellen met nu! Op toegankelijke en meeslepende wijze word je als luisteraar meegenomen naar eind jaren zestig, toen vrouwen hun toevlucht moesten nemen tot illegale abortussen, gedwongen huwelijken en geen beschikking hadden over hun eigen lijf of leven. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en het feminisme, moet je deze podcast echt luisteren! Oh en podcastmakers: maak alsjeblieft een podcast over de Nederlandse strijd om het recht op abortus en de vrouwenbeweging hier. Daar zou ik graag naar luisteren."

Podcast, luisterboek en soundtrack

3. 'Een ode aan vriendschap en liefde – in welke vorm dan ook'

"Nog vrijwel iedere week mis ik mijn lievelingspodcast The high low, van Britse journalisten Dolly Alderton en Pandora Sykes", schrijft hoofdredacteur Lizzy van Hees. "Maar hoewel ik hun heerlijke preppy accenten, onderlinge chemie en boeiende observaties over nieuws en cultuur niet meer tot me kan nemen, zitten de vrouwen gelukkig allesbehalve stil. Dolly sleepte me meer dan eens door een lockdown met haar lichtelijk aangeschoten selfies op Instagram (stories, helaas!!) – die me meestal ook inspireerden tot een kleine aangeschoten solonaise in mijn eigen woonkamer.

Haar eerste boek Everything I know about love blijft een van de fijnste boeken om naar terug te keren. Goed nieuws: sinds kort is de gelijknamige televisieserie een feit. Beeld je in: Sex and the City en Girls qua magie van vrouwenvriendschappen, maar dan met een iets moderner en vooral Britser sausje. Helaas is de serie (nog) niet te zien in Nederland, máár de officiële soundtrack staat op Spotify. Het is de beste trip down memory lane die je als millennial of begin-dertiger (zoals ik) maar kan wensen. S Club 7 doet me denken aan de basisschool en hoe mijn vriendinnen en ik hun dansjes, en die van de Vengaboys, uit ons hoofd probeerden te leren. En bij het horen van Keep on movin’ van Five barst ik nog steeds meteen uit in luid gezang. De Sugababes voeren me op hun beurt weer mee naar de puberteit, terwijl ik The Ting Tings vooral meeblèrde tijdens mijn Amsterdamse studententijd. Al met al een zeer geschikt luisterlijstje voor de zomer.

Ken je Alles wat ik weet over liefde nog niet? De Engelse versie van het boek is te beluisteren via Storytel – en vast ook bij andere aanbieders. Het wordt voorgelezen door de auteur zelf, wat ik altijd een pré vind, en in Dolly’s geval zeker. Het is een ideale roman voor op het strand, aan de rand van een zwembad, op een balkon of in je achtertuin. Het is herkenbaar, vrolijk, grappig en ontroerend. Een ode aan vriendschap. En liefde – in welke vorm dan ook."

Muziek

4. 'Luister elke dag Lianne en je hebt genoeg liefde te strooien'

"Een paar jaar oud alweer, zeven om precies te zijn, en toch is het album Blood van Lianne La Havas alles wat je nu wil horen", tipt freelance redacteur Hanneke Mijnster. "De Britse Lianne zingt soul met een vleug folk, en is, zoals mijn broer graag zegt: een binnenzakmeisje. We zagen haar eens in Bitterzoet (Amsterdam) en daar gebeurde wat ik het liefst zie bij een optreden: ze was al lang door haar nummers heen, maar had het zelf zo naar haar zin dat ze nog een moppie zong. En nog een. Zo tenger als ze zelf was, zo groot was haar hart die avond."

"Het fijne van het album Blood, haar een na laatste, is dat het de lekkere luiheid heeft die bij een zomeravond past. Maar het mooist vind ik misschien nog wel de lieve, hoopvolle liedjes op dit album. Alle tien sprankelen ze positiviteit zonder te schreeuwen. Over beginnende liefde, geslaagde liefde en zelf een mooi afgesloten liefde. Luister elke dag even wat Lianne, en je hebt genoeg liefde om te strooien naar de mensen om je heen. En laat dat nu net zijn wat we allemaal nodig hebben." 

Meditatie

5. 'Ik daag je uit om hier níet van in slaap te vallen' 

"Er is weinig zo fantastisch als slapen op vakantie", schrijft redacteur Kyrie Stuij. "Het is het ideale moment voor die uitzonderlijke nachtrust die je de volgende ochtend laat afvragen waar je bent en welk jáár het überhaupt is. Of voor dat dutje aan het strand waarna je het zand van je afdoucht en aanschuift bij een mediterraans diner. De gemoedelijke meditatievrienden van The Honest Guys helpen je die ultieme staat van slaap te bereiken. 

Laat je niet afschrikken door hun niet zo flashy marketing – de thumbnails zijn een soort kruising tussen het werk van Bob Ross en de spirituele cd's die je vroeger in de rekken bij De Tuinen zag liggen – want des te meer aandacht zit er in de inhoud van hun online meditaties. Het trio bestaat uit voice-over Rick Clarke, die alleen al met zijn David Attenborough-achtige stem genoeg is voor een instant shot melatonine, producer Kevin Brown en scriptschrijver Siân Lloyd-Pennell. Die laatste is verantwoordelijk voor de dromerige, meeslepende slaapverhalen, zoals over vuurvliegjes op stille zomeravonden, verre stranden met een windstille hemel en Britse dorpen die zich langzaam ontvouwen in herfstkleuren. En dat allemaal op de beste natuurgeluiden, op het perfecte ritme van klotsende golven die je met elke swush dieper in je onderbewustzijn knallen. Echt, ik daag je uit om hier níet van in slaap te vallen.

Ook fijn is dat een deel van hun werk op Spotify staat. En mocht je daar nou zo'n slaapmeditatie willen luisteren, klik dan even op de drie horizontale puntjes van de track, daar kun je een slaaptimer instellen zodat de audio op tijd stopt en je niet wakker wordt van het volgende nummer. Welterusten!" 

Kyrie Stuij

LEES MEER OVER