Close

Het tijdperk van de happy camper is nu

01 augustus 2022 01:08 / Vakantie
O Op vakantie deze zomer? Dan kun je zomaar drie keer zo duur uit zijn. Het is een van de redenen waarom de verkoop van campers en caravans explosief is gestegen. Die worden al lang niet meer alleen gekocht door pensionado's, maar juist door moderne reizigers en jonge gezinnen die vakkundig de 'sleur' uit de sleurhut halen. Welkom in het tijdperk van #vanlife!

Een tijdlijn vol foto's van infinity pools, yogaretraites en mystieke grotten in Azië en Zuid-Amerika. Ver vliegen, backpack op de rug en later thuiskomen met allesveranderende zelfinzichten. Tja, das war einmal. Drie jaar geleden om precies te zijn, in de onbezorgde dagen voor de coronacrisis. Natuurlijk kun je weer (ver) op reis, maar het is wel minder aantrekkelijk. Vooral vanwege de fors gestegen prijzen. En dat geldt niet alleen voor verre reizen, maar ook voor doodnormale vakanties naar Frankrijk, Italië en zelfs eigen land. De stijging is het gevolg van een duizelingwekkende optelsom van de coronacrisis, de inflatie, de oorlog in Oekraïne en het tekort aan chips.

Druk & duur

Om even een beeld te schetsen: in april betaalde je voor een accommodatie gemiddeld al 17,7 procent meer dan een jaar geleden. Huur je in het hoogseizoen een auto? Grote kans dat je drie keer zoveel kwijt bent dan normaal. Tel daar nog het personeelstekort in de horeca bij op én het risico op ellenlange wachtrijen op Schiphol en de uitkomst laat zich raden: een 'reguliere' vakantie is niet meer voor iedereen aantrekkelijk, of überhaupt toegankelijk.

Maar, niet getreurd. Want zonder dat we ervoor naar Azië hoefden te vliegen, heeft de coronacrisis ons ook een 'allesveranderend zelfinzicht' opgeleverd: je hóeft namelijk niet ver te reizen voor een mooie vakantie. En zo transformeerde Instagram geleidelijk in andere trending vakantiefoto's. De infinity pool werd een opblaaszwembad, een Patagonia-trui bleek prima door te kunnen als #outfitoftheday en een busje, camper of caravan herwon zijn charme, na jarenlang dienst te hebben gedaan als pronkstuk van het gepensioneerde stel. 

'Ik leefde onder het motto: kamperen is creperen'

Een van de kopers is Willemijn van Lochem (32) van het Instagram-account WilenTien, die 'helemaal zuur' werd van alle prijzen toen ze begin dit jaar zocht naar een zomervakantie voor haar gezin met drie jonge kinderen. "Ik zocht op de reguliere sites, TUI, AirBnB, Eliza was Here. Ik filterde niet op de goedkoopste mogelijkheid maar zeker ook niet op de duurste, en elke keer kwam ik uit op rond de 3000 euro voor een weekje weg. Eén week! Toen dacht ik: dat gaan we niet doen, dat is het gewoon niet waard." 

Drastisch besluit

Een 'drastisch' besluit volgde, vertelt ze lachend. Want Willemijn leefde tot voor kort onder het motto: 'kamperen is creperen', maar schafte toch een caravan aan. "Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven. Vroeger heb ik veel gekampeerd met mijn ouders, en dat was écht basic, als in: we hadden zelfs geen elektriciteitsvoorziening. Dus die afkeer tegen kamperen zit diep, maar het moederschap doet gekke dingen met je. Onze drie jongens vinden het heerlijk om buiten te zijn en daar genieten wij natuurlijk ook van. Daarnaast wilden we ook graag vaker in het jaar weg en het liefst ook voor een langere periode in de zomervakantie. Met een caravan ben je gewoon heel flexibel." 

Dat idee wordt breed gedeeld. Want in de afgelopen tien jaar zijn er nog nooit zoveel nieuwe en tweedehands caravans verkocht als begin dit jaar, blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. Die trend begon al eerder. Sinds het begin van de coronacrisis zijn er bijna 40.000 campers bijgekomen, dat is een stijging van 30 procent. Dat de voertuigen steeds populairder worden onder jongeren en jonge gezinnen, valt ook op te maken uit de cijfers: sinds de start van de coronacrisis is het aantal mensen onder de 45 jaar dat een tweedehands camper kocht met 43 procent toegenomen.

Toilettas pakken en gaan

Die imagoverandering heeft ook wel invloed gehad op Willemijn, denkt ze. "Het is echt niet meer alleen voor oudere mensen op ongezellige campings. Ik zie ook wel dat je het heel gezellig kunt maken. Pinterest en Instagram staan vol met foto's van caravans met priklicht eromheen, leuke kleedjes en je kunt natuurlijk helemaal los gaan op het interieur. Zelf hebben we het niet heel overdreven gedaan, hoor. Wel hebben we de caravan 'klaar-om-te-gaan' gemaakt, met nieuw bestek, pannen en borden en handdoeken bijvoorbeeld. Het idee is dat we dan snel weg kunnen, dat het een kwestie wordt van toilettas pakken en gaan."

Een ander voordeel van de caravan is dat het een duurzaam alternatief is voor vliegreizen. Een trend die Shirley Nieuwland, PhD-onderzoeker naar duurzaam toerisme van de Erasmus Universiteit, aanmoedigt. Ook op haar platform Paradise Found deelt ze alles over duurzaam reizen in ecologische en sociale zin. "Het imago van de camper is echt veranderd. Het is nu meer een schattig huisje op wielen. Ik zie die trend natuurlijk op social media, maar ook in mijn directe omgeving, bij een nicht die bijvoorbeeld heel plotseling een camper kocht voor vakanties met haar gezin."

Meer zielen, minder uitstoot

"De duurzame voordelen van een caravan? "Je reist minder ver en zorgt voor minder uitstoot, zeker als je met meerdere mensen reist", zegt Nieuwland. "Om een voorbeeld te geven: als je in je eentje met de auto naar Zuid-Frankrijk rijdt, is je impact op het klimaat net zo groot als wanneer je alleen met het vliegtuig gaat. Maar maak je die reis met z'n vieren in een auto dan is je impact net zo laag als wanneer je met de trein gaat. In het geval van een auto, caravan of camper loont het dus om met meerdere mensen te reizen."

Natuurlijk is het wel zo dat je met een camper of caravan meer brandstof nodig hebt dan wanneer je alleen met de auto gaat, maar Nieuwland verwacht dat je dat voor een groot deel kan compenseren met het feit dat je geen gebruik maakt van accommodatie ter plekke, en daarmee dus bespaart op het gebruik van airco, extra handdoeken die gewassen moeten worden en eventueel een bezoek een sauna in het hotel.

Inmiddels is Willemijn bijna op het einde van haar reis met de caravan door Frankrijk. De vakantie duurde twee en een halve week, maar voelde 'veel te kort'. "Een goed teken! Het was gewoon helemaal fantastisch; heel fijn om wel de luxe te hebben van een caravan en toch het kampeergevoel te ervaren. Het enige wat we de volgende keer anders willen doen is de hoeveelheid campings, want onze kinderen vonden het jammer om steeds weer weg te gaan. De volgende keer blijven we dus langer op een plek. Daar hebben we nu al zin in!" 

Tips voor beginnende happy campers

Wat moet je wel en niet doen met een caravan of camper? Waar moet je aan denken? Willemijn zit midden in haar vakantie met de caravan en deelt alvast een paar lessen: 

- Check of je apparatuur geschikt is voor je voertuig: "Wij misten de juiste pan voor onze inductiekookplaat en een speciale waterkoker. Een normale variant had kennelijk te veel wattage, je kunt beter een campingwaterkoker kopen." 

- Wees voorbereid op slecht weer: denk aan regenpakken voor jezelf en eventueel kinderen. 

- Neem meerdere plastic afsluitbare bakken mee! Ideaal om buiten je schoenen in te stallen zonder dat ze regen vangen of er insecten in kruipen, maar ook handig als opbergbak voor speelgoed of afwasmeuk zodat je geen last krijgt van mieren en wespen. 

- Een leveller, om je caravan waterpas te zetten, is geen overbodige luxe.

- Hou er rekening mee dat je langer doet over een afstand met een caravan dan wanneer je met de auto 100 km/u over de snelweg kan. En stel je vast in op uitdagingen, zoals omrijden omdat je niet door een tunnel kan. Maar ook dat is onderdeel van het avontuur!

Kyrie Stuij

LEES MEER OVER