Close

Je bent jong en je wil wat een slutty summer (nu écht)

12 augustus 2022 02:08 / inspiratie
N Na twee jaar geen festivalterrein te hebben gezien, keken veel jongeren uit naar een hete zomer. Met de nadruk op heet: journalist en fotograaf Stijn de Vries (24) en zijn leeftijdsgenoten kunnen niet wachten om nog een paar weken te dansen, drinken, sloeren en sletten. En niet zo’n beetje ook.

Het is een snikhete dag in de zomer van 2020 als ik na drie steile trappen mijn nieuwe onderkomen in Amsterdam betreed. Ik voel mijn benen niet meer na het herhaaldelijk omhoog sjouwen van verhuisdozen. En net wanneer ik het zweet van mijn voorhoofd veeg, rondkijk in de spierwitte ruimte en zucht, besef ik hoe mijn droom – wonen in Amsterdam – wordt overschaduwd door een virus dat de wereld in z'n greep houdt. Mensen zijn doodsbang, ziek, hebben iemand verloren in de afgelopen maanden, ontkennen dat het virus überhaupt bestaat of durven hun ouders niet meer te knuffelen. Aan de andere kant breekt de zomer is aan. We durven voorzichtig weer naar buiten, raken elkaar – na maanden onthouden – stiekem weer aan. Een hand, een aai, een knuffel. Mensen zonder lichamelijk contact voelen zich toch minder mens. Ik adem diep en zucht terwijl mijn vader een spijker in de slaapkamermuur boort.

We hadden het die ochtend, tijdens onze rit naar de stad, nog over hoe zonde het allemaal was: een verloren zomer, verloren levens, misschien wel een verloren decennium. 'Deze zomer kun je nog rustig aan de stad wennen, Stijn', stelde mijn vader me gerust toen we over de A1 zoefden. 'Volgend jaar mag je vast weer met je vrienden uit. Echt. Nog even geduld hebben'. En terwijl ik die dag nog de hoop hield dat de pandemie niet lang meer zou duren, weten we inmiddels beter. Het bleef een lome zomer, maar ik hield goede moed: het jaar erop zou ik de Reguliersdwarsstraat leren kennen, het gras op menig festival platstampen, daten met leuke jongens. Een nieuwe stad ontdekken.

Zand (of zaad) erover

Dat alles liet iets langer op zich wachten (lees: twee jaar), maar nu is het eindelijk zover. Mijn vrienden en ik kunnen los. Een slutty summer ligt aan onze voeten, de maatregelen zijn zo goed als weg. En dus kan ik, een 24-jarige jongen met weinig succes op liefdesgebied, niet wachten om eindelijk weer te tongen of zelfs ontmaagd te worden. Ja, da's ook nog een ding. Ik geloof er heilig in dat ik, mede door de pandemie, nog geen seks heb gehad, want daten op afstand is geen doen. Ondanks mijn 'Dansen met Janssen-vaccin' zag ik de meeste feesten vorig jaar weer in rook opgaan. Dat maakte het niet makkelijker (lees: zo goed als onmogelijk) om m’n cherry te poppen. Soit, zand – of zaad, wat u blieft – erover, want nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: een zomer vol liefde. En ik ben niet de enige met goede hoop; ik sprak drie leeftijdsgenoten die volop genieten van deze zomer.

Yassmina Amghar (23), woont in Bleiswijk

Daten ging de afgelopen jaren voor geen meter. De mensen waar ik mee kon afspreken, waren jongens die ik al kende omdat ik geen nieuwe mensen kon ontmoeten; de clubs waren dicht, ik werkte vanuit huis en kon nergens heen. Ook was ik in die periode heel erg bezig met mijn eigen mentale gezondheid. Ik kreeg een burn-out en zat in een depressie, en de pandemie hielp daar absoluut niet bij. Door die mentale issues was ik sowieso minder bezig met mannen. En ik ben al absoluut niet iemand die, als ze gaat daten, door het bos gaat wandelen met een jongen. Ik wil wijn drinken op een terras om de scherpe randjes te verzachten. Godzijdank kan dat allemaal weer. Festivals pakken, uitgaan, cocktails drinken en nieuwe types ontmoeten. Deze zomer wordt onvergetelijk. Ook omdat ik vakantie ga vieren in Marokko, al ga ik het daar niet het niet te wild maken – het is allesbehalve de place to slut. In Nederland wel, althans, ik ga een poging doen."

'Ik zat iedere dag op Tinder om nog iets van bevestiging te krijgen'

"Ik ben niet op zoek naar een relatie. Het liefst heb ik een maatje waar ik af en toe mee naar bed kan: friends with benefits, dus. Dat lijkt me ideaal. Ik ben vorig jaar pas ontmaagd en merk dat ik nog voorzichtig ben met aan wie ik mezelf wil blootgeven. Tegelijkertijd ben ik zelfverzekerder dan ooit, dus me aan iemand binden is niet het plan. Dat komt later wel. Ik wil eerst ervaringen opdoen met jongens die ik vertrouw. Geloof me, het is ook tijd: de laatste keer dat ik op een feestje iemand tegenkwam en heb getongd was in 2019. Dat het nu weer makkelijker wordt om nieuwe mensen te leren kennen vind ik alleen maar leuk."

Gabriël Matser (26), woont in Utrecht

"O, man. Ik heb super veel zin in deze slutty summer. Ik merk dat mijn vrienden ook niet kunnen wachten op de komende tijd. En ja, nu ik eindelijk weer uit kan ben ik nog gemotiveerder om als single man los te gaan in bed. Ik heb ook behoefte aan liefde, hoor, maar als ik lang geen seks heb gehad wil ik liever eerst even sletten voordat ik ga settelen. Iemand meenemen uit de kroeg, op bed smijten en alle hoeken van m’n kamer laten zien: dáár heb ik zin in. Ik gun het mezelf ook aangezien ik vorig jaar, middenin de pandemie, single werd."

"Die maanden daarna ging ik door een diep dal. Ik had behoefte aan contact en wilde nieuwe mensen leren kennen, maar dat ging niet. Ik werd een soort eenzame, seksloze non die geen daglicht zag en alleen thuis bleef zitten. Want we moesten afstand houden en flirts zoenden ook minder snel omdat iedereen bang was om besmet te raken. Het was een moeilijke tijd als jongere op zoek naar liefde. Ik probeerde – zonder succes – een vast seksmaatje te zoeken en zat iedere dag op Tinder om nog iets van bevestiging te krijgen. Dat was best zwaar. Maar goed, al die verloren tijd kan ik in de komende weken weer inhalen. Zin in."

Eva Eikhout (26), woont in Nijmegen

"Eindelijk. Na twee jaar niet los te kunnen gaan merk ik dat het nu écht gaat gebeuren. Ik besefte door de maatregelen pas hoeveel energie ik uit feesten, flirten en nieuwe ontmoetingen haal. Dat is mijn zuurstof. Dat kon simpelweg niet tijdens de pandemie. Het was binnen zitten, series bingen, weinig gelijkgestemden ontmoeten. Kijk, het is niet zo dat ik de afgelopen tijd geen seks of flirts had, maar wel een stuk minder one night stands. Iemand tegenkomen op een feestje en met hem of haar mee naar huis gaan zat er niet meer in. Deze zomer zal dat anders zijn. Mensen zijn met deze temperaturen standaard tien keer geiler dan normaal – ik heb in de zomer ook meer huidhonger dan ooit. Het weer is goed, dus de kans om eindelijk weer nieuwe types op een feest te ontmoeten is groot. Heerlijk. Ik kan niet wachten van m’n hot girl summer te genieten."

"De Vierdaagsefeesten waren kort geleden weer in de stad. Heel jong Nijmegen kwam om 5.00 uur 's ochtends lam uit de kroeg en moedigden de wandelaars van de Vierdaagse aan terwijl zij begonnen aan hun helse tocht. Daar, op een plein midden in de stad, was het weer flink flirten geblazen. Het lijkt me trouwens ook leuk om een liefde tegen te komen waar ik langere tijd mee kan zijn. Ach, alles is welkom deze zomer. Behalve een soa."

Gulzig op zoek naar prikkels

Het moge duidelijk zijn: de hormonen slaan op hol, er is goede moed en zin. Maar hoe leg je als jongere in godsnaam weer contact als je dat, na maanden thuiszitten en online colleges volgen, bent vergeten? Psycholoog Saskia Geraerts (50) geeft antwoord: "Jongeren hebben sociale contacten nodig om zichzelf te kunnen blijven ontwikkelen", aldus Geraerts. "Het is des te belangrijker dat je weer prikkels opzoekt als die een tijd niet aanwezig waren. Je vormt je zelfbeeld namelijk door hoe anderen op jou reageren. Ik begrijp het dan ook goed dat jongeren nu gulzig alle nieuwe prikkels proberen op te zuigen. Er is een schaarste geweest, dus nu wil je brein dat als een malle compenseren en inhalen wat je hebt gemist."

'Als je iedere avond met iemand anders op date gaat, is het niet meer speciaal'

Maar zo werkt het helaas niet, volgens de psycholoog. "Een voorbeeld: als je een maaltijd overslaat, kun je op een later moment wel twee maaltijden opeten, maar die overgeslagen maaltijd komt daar niet door terug. Met gulzig gedrag ligt het gevaar op de loer dat je nonchalant wordt en minder voldoening krijgt omdat je per se álles wilt doen en meemaken. Als je iedere avond met iemand anders op date gaat of op werkelijk elk festival staat, is het niet meer speciaal, terwijl je dat waarschijnlijk wel wilt. Weet ook dat je prima mag snakken naar een avond op de bank in joggingbroek, een feestje mag overslaan of eerder kunt weggaan. Je hoeft niet alles mee te maken en te ervaren, alleen omdat het nu weer kan. Gun jezelf ook rust." Die tip geeft ze haar kinderen ook mee. "Mijn zoon stond gisteren nog op een festival en had de tijd van z’n leven. Maar toen zijn vrienden daarna door wilden naar een after besloot hij toch naar huis te gaan omdat hij moe was: dat is ook oké."

Je hoeft niet alles mee te maken

Niet ieder feest afgaan is dus prima. Maar er ondertussen flink op los flirten mag absoluut. En sletten? "Ja, dat moet je zeker doen, daar ben je jong voor", zegt Geraerts lachend. "Maar probeer wel dicht bij jezelf te blijven. Als je gaat overcompenseren en overal seks en flirts zoekt, gaan ze je minder voldoening geven." En mocht je willen flirten maar geen idee meer hebben hoe je dat (afgezien van een Tinder-bericht sturen) doet, moedigt Geraerts je aan om het toch een kans te geven: "Sociale angsten zullen er altijd zijn, zeker als je die negatieve gedachten aandacht geeft. Je moet weten dat de ander het vast ook eng vindt om weer out and about te zijn. Begin een gesprek, of benoem dat het ongemakkelijk is om weer zomaar mensen aan te spreken, dan is het ijs al gebroken. Als het voor de pandemie lukte om contact te leggen met anderen, kun je dat nu nog steeds. Misschien moet je je sociale vaardigheden alleen even afstoffen. Praten is net als fietsen: je verleert het niet." Afstoffen dus, die flirty moves. "Zo moeilijk is het niet, een good old fashioned knipoog werkt altijd."

Goed. Er hangt seks in de lucht deze zomer. Wellicht ook voor mij. Wie weet eindig ik op de stang van iemands fiets en waan ik me in een Turks Fruit-scène met een mooie man, sta ik tongworstelend voor een podium op Lowlands of lig ik in een tent op Vlieland met een nieuwbakken geliefde. Ach, alles is welkom deze zomer. Behalve een soa.

Stijn de Vries