Close

Maak kennis met... kersverse columnist Vanja van der Leeden

25 november 2022 01:11 / Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden
J Ja, je leest het goed: op deze plek zal kookboekenauteur en culinair duizendpoot Vanja van der Leeden om de week een kijkje geven in haar leefwereld, in de vorm van een recept én het verhaal erachter.

Wie ben je?

"Ik ben Vanja van der Leeden, ik ben 46 en onlangs vanuit de Amsterdamse bubbel verhuisd naar het oudste kaaspakhuis in het oudste industriegebied van Nederland: de Zaanstreek. Mijn man is fotograaf. We werken veel samen, ook aan de opvoeding van onze kinderen (Reva van 5 en Miro van 7). Ik ben opgegroeid in Den Haag en Rijswijk, als kind van gescheiden ouders pendelde ik op en neer. Iedere woensdagmiddag zat ik op de met plastic ingepakte bank van mijn Indische oma in Den Haag Zuid, in de McDonalds van winkelcentrum De Boogaard leerde ik de redevoeringen van Cicero uit mijn hoofd. Zomers werkte ik op het strand in Scheveningen en in het weekend speelde ik mijn duim schraal in een Haags poolcentrum."

Wat doe je allemaal?

"Ik ben culinair schrijver, kok en kookboekenauteur. Om dat te worden nam ik een enorme omweg. Via een studie Italiaanse taal-en letterkunde, een paar jaar in Rome en Florence, een blauwe maandag in corporate Londen en de Haagse politiek, koken in restaurants, en door veel te schrijven voor culinaire bladen en als ghostwriter voor chefs.

Mijn boek INDOROCK over de moderne Indische keuken won in 2019 het Gouden Kookboek, in 2020 volgde Indostok, een ode aan Indonesische saté die afrekent met de Nederlandse karikatuur van hompen varkenshaas. In 2022 kwam mijn kookboek Insane uit, over gezond eten en hoe je dat vol kunt houden zonder gek te worden. Op het moment werk ik aan een Italiaans kookboek. Daarnaast schrijf ik onder andere voor Vogue Living, word ik ingehuurd als eetspreker en receptschrijver, ben ik televisiekok voor de Vlaamse zender Njam.tv en heb ik sinds kort de nieuwsbrief slash foodclub FC VANJA, met kookfilmpjes, recepten en bespiegelingen rondom eten. Als ik niet kook of kinderen opvoed, ga ik teveel nadenken over de nutteloosheid van het leven. Fietsen en hardlopen in de natuur helpen daartegen. Muziek luisteren ook."

Ik lees mezelf het liefst hardop voor op het toilet

Waar schrijf je het liefst over?

"Over eten – omdat het over zoveel meer gaat dan je maag vullen. Over kleine inzichten, grote contrasten en de strijd tegen rust, regelmaat en reinheid.

Wat is je obsessie-du-jour? Wat lees of luister je het liefst?

Op het moment lees ik alles over de Italiaanse maffia; de Siciliaanse cosa nostra, de Calabrese 'ndrangheta en de Napolitaanse camorra. Omdat het me fascineert dat een land dat zo gruwelijk mooi en fijn is, ook zo'n walgelijk en gewetenloos monster herbergt. Sinds kort luister ik naar de podcast MonkeyTalk, over toegepaste creativiteit en hoe we die kunnen inzetten in de veranderende en door klimaatcrisis bedreigde wereld."

Beste advies dat je ooit kreeg.

"Maak je geen zorgen, het heeft toch geen zin."

En het slechtste?

"Ga maar iets doen waar je geld mee kunt verdienen."

Iets wat mensen niet over je weten, maar wel zouden moeten weten.

"Ik lees mezelf het liefst hardop voor op het toilet. Bij voorkeur in Romaanse talen maar Engels mag ook."

Wat maakt je ziedend?

"Vrouwenonderdrukking, slechte muziek, mom-fluencers, de FIFA, botte messen, Ram-auto's, wat niet eigenlijk? Daarom kook ik zoveel, boos zijn is geen goede gemoedstoestand."

Waarvan pis je in je broek?

"Sinds twee bevallingen van alles. Maar het meest van trampolinespringen."

Als je geen schrijver was geworden, was je…

"Filmmaker! Dat wil ik nog steeds worden eigenlijk. Maar dan moet je eerst veel films maken voordat het überhaupt te begluren is. En daar heb ik het geduld niet voor. Maar ik zou ook dolgraag grafisch ontwerper willen worden, flamencodanserers en zangeres in een blues-rockformatie samen met mijn bassende man."

Waarom evajinek.nl?

"Ik hou van vrouwen met ballen. En die zitten hier."