Close

Pretty brilliant: een ode aan vrouwelijke kunstenaars

05 december 2022 02:12 / inspiratie
Nicole Ex
Nicole Ex
A Al jaren worden vrouwelijke kunstenaars ondergewaardeerd. Ze verdienen minder, krijgen minder kansen en zijn niet of nauwelijks te bekennen in het lesmateriaal van studenten kunstgeschiedenis, weet Nicole Ex uit ervaring. Als hoofdredacteur van kusttijdschrift See All This maakt ze daar met de speciale edities 'Pretty Brilliant' eindelijke korte metten mee.

Voor elke dollar die een mannelijke kunstenaar verdient, krijgt een vrouwelijke kunstenaar 10 cent. En waar het werk van mannen in waarde groeit wanneer zij het signeren, wordt het werk van vrouwelijke kunstenaars juist minder waard als hun handtekening eronder staat. Uit recente onderzoeken en cijfers blijkt dat vrouwelijke kunstenaars minder succesvol zijn dan hun mannelijke tegenhangers. Onterecht, vindt Nicole Ex, hoofdredacteur van See All This. "Toen ik kunstgeschiedenis studeerde en aan mijn professor vroeg waarom er geen vrouwen in ons curriculum stonden, werd er gezegd dat die er simpelweg niet waren:, vertelt ze tijdens de lancering van Pretty Brilliant – women in the arts (vol. II). "En hoewel ik als student genoegen nam met dat antwoord, weet ik nu veel beter."

Jarenlang waren er geen vrouwen terug te vinden in de meest vooraanstaande boeken over kunstgeschiedenis, zoals de bijna 600 pagina’s dikke History of Art van H.W. Janson. "In de kunstwereld zien we dezelfde ongelijkheid tussen mannen en vrouwen afgespiegeld als in de rest van onze maatschappij."

Tegengeluid

Zo ontstond het idee om goed te maken wat zo lang bleef liggen. "Wij maken vier edities per jaar, waarvan twee internationale edities", legt Ex uit. "Twee jaar geleden hebben we de eerste editie van Pretty Brilliant gemaakt, volledig gewijd aan vrouwelijke kunstenaars. 379 women in the arts waren terug te vinden in dat nummer." Daarmee minder populair? Allesbehalve; het nummer was binnen no-time uitverkocht – net als de tweede oplage.

See All This
See All This

Op donderdag 1 december werd de lancering van het tweede deel van Pretty Brilliant gevierd, door Ex, haar team en kleine een groep vrouwen. Het nummer werd gemaakt onder de vleugels van curator Catherine de Zegher. "Met deze editie komen we weer een stapje dichter bij het evenaren van Janson's History of Art", vertelt Ex uitgelaten tijdens haar speech. Qua dikte dan, want daar gaat het om: laten zien dat er net zoveel inspirerende, fascinerende en getalenteerde vrouwen zijn in de kunstwereld.

Waardering voor feminiene waarden

Het nummer staat stil bij vijf elementen: aarde, lucht, vuur, water en leegte. Die laatste wordt nog te vaak vergeten, denkt Ex. Zonde, want in de verstilling ontstaat vaak ruimte voor inspiratie en verbinding. Alle aanwezige vrouwen werden op basis van hun geboortedatum ingedeeld bij een van de elementen, en mochten meedoen aan een vrouwencirkel. "Een middeleeuws ritueel waarbij vrouwen op zoek gaan naar de verbinding met elkaar, hun voormoeders en zichzelf. Het is zo zonde dat onze maatschappij vooral waarde lijkt te hechten aan masculiene waarden, zoals het individu en financieel succes", zegt Ex. "Feminiene waarden gaan veel meer over inlevingsvermogen en de samenleving als geheel. Als we die eigenschappen op waarde zouden schatten, zou de wereld er misschien wel heel anders uitzien."

 

Nieuwsgierig naar de frisse kijk op onze (zo lang) eenzijdige kunstgeschiedenis? Pretty Brilliant – women in the arts (volume II) is sinds 2 december te koop en online te bestellen. See all this heeft ook een nieuwsbrief, waarvoor je je via deze link kan aanmelden.

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER