Close

Maak kennis met... onze nieuwe columnist Eva Eikhout

16 december 2022 10:12 / Persoonlijk
Eva Eikhout
Eva Eikhout
L Leuk nieuws, want vanaf deze week schrijft presentator Eva Eikhout een column op deze plek. Om de week deelt ze haar avonturen op date-, liefdes- en seksgebied met ons. Hoge pieken, maar ook de perikelen die er soms bij horen. Wie Eva is en wat haar verder nog meer bezighoudt, lees je hieronder.

Wie ben je?

"Mijn naam is Eva Johanna Eikhout en ik ben 26 jaar. Als ik twee weken eerder was geboren had ik waarschijnlijk Anna geheten, naar mijn oma, maar mijn vader vond dat ik als nieuw mens een eigen naam verdiende, dus werd Johanna mijn tweede naam. Toen mijn moeder zes maanden zwanger was, konden ze tijdens de echo mijn 'armen en benen niet vinden'. En een paar maanden later werd ik geboren met grotendeels afwezigheid van ledematen, zoals ik dat zelf vaak noem. Ik heb twee korte armen, zonder ellebogen en zonder handen. In de volksmond ook wel 'stompjes' genoemd, maar dat vind ik een stom(pjes) woord. Mijn benen zijn ook een stuk korter én ze hebben een lengteverschil van ongeveer 10 centimeter. Ik heb geen knieën, maar wel voeten, waar meestal coole sneakers aan zitten. Het vervelendste vind ik dat ik klein ben (1.14 meter), maar ik kan wel lopen. Buitenshuis gebruik ik een elektrische rolstoel, ook al zo'n haat-liefde-apparaat, maar goed, dat komt ongetwijfeld nog weleens aan bod in een van mijn columns.

Mijn zusjes en ik zijn opgegroeid in Groesbeek, een klein dorp naast Nijmegen, waar ik nu woon. Ik kan slecht alleen zijn (saai), ben gek op lekkere parfums, heb een hekel aan het geluid van de stofzuiger en ben hopeloos op zoek naar aanhang voor de feestdagen."

Wat doe je allemaal?

"Ik heb communicatie gestudeerd en ben daarna in 2018 na talloze audities aangenomen bij de BNNVARA-Academy. Daar is voor mij het balletje in de mediawereld gaan rollen, en inmiddels heb ik meerdere YouTube-series gemaakt en een podcast met Uniek Sporten. Ook ben ik dagvoorzitter op de meest uiteenlopende evenementen, ik geef lezingen over mindset en rouwen en in het voorjaar van 2023 komt mijn eerste boek uit."

'Er blijven weinig geschikte instrumenten over als je geen vingers hebt, dus het werd de panfluit'

Waar hang je op vrijdagavond?

"Meestal in PAAK Vinyl Bar in de Bloemerstraat in Nijmegen. Het is een soort van kroeg-deluxe, waar je lekker kan borrelen en ze later op de avond een deel van de tafels aan de kant schuiven om te dansen op heerlijke vinyl plaatjes! Soms ga ik er ook wel eens in mijn eentje naartoe, daar zijn namelijk altijd wel mensen die ik ken."

Beste advies wat je ooit kreeg?

"Wat maakt het uit wat de wereld van je vindt, als de mensen van wie jij houdt je maar zien zoals je bent."

En het slechtste?

"Ik heb absurd veel kleren, maar kleding via Vinted zou 'niet erg zijn', want dat is tweedehands."

Wat weten de meeste mensen niet over jou?

"Dat ik vroeger op panfluitles heb gezeten. We moesten bij ons thuis allemaal een instrument leren spelen, maar er blijven weinig geschikte instrumenten over als je geen vingers hebt. Dus werd het de panfluit. Ik vond het niet heel leuk, maar kan nu wel muzieknoten lezen. En als mijn beste vriendin ooit gaat trouwen, ga ik een panfluitconcert geven op haar bruiloft."

Wat maakt je woest?

Dat ik iedere twee jaar(!!) opnieuw een boekwerk aan formulieren moet invullen om aan te tonen dat ik nog steeds(!!) geen armen en benen heb en dus nog steeds een PGB (persoonsgebonden budget) nodig heb om de benodigde zorg te kunnen krijgen. Zodat ik niet iedere dag in mijn pyjama aankom op m'n werk.   

En mannen die niet met me willen zoenen nadat ik ze heb gepijpt.

Waarvan pis je in je broek?

"Van de humor die ik deel met mijn zusjes, maar die niemand snapt. Vooral wanneer we onze ouders nadoen, dan kun je me echt opvegen (sorry pap en mam)."

Als je geen presentator was geworden, was je…

'De moeilijkste vraag ooit, vind ik, maar ik denk... iets in het onderwijs. Docent Engels of maatschappijleer. Zolang ik maar niet de hele dag achter een computer hoef te zitten."

Waarom evajinek.nl?

'Omdat Eva (Jinek) en ik dezelfde voornaam hebben en ik stiekem ooit de nieuwe Jinek hoop te worden."