Close

Kunstenaars die je wil kennen: 'Op het visuele feestje van Slimani is iedereen welkom'

04 januari 2023 04:01 / Eva x Titty
H Hoewel vrouwen in de kunst steeds meer erkenning krijgen, zijn we er nog lang niet. Kunst wordt nog steeds vaak mínder waard wanneer een vrouw het signeert. En vrouwelijke makers verdienen een fractie van hun mannelijke tegenhangers. Tijd voor een tegengeluid, vindt kunsthistoricus Cathelijne Blok. Zij brengt hier elke twee weken een knaller van een 'woman in the arts' onder de aandacht. Deze keer: Meryem Slimani.

Wat voor de Rotterdamse fotograaf ooit begon als urgente bezigheidstherapie, groeide uit tot een internationaal succes. Meryem Slimani is favoriet bij grote merken als Daily Paper, Patta en een belangrijk rolmodel voor meer dan ruim 105.000 Instagram volgers. Net als Slimani's moeder, Najate Leklye, overigens. Zij fungeert als één van de belangrijkste modellen in het werk van haar dochter. Op een van de foto's lacht ze ons toe vanachter haar felrode zonnebril en matchende stijlvolle outfit. 

Via Slimani's blik reis je inmiddels af naar de mooiste plekken en momenten van herkenning, maar ze begon ooit uit pure persoonlijke noodzaak. Toen haar moeder ziek was en zij zelf een depressie had in 2015, stond Slimani vooral zelf op beeld. In die tijd werd ze nog geassisteerd door haar moeder, maar die rollen werden steeds vaker omgedraaid. Leklye krijgt steeds vaker een prominente rol in het werk van haar dochter. 

Deze ontwikkeling is een feest voor het oog én voor Slimani's online achterban. De kleurrijke foto's van Leklye boden niet alleen troost aan de fotograaf zelf, maar ook aan haar vele volgers. Zoals je begrijpt, ontplofte het Instagram-account van de fotograaf en haar dierbare muse, en de twee werden al snel benaderd voor samenwerkingen met grote internationale merken. Inmiddels is het account doorgegroeid tot een digitaal punt van herkenning, wat zich online en offline aan het uitrollen is – wereldwijd. 

Wat Meryem Slimani ook bijzonder maakt, is dat ze haar camera richt op vooroordelen en daarmee laat zien dat mensen niet in hokjes passen. De door Slimani's zelf gestylde én geregisseerde shoots vinden plaats in en op haar eigen tuin en balkon – of die van haar moeder. Een beetje creativiteit goes a long way bewijst haar werk, want in het begin gebruikte ze self-timers en huishoudelijke props om de boel om te toveren tot een professionele fotostudio. Ze speelden met een mix van kleding en accessoires uit de kledingkast van Leklye en dat zorgde voor een fris resultaat: traditionele Marokkaanse stukken en moderne streetwear. 

Scroll je door de feed van de fotograaf, dan zie je haar moeder in de meest gewilde sneakers, sportieve en kleurrijke hijabs en grote zonnebrillen. Ik zie haar werk als een visuele dans, waarin de onderlinge verhouding tussen moeder en dochter en fotograaf en muse de hoofdrol spelen. Maar dat is niet het enige wat de foto’s vernieuwend en de moeite waard maakt; Slimani speelt in haar foto's met de gelaagdheid van diverse materialen en kleurrijke patronen. En ze speelt de rol van fotograaf, stylist en regisseur. Dat resulteert in vrolijke en kleurrijke beelden met een sterke boodschap, die leiden tot herkenning en het breken met vooroordelen. 

Zie haar werk als een visueel feestje waarin zichtbaarheid centraal staat. En op dit feestje is iedereen welkom om te zijn wie die wil zijn. 

Meryem Slimani's werk is te zien op Instagram en via Hama Gallery.

Kunsthistoricus Cathelijne Blok (1989) schrijft iedere twee weken over een 'vergeten vrouw' in de kunsten en makers die meer aandacht verdienen. Tevens is ze oprichter en creatief directeur van The TittyMag, een feministisch kunstplatform. The TittyMag biedt ruimte aan creatief talent dat bezig is met feminisme, inclusiviteit en empowerment om met elkaar in gesprek te gaan. 

Cathelijne Blok