Close

Wat er schuilgaat achter je seksdromen

21 januari 2023 10:01 / seks
D Donkere avonden en koude(re) woonkamers, je zou voor minder vroeg tussen de lakens duiken. En met een beetje mazzel krijg je nog af en toe een seksdroom cadeau. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je droomt over een vleselijk avontuur met je collega of je ex?

Luiken dicht, pyjama aan en haal de hitte vooral uit jezelf je deze winter. Met een satisfyer of wat smeuïge massage als je vroeg onder de wol kruipt. Lekker dicht tegen je amourette aan of alleen. Maar ook zonder handen kunnen de gemoederen hoog oplopen. Eén op de vijf dromen is namelijk erotisch getint, en aangezien je er gemiddeld drie op een nacht beleefd, heb je aardig wat kans op iets heets in je hoofd. Je droom wordt vaak bepaald door je dag, weet Judith van Ankeren, redacteur van Psychologie Magazine, die meewerkte aan een onderzoek over de betekenis van seksdromen. "Je droomt over dingen die je overdag ook bezighouden. En als dat seks is, dan is het niet zo gek dat die lustigheid 's nachts terugkomt. Dat hoeft niet eens bewust te zijn. De creatieve gedeelten in je brein leggen bijzondere verbanden."

We blijken nog best keurig in ons onderbewustzijn. De hoofdrolspelers in onze seksdromen zijn namelijk in 47 procent van de gevallen onze eigen partner, ontdekte Psychologie Magazine in een onderzoek onder duizend lezers. Op de voet gevolgd door een ex (40 procent), een onbekende (38 procent) en een collega (34 procent). Zo'n 15 procent droomt juist dirty over iemand die ze helemaal niet leuk en aantrekkelijk vinden en bij nog eens 10 procent draait het om een familielid. 

'In onze dromen zijn we toleranter naar eigen fantasieën, waardoor we ons seksueel vrij voelen'

En het wordt nog beter, want bijna de helft (49 procent) komt tijdens zo'n geile droom nog klaar ook, zonder hand en spandiensten. En minstens een kwart zit er dicht tegenaan. Dat is het mooie, vindt Judith van Ankeren, coördinator van dit onderzoek. "Klaarkomen kunnen we dus gewoon met ons brein. Hersenscans in ander onderzoek lieten zien dat je brein tijdens je rem slaap behoorlijk actief is tijdens een seksdroom, al blijft het natuurlijk theorie. Maar dat is toch fantastisch, dat ons brein ons tot een orgasme kan brengen?"

Vaker beloond

Bovendien hebben vrouwen slapend net zo vaak een orgasme als mannen. Terwijl we in wakkere staat al jaren, met dank aan Ellen Laan, spreken van een orgasmekloof, waarbij in heterorelaties slechts 30 procent van de vrouwen klaarkomt, tegenover 90 procent van de mannen, krijgen we in onze dromen wel precies wat we nodig hebben. De orgasmekloof bestaat niet in onze dromen. Van Ankeren: "Je fantasie speelt zo'n grote rol bij seks, vooral voor vrouwen. In onze dromen zijn we toleranter naar eigen fantasieën, waardoor we ons seksueel vrij voelen. Daarom worden onze dromen misschien wel vaker beloond met een orgasme dan de daadwerkelijke daad."

Zo'n vijfhonderd mensen beschreven hun seksdroom tot in detail, vertelt Van Ankeren. "Hele erotische verhalen vlogen de mailbox in, naast de bovengenoemde aantallen zag ik ook dat een derde (31 procent) van de heterovrouwen wel eens droomt over seks met een andere vrouw, terwijl slechts 13 procent van de heteromannen een natte droom heeft over een man. Verder komen onbekenden (38 procent) regelmatig in onze seksdromen voor en doet 20 procent het met meerdere mensen tegelijk. Beroemdheden zijn niet heel populaire seksdroompartners – bij vrouwen (13 procentt) wel meer dan bij mannen (5 procent). En een seksdroom met een alien, zoals Lily in de serie Sex Education doet, was ook wel populair."

Wat werkt is niet altijd wat je wenst

Nog even over de inhoud dan. We nemen onze seksdromen niet heel serieus, zo blijkt: slechts een derde (36 procent) van de bijna duizend ondervraagden denkt dat geile dromen iets zeggen over hun diepste wensen en verlangens. Volgens het onderzoek zou 43 procent van de deelnemers aan het onderzoek graag willen dat een seksdroom realiteit werd; 14 procent moet daar beslist niet aan denken. 

Een seksdroom staat los van je fantasie, en wat je fantaseert of droomt is niet perse je wens, weet seksuoloog en psycholoog Eveline Stallaart. "Als je de buurman prikkelend vindt, of gedomineerd worden door je baas, betekent dat heus niet dat je dat vleselijk ook wil. Het gaat slechts om de extra spice, de dopamineprikkel die je krijgt door een fantasie, en die je nu eenmaal niet meer krijgt van je eigen partner, omdat je van dat lichaam inmiddels iedere centimeter wel kent. Wat voor je werkt is dus lang niet altijd wat je wenst."

'Juist omdat die seksdroom ook wel lekker is, raken mensen in de war'

Van Ankeren: "Waarom we vaak over onze ex dromen? Ja, die ex is goed voor veertig procent, terwijl we nog vaker over onze eigen partner dromen, namelijk in 47 procent van de seksdromen. Als het een verse ex is, dan is het logisch dat hij of zij nog veel in je hoofd zit, omdat je neurologische verbindingen nog niet bij de realiteit zijn. Wil je daar vanaf, dan moet je veel seks met anderen hebben. Het kan ook een signaal zijn dat je nog aan de slag moet met je verwerking. Maar verder hoef je er niks mee denk ik, jouw droom is jouw feestje."

Schaamrood

Bij Stallaart kloppen regelmatig cliënten aan omdat ze zich zorgen maken om hun seksdromen. "Dromen over seks met je buurman kan nog best een grap zijn, maar veel mensen schrikken behoorlijk van sexy dromen met iemand die ze echt niet willen. Een oom bijvoorbeeld, of een moeder. Want jeetje, wat zegt het over mij dat zo'n droom me een seksuele prikkel geeft? Juist omdat die seksdroom ook wel lekker is, raken mensen in de war. Met veel piekeren tot gevolg, wat ze met niemand durven bespreken. En dan komen ze bij mij om het te onderzoeken, bang dat er een hele beerput opengetrokken wordt, maar dat hoeft vaak helemaal niet."

In je dromen haakt je brein allemaal indrukken van die dag aan elkaar, vervolgt de seksuoloog. "Dus als jij ergens een seksuele vibe hebt opgepikt, of een emotie ervaart die je niet kunt plaatsen, dan kan dat een seksdroom worden. Daar hoef je niks achter te zoeken. Pas wanneer je alleen nog maar opgewonden raakt als je aan je tante denkt, of wanneer je schaamte voor je seksdromen je belemmeren in je daadwerkelijke seksleven, dan moet je je even achter de oren krabben. Dan kom je in een negatieve cirkel en is het een goed idee om eens met een psycholoog te gaan praten. Als je je ongemakkelijk voelt bij de prikkelplaatjes in je hoofd, kun je die ook anders invullen."

Weinig seks

Als je weinig seks hebt, is de kans dat je veel seksdromen hebt veel groter, weet Van Ankeren. "En als je veel aan seks denkt ook. Maar of ze je ook vertellen dat je iets aan je seksleven moet doen, betwijfel ik." Stallaart: "Je kunt geen invloed uitoefenen op je seksdromen. De inhoud is een samenraapsel van wat er speelt bij jou. Nu  is het wel zo dat je door op je buik te slapen meer kans hebt op steamy dreams, en in REM-slaap ook omdat er dan een hogere bloedtoevoer naar naar je genitaliën is. Maar het blijft een ongrijpbaar proces."

Zwanger? Nog meer zinderende dromen

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap intense erotische dromen, schrijft Ouders van Nu. De vuige visioenen kunnen ontstaan als je seksleven in werkelijkheid in een dip zit door de zwangerschap. Veel vrouwen hebben tijdelijk minder zin, je dikke buik zit in de weg, je bent moe of je geliefde heeft juist even niet zo'n zin. Omdat het verlangen er ergens wel is, krijg je opwindende dromen als compensatie voor gebrek aan echte seks. Stomende dromen kunnen daarnaast duiden op onzekerheid over je veranderende lichaam of je aanstaande moederrol. Want wat betekent dat voor je seksleven? Je spannende dromen werken in dat geval als een geruststelling: maak je geen zorgen, je bent nog steeds sexy en aantrekkelijk. Maar, de oorzaak kan ook puur fysiek zijn. Als je zwanger bent, stroomt er namelijk extra bloed naar je erogene zones, zoals je tepels en vagina. Daardoor worden ze gevoeliger. Tel daar een verhoogd oestrogeengehalte en een vochtigere vagina bij op en je leeft lustiger dan anders. Dit zorgt niet alleen voor meer seksdromen, maar kan ze ook nog echter laten lijken. Misschien moet je het er dus maar gewoon van nemen?

Hanneke Mijnster