Eva's favoriete winterse stoof

Niet iedereen vindt koken leuk, maar (bijna) iedereen kan het leren. Eva en Lizzy doken samen de keuken in om iets lekkers te maken.
Wil je de bean-stoof ook een keer maken? Hieronder delen we het recept met je.
Benodigdheden:
Een gietijzeren pan of andere pan met een dikke bodem om in te koken.
- 1 zak boerenkool, ik denk dat ze 400 gram zijn, maar wij gaan tussen de 200 en 250 gram gebruiken
- 60 ml olijfolie, plus een paar eetlepels
- 7 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 1 tube tomatenpuree
- 3 blikken reuzenbonen
- 1 blik cannelloni bonen
- 1 liter groentebouillon
- 1 citroen
- Gemalen Spaanse peper, of chilipeper hoe je het maar wil noemen
- Fetakaas in sap (de lekkerste)
- Peterselie
- Zout en peper
Aan de slag:
Snij de ui in kleine stukjes en verwarm ondertussen een scheut olijfolie in de gietijzeren pan. Zodra de olie warm genoeg is, doe je de gesneden ui erbij, samen met een snuf zout en peper. Dat laat je langzaam fruiten en ondertussen pel je zes tenen knoflook. Die snij je vervolgens in dunne reepjes en kleine stukjes. Fijn gehakt, maar niet té fijn. De knoflook doe je vervolgens ook in de pan.
Dan maak je alle blikken bonen open en laat je die uitlekken in een vergiet. Daarna moet je de bonen nog even spoelen onder de kraan en weer verder laten uitlekken. Als de ui en knoflook lekker glazig en gefruit zijn, doe je de hele tube tomatenpuree in de pan. Blijf goed roeren zodat het niet aankoekt of verbrandt. Hier een klein snufje gemalen chilipeper bij, niet te veel, dat is zonde.
Zet ondertussen een klein steelpannetje met grorentebouillion op.
Als je zo'n 5 minuten door het rode goedje in de pan hebt geroerd, doe je alle bonen in de pan. Goed husselen, zodat alle bonen bedekt zijn met rode saus. Als het zover is, mag je genoeg bouillon in de pan doen zodat de bonen net 'onder water' staan. Weer alles goed door elkaar roeren. Zet het vuur wat hoger en blijf ondertussen héél goed roeren, anders is het binnen een paar minuten aangebrand.
Neem nu een pureestamper en stamp een kwart tot een helft van de bonen fijn. Daardoor wordt de stoof wat romiger. Zet het vuur weer iets lager, leg de deksel voor driekwart op de pan en laat alles zo'n 20 minuten pruttelen.
Nu gaan we de peterselie fijn hakken. Pak een bakje waar je die samen met de verkruimelde feta (gesneden of met je vingers) in doet. Hier een scheut lekkere olijfolie doorheen en weer een klein beetje chilipeper.
Dan gaan we terug naar de grote pan. Hier mag je de boerenkool bij doen. Zo'n 200 gram. Weer even roeren of husselen of vouwen en dan mag dit nog even opstaan met de deksel erop.
Als je denkt dat de boerenkool zacht genoeg is, kan je gaan opscheppen. Een diep bord of een kom is wel handig met deze stoof. Om het af te maken, hoef je alleen de feta met peterselie eroverheen te strooien.