Kunstenaars die je wil kennen: 'Gab Bois maakt van het alledaagse iets bijzonders'

De Canadese kunstenaar Gab Bois (1997) laat zien dat alles mogelijk is. Haar grenzeloze manier van denken en maken laten je even twee keer kijken naar een netje sinaasappelen. Of naar een slatas of platgestreken chipje. Ja, de Instagram-pagina van Bois is eigenlijk een grote visuele fantasiewereld waar ze ruim 660.000 volgers naar meer laat kijken dan alleen hun telefoontjes. Ze geeft een vernieuwende blik in de directe wereld om ons heen.
Van AirPods en pasta tot een aansteker, Bois ziet kunst in alles om ons heen – en vangt dat gevoel in moderne en verwarrende stillevens. Door esthetische en humorvolle foto's te creëren, waarop alledaagse objecten buiten normale context worden afgebeeld, word je als toeschouwer ook geprikkeld om kunst te zien in het alledaagse. Neem bijvoorbeeld de foto waarop de blote rug van de kunstenaar zelf te zien is, je ziet een randje van haar spijkerbroek en verder lijkt ze niks te dragen behalve een klein bikinitopje. Maar is dat ook echt zo? Zodra je net iets beter kijkt, wordt namelijk duidelijk dat het dunne witte behabandje gemaakt is van de draad van Apple-oortjes.
Haar ideeën ontstaan vaak vanzelf, maar soms forceert Bois zich om juist rustig om zich heen te kijken en na te denken over wat ze echt ziet. Dan gaat ze met een lijstje kamer voor kamer af en maakt ze een gigantische opsomming van alles wat ze ziet in haar eigen huis. Vervolgens begint het intern te borrelen bij de kunstenaar, want waarin kan ze die dingen vervolgens omtoveren?
De fascinatie om met een open blik naar alles om zich heen te kijken, is iets wat ze van kleins af aan al in zich had. Als kind knutselde en schilderde ze al samen met haar vader, die naast zijn werk als receptionist ook kunstenaar is. Hij zette zijn dochter als kind al achter haar eigen schildersezeltje. Later raakte Bois zelf gefascineerd door het fotografie platform Tumblr en begon ze voorzichtig te onderzoeken hoe ze fotografie kon inzetten om haar gedroomde werelden nog meer tot leven te laten komen.
De wereld, die we dagelijks voor lief nemen, wil Bois het liefst altijd met de nieuwsgierigheid van een kind blijven bekijken. En met haar fotografie laat ze zien dat schoonheid overal is, en hoe lastig dit soms ook lijkt te zijn. Het resultaat kunnen wij nu aanschouwen in foto's waarop bananen ook een haarband kunnen zijn, sinaasappeltheepotten worden afgebeeld en jurkjes die gemaakt zijn van plakken kaas. Wat ook opvalt, is dat de kunstenaar zelf altijd model staat in haar foto's. Naar mijn mening prachtige en grappige foto's, maar wel met een belangrijke boodschap: in een tijd vol visuele overprikkeling: neem de tijd en kijk beter om je heen.
Kunsthistoricus Cathelijne Blok (1989) schrijft iedere twee weken over een 'vergeten vrouw' in de kunsten en makers die meer aandacht verdienen. Tevens is ze oprichter en creatief directeur van The TittyMag, een feministisch kunstplatform. The TittyMag biedt ruimte aan creatief talent dat bezig is met feminisme, inclusiviteit en empowerment om met elkaar in gesprek te gaan.