Kunstenaars die je wil kennen: de griezelwerken van Naomi Gilon

Combineer sciencefiction, een snuf horror met keramiek en je krijgt de geweldige – vaak draagbare – kunstwerken van Naomi Gilon (1996). Deze fantast laat als geen ander zien dat kunst niet alleen binnen de muren van musea te vinden is.
De keramieken creaties van de Brusselse Gilon zijn in zowel romantisch als monsterlijk te noemen, maar die twee gaan héél goed samen. Denk aan kleurrijke kaarshouders, sprookjesschoenen tot theeservies waar Wednesday Adams jaloers van zou worden. De gelakte, smakelijke én griezelige objecten lijken een kruising tussen het klassieke 'monster onder je bed' en een futuristisch wereldbeeld. Niet zo gek, want de angstaanjagende monsters uit de spooky literatuur en de griezelige filmwereld zijn haar muzes.
Wat haar werk bijzonder maakt, is dat Gilon nooit twee keer hetzelfde kunstwerk maakt. Maar ze start altijd vanuit hetzelfde krachtige gevoel. Zodra ze inspiratie voelt opborrelen, begint ze meteen met schetsen – het maakt niet uit waar. En vervolgens gaat ze aan de slag en maakt ze een unieke mal, die voor ieder kunstwerk weer anders is.
Zoals gezegd, haalt de kunstenaar haar inspiratie uit de horrorfilms en scifi-literatuur. Die gruwelverhalen geven haar de vrijheid om grenzeloos naar de wereld om ons heen te kijken. Kunst moet volgens Gilon niet begrensd worden of worden gezien als iets elitairs; het is bruikbaar. Op die manier zoekt de kunstenaar niet alleen de grenzen op in haar eigen werk, maar ook in de manier waarop we kunst allemaal zouden moeten zien.
Daarom spot je haar beroemde klauwen niet alleen in musea of galeries, maar ook aan de tassen van grote modehuizen zoals Marc Jacobs of om de nek van actrice Julia Fox tijdens de Oscar-uitreikingen. In de meeste objecten zie je haar beroemde spookachtige handen op verschillende manieren terug. Met een reden, want volgens Gilon zijn onze handen ons allerbelangrijkste lichaamsdeel. Deze staan symbool voor contact, en spelen een belangrijke rol in hoe we communiceren.
Kijk vooral naar de keramieken kunstmonstertjes van Naomi Gilon – en denk dan niet alleen aan de wereld zoals-ie is, maar durf ook weg te dromen over wat nog kan komen.
Kunsthistoricus Cathelijne Blok (1989) schrijft iedere twee weken over een 'vergeten vrouw' in de kunsten en makers die meer aandacht verdienen. Tevens is ze oprichter en creatief directeur van The TittyMag, een feministisch kunstplatform. The TittyMag biedt ruimte aan creatief talent dat bezig is met feminisme, inclusiviteit en empowerment om met elkaar in gesprek te gaan.