Close

Kunstenaars die je wil kennen: 'Na een burn-out vond Külper verzachting in kunst'

08 maart 2023 10:03 / eva x titty
H Hoewel vrouwen in de kunst tegenwoordig meer erkenning krijgen, zijn we er nog lang niet. Kunst wordt nog steeds vaak mínder waard wanneer een vrouw het signeert. En vrouwelijke makers verdienen een fractie van hun mannelijke tegenhangers. Tijd voor een tegengeluid, vindt kunsthistoricus Cathelijne Blok. Zij brengt hier om de week een knaller van een 'woman in the arts' onder de aandacht, zoals Alfhild Külper, die warmte en troost vond in haar kunst.

Het lijkt bijna alsof er kleurrijk koraal en weelderige landschappen groeien uit de muren en vloeren waar je het werk van Alfhild Külper vindt. Met haar magische stoffen probeert de Zweedse kunstenaar de bewonderaar een beetje steun en warmte te bieden in deze soms gejaagde, harde en kille wereld. 

Haar werk als kunstenaar ontstond vanuit noodzaak; na een tien jaar durend avontuur als veelbelovend modeontwerper voor het Nederlandse Maison Viktor & Rolf, kreeg ze een zware burn-out, en moest ze het roer drastisch omgooien. Het zette haar wereld even volledig op z'n kop en wat overbleef was één zekerheid: ze miste zachtheid. 

Külper vulde de harde muren met warmte en troost

Terwijl Külper om zich heen keek in haar eigen appartement, voelde ze de drang om de harde muren te vullen met de warmte en troost die ze kende uit de natuur. Het werd de start van haar ambachtelijke en bijna therapeutische zoektocht. Ze leerde zichzelf verschillende ambachtelijke technieken als tuften, haken en borduren en zo vulde haar hele appartementje zich langzaam met kratten vol wol. 

De buitenwereld naar binnen halen

Zo ontstonden er langzamerhand zachte, wollige droomwerelden die doen denken aan natuurlandschappen en buitenlucht. Ze herinnerden de kunstenaar aan haar jeugd in Zweden. In deze enorme wandtapijten tovert ze gehele rivieren, bossen, mos, koraal, eilanden en bergen tevoorschijn. Soms dansen er engelachtige en blauwe figuren als een soort beschermengeltjes door het geweven tafereel. Met deze ambachtelijke werken nodigt ze de natuur als het ware zo uit bij haar thuis. 

Haar werken noemt Külper liefkozend 'Alie's Fuzzy Friends'. De Fuzzy's zijn niet alleen bedoeld als iets moois om te bewonderen, maar juist ook om in te liggen of over te lopen. Ze voelen aan als een heerlijke warme deken. 

Ondertussen werd haar appartement voller en voller en moest Külper op een gegeven moment zelfs verhuizen naar een groter atelier in Amsterdam. Hier begon ze de traditionele tuft-technieken ook te combineren met 3D-borduurwerk. En niet veel later volgden er ook samenwerkingen met grote internationale weverijen; alles om ervoor te zorgen dat ze haar kunstwerken kan blijven creëren met duurzame en natuurlijke materialen. 

De wollen landschappen van Külper bieden een optimistische blik op de toekomst en laten veel liefde voor de natuur om ons heen zien. Dromerige landschappen, die je omarmen en die letterlijk voor een beetje verzachting zorgen in een verder snelle en steeds meer digitale wereld.

Kunsthistoricus Cathelijne Blok (1989) schrijft iedere twee weken over een 'vergeten vrouw' in de kunsten en makers die meer aandacht verdienen. Tevens is ze oprichter en creatief directeur van The TittyMag, een feministisch kunstplatform. The TittyMag biedt ruimte aan creatief talent dat bezig is met feminisme, inclusiviteit en empowerment om met elkaar in gesprek te gaan. 

Cathelijne Blok

LEES MEER OVER