Close

Huizenprijzen dalen verder, overbieden vaak niet meer nodig

06 april 2023 09:04 / Onderwerpen
Goed nieuws voor kopers: huizenprijzen dalen.
Goed nieuws voor kopers: huizenprijzen dalen.
G Goed nieuws voor huizenkopers. De prijzen op de woningmarkt dalen steeds verder en overbieden is volgens cijfers van de NVM vaak niet meer nodig. Voor het eerst in 4 jaar wordt gemiddeld weer iets minder (-1,3 procent) betaald dan de vraagprijs. Dat geldt zowel voor tussenwoningen, hoekwoningen, appartementen, vrijstaande huizen en twee-onder-een-kap.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 daalden de woningprijzen met 8,2 procent, een daling die we al tien jaar niet hebben gezien. Zo daalde de prijs van tussenwoningen met 7,2 procent en die van appartementen 8,8 procent.

De prijzen zijn zo hard gedaald, dat de makelaarsorganisatie niet meer durft te voorspellen waar het heengaat met de huizenmarkt. "Dat is lastig te voorspellen. Daar gaan we geen uitspraken meer over doen", zegt voorzitter Lana Gerssen van de vakgroep Wonen van de NVM. 

Aan het eind van het eerste kwartaal 2023 stonden ruim 31.000 woningen te koop, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Toen stonden ongeveer 16.500 woningen te koop. Er is dus weer wat te kiezen, wat de onderhandelingspositie van kopers verbetert.

Gemiddeld kost een woning nu 394.000 euro."Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald", aldus Gerssen. "Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20 procent per jaar niet houdbaar zou zijn."

Toch hebben met name starters het nog steeds moeilijk. Dat komt doordat de hypotheekrente is gestegen waardoor je minder kunt lenen. Terwijl de gemiddelde woonprijzen dus met 8 procent daalde, daalde wat je kunt lenen voor een woning nog veel harder.

Een startersstel met een gezamenlijk inkomen van 65.000 euro kan met de huidige rentestand bijvoorbeeld 294.585 euro lenen, becijfert De Hypotheker Op 30 maart 2022 (rente 2,15 procent) was dat 323.134 euro en dan waren de bruto maandlasten ook nog eens 217 euro hoger. Als het stel dezelfde maandlasten als een jaar eerder wil houden, kunnen ze nu zelfs maar 250.119 euro lenen.

Alleenverdiener nog steeds overboden

Alleenverdieners hebben het nog moeilijker door de gestegen rente. De 26-jarige Mirthe Kok uit Ugchelen is al drie jaar op zoek naar een huis. Ze woont, hoewel ze al werkt, nog afwisselend bij haar vader of haar moeder. Maar die kamer wil ze graag verlaten. "Door de rentestijging kan ik 10.000 tot 15.000 euro minder aan hypotheek krijgen. Het liefste heb ik een huis met een tuin, maar ik probeer nu appartementen."

Ze heeft 2 tot 2,5 ton te besteden in haar eentje. Voor dat geld zijn in Apeldoorn, waar ze zoekt, wel appartementen te koop. "Maar ik ben ook kritisch op wat ik wil, dat speelt wel mee. Er zijn locaties waar ik niet wil zitten en soms zijn de servicekosten heel hoog."

Het afgelopen jaar heeft ze ongeveer vijf keer op een woning geboden. "Maar iedere keer word ik overboden, ook al ga ik bij het uiterste bod ook omhoog."

Op de Veluwe, waar Mirthe zoekt, daalden de prijzen in een jaar tijd met 8 procent. De gemiddelde verkoopprijs ligt in dat gebied op 420.000 euro.

Verschil per regio

Tussen de diverse regio's van Nederland zijn sowieso veel verschillen. Zo daalden de woningprijzen in het noordoosten van Noord-Brabant maar met 2,9 procent in een jaar tijd en in Noord-Limburg met maar liefst 10 procent.

Ook is opvallend dat in veel regio's het aantal transacties daalde, maar in delen van Drenthe, Groningen en de Achterhoek is bijvoorbeeld een stijging van het aantal woningverkopen te zien in vergelijking met dezelfde periode 2022.

"Door corona zijn we meer thuis gaan werken. Je hoeft niet meer per se in de Randstad te wonen", verklaart een woordvoerder van de NVM de populariteit van sommige regio's.

Minder nieuwbouw

Bestaande woningen worden genoeg aangeboden maar nieuwbouwwoningen zijn er amper. Onder meer door de stikstofcrisis, het tekort aan bouwvakkers en het tekort aan materialen valt de bouw van nieuwe huizen stil. Ook willen potentiële kopers minder betalen.

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2023 bijna 4.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een daling van 37 procent vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 is het op hetzelfde niveau gebleven.

Daling nieuwbouwprijs

De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 2,9 procent afgenomen tot gemiddeld 468.000 euro in het eerste kwartaal 2023.

Chris van Zantwijk, makelaar en vicevoorzitter NVM-vakgroep Wonen, maakt zich zorgen. "We zien nu in het eerste kwartaal van dit jaar de verkoop van nieuwbouwplannen onderuitgaan. Plannen komen regelmatig niet in verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten. Als de nieuwbouw nu stilvalt, creëren we het woningtekort van de toekomst."

Het tekort aan woningen is nog groot maar door de stijgende hypotheekrente dalen de verkoopprijzen, leggen we in deze video uit.

RTL Z