Close

Kunstenaars die je wil kennen: 'Het werk van Audrey Large wil je bijna proeven'

19 april 2023 05:04 / eva x titty
H Hoewel vrouwen in de kunst tegenwoordig meer erkenning krijgen, zijn we er nog lang niet. Kunst wordt nog steeds vaak mínder waard wanneer een vrouw het signeert. En vrouwelijke makers verdienen een fractie van hun mannelijke tegenhangers. Tijd voor een tegengeluid, vindt kunsthistoricus Cathelijne Blok. Zij brengt hier om de week een knaller van een 'woman in the arts' onder de aandacht. Vandaag: een knap staaltje digitaal gezichtsbedrog. Kunnen we het werk van Audrey Large echt aanraken of bestaat het alleen online?

De Franse kunstenaar Audrey Large (1994) speelt met wat er digitaal allemaal mogelijk is vandaag de dag. Het resultaat: pastelkleurige futuristische beelden. Groen, roze en paars glanzend. Het zijn sculpturen in vervreemdende vormen. Je zou ze bijna willen proeven.

De visueel aantrekkelijke kunst van Large doet denken aan geanimeerde bergen, lava of gesmolten suikergoed en tegelijkertijd refereren ze aan grote  fonteinen of wilde bossen bloemen. Geen gekke gedachte, want het werk van Large is een continue dialoog tussen de online en offline wereld. Een wereld die zich digitaal afspeelt en de wereld van moeder natuur.

Na haar studie aan de Design Academy Eindhoven raakte haar carrière in een enorme stroomversnelling. Large zette haar eigen studio in Rotterdam op en sindsdien zijn haar sculpturen te spotten op beroemde plekken over de hele wereld, zoals tijdens Milan Design Week, in het Stedelijk Museum Amsterdam en NXT Museum. Maar ook op postzegels. 

In haar glimmende sculpturen kan je organische, natuurlijke en bijna alienachtige vormen herkennen, al geeft Large haar inspiratiebronnen nooit helemaal weg. Ze wil juist dat haar werk vragen oproept, omdat je niet helemaal kan plaatsen wat je er in ziet. Is het gemaakt door een mens of machine? Het lijkt alsof ze digitale objecten onze fysieke wereld binnen weet te toveren. Zo combineert Large een ambachtelijke manier van maken met moderne digitale printtechnieken, al begint ze altijd met grondig onderzoek. Ze maakt vervolgens haar sculpturen als 3D-prints in vorm van biologisch afbreekbaar plastic, polylactide. 

In deze tijd van extreme digitalisering wil Large ons met  haar kunst wijzen op die dunne grenzen tussen het materiële en niet-materiële, maar zonder ons  hiervoor af te schrikken. De computer is  voor haar niet een machine om de echte wereld mee na te bootsen, maar om het online en offline speelveld juist meer samen te brengen. In haar werk zien we die invloeden van de digitale beeldcultuur terug in combinatie met referenties naar haar directe fysieke omgeving. Hierdoor valt haar kunst ook niet in te delen in één bepaald hokje. Haar sculpturen kunnen we zien onder het kopje 'kunst' als 'design', ze zijn zowel digitaal als ambachtelijk tot figuratief en abstract.  

Audrey Large wil ons juist uitnodigen om onze fantasie te laten overnemen en zo weg te dromen naar de eindeloze mogelijkheden van de online wereld. De naadloze en bijna fluweel ogende 3D-geprinte sculpturen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vooral een speurtocht door de online en offline wereld. 

Cathelijne Blok

LEES MEER OVER