Close

Halfgare deeltijdprinses-omelet

31 mei 2023 11:05 / Vanja van der Leeden
Halfgare omelet
Halfgare omelet
V Vanja van der Leeden is schrijver, chef en kookboekenauteur, onder andere van het prijswinnende kookboek 'Indorock'. Hier deelt ze om de week een recept én het verhaal erachter. Van primitieve craving tot filosofische ingeving. Van de waan van de week tot de behoefte haar kinderen weer 'es vol te proppen met groenten.

Als freelance deeltijdprinses – en worst nightmare van de Nederlandse overheid, maar dat is weer een ander verhaal – doe ik alles half. Deeltijd betekent in mijn geval: drie 'normale' werkdagen, woensdag een halve dag en vrijdag tot halfdrie, want dan heb ik geen dure kinderopvang. In het weekend werk ik ook en in de avond maak ik pasta, bak ik broodjes en schrijf ik recepten. Ik ben weer met een kookboek bezig, een kolossaal project waar veel werk in zit. Nee, ik klaag niet, het is fantastisch en veel prettiger dan bijvoorbeeld lijken wassen. Maar een boek maken kan eigenlijk niet half, je bent immers zo goed als je laatste boek. Toch voelt het zo. Net als de rest van mijn afgeraffelde leven. Zoals de meeste werkende ouders run ik er een huishouden naast (halfslachtig in mijn geval), voeden mijn man en ik twee kinderen op (ze zitten momenteel te veel achter schermpjes) en verwaarloos ik familie en vrienden.  

Omdat ik thuis werk, word ik voortdurend geconfronteerd met mijn halfgare bestaan. Met overal troep, een uitpuilende wasmand. 'Kom, draai alvast een was, dan kan die vanmiddag uithangen'. 'Hè bah, haren op de trap, even mijn supersonische handstofzuiger pakken'. Thuiswerken betekent ook dat je in jezelf gaat praten.

Nog even die poppen, toetsenborden (?), bakjes glitterslijm en miniatuurgodzilla's van de vloer rapen. En de schone kleren in de kast, daarna begin ik echt. Ach, Miro’s judopak, al maanden niet gedragen. Wilde hij nou op tennis? Vanmiddag even regelen. En check die deadline voor dat stuk, beantwoord je mail, bevestig dat kinderfeestje, sla die foodbloggersuitnodiging af. En waar is de krant met die bijlage over Houellenbecq in z'n pyjama? Moet ik nog lezen, anders kan ik niet meepraten. Oeps, mijn BTW-aangifte. En bel Monique terug! Die lieverd wilde je nog feliciteren. Is het alweer twee weken geleden dat ik mijn moeder te eten vroeg? 

Zie je, er zijn meer mensen die het soms te veel wordt

Later zie ik bij Albert Heijn een boodschappenwagen met een schattig to do-briefje erop, precies zoals ANWB-mensen een fietsroute op hun fietsstuur klemmen. 'Zie je, er zijn meer mensen die het soms te veel wordt. Die plakken heel verstandig een briefje op hun boodschappenkar om het leven te kunnen overzien'. Het herinnert me aan het nummer Little Acorns van de White Stripes, over ene Janet die overweldigd wordt door het leven. 'Be like a squirrel girl', zingt Jack White. Neem een voorbeeld aan een eekhoorn en hoe die zich klaarmaakt voor een lange, strenge winter, vervolgt het. Eén voor één brengt de eekhoorn nootjes naar zijn holletje en hakt zijn problemen zo in kleine stukjes. Daarna hoor je snoeiharde elektrische gitaren gevolgd door de schelle stem van White: 'Take all your problems and rip 'em apart'.

Echte problemen zijn mijn worstelingetjes niet, toch zing ik thuis hard mee over die eekhoorn. En dus hak ik alles maar weer in kleine stukjes, om te beginnen wat kruiden. Er moet tenslotte weer iets fatsoenlijks op tafel staan zo. Daarom deze snelle en toepasselijke halfgare omelet. Omelette baveuse in het Frans. Kwijlende omelet letterlijk, een omelet die nét niet helemaal gestold is. 

Omelette baveuse

Schuimige omelet met asperges 

Een schuimige Franse omelet maken is best even een dingetje. Doe het met aandacht, gebruik veel boter en zet het vuur niet te hoog, dan komt het goed. Normaal gesproken eet je dit als lunch, maar er zit zoveel boter en kaas in dat hij ook prima als bevredigend avondmaal kan dienen. Eet er een frisse salade en getoast brood bij. Maak telkens 1 omelet tegelijk en in een klein pannetje, anders lukt het omklappen niet. 

Ingrediënten 

1 bos groene asperges (genoeg voor 4 omeletten)

2 eetl. olijfolie

Voor één omelet (vermenigvuldig voor meerdere personen)

3 eieren 

1 eetl. crème fraîche

zwarte peper  

groene kruiden (dille en dragon smaken geweldig bij asperges)

40 gram Franse romige schimmelkaas (bijv. Chaource of Clémont Rouge), in kleine stukjes 

boter, om te bakken

Bereid eerst de asperges. Ik bak en stoom ze gaar. Door het bakken krijgen ze extra smaak en door water toe te voegen stomen ze snel gaar en houden ze beet. 

Verwijder de houterige kontjes. Vet een ruime koekenpan in met olie. Leg de asperges erin, bestrooi met een snuf zout en giet er een klein glaasje water op. Zet het vuur hoog, dek af met een deksel of een andere pan en laat 5 minuten op hoog vuur bakken. Neem de deksel van de pan, draai de asperges en bak ze nog een paar minuten aan de andere kant. Neem van het vuur als ze beetgaar zijn. Snijd de asperges diagonaal in drieën. 

Kluts in een kom de eieren met de crème fraîche, een snuf zout en peper. Voeg eventueel groene kruiden toe. 

Verhit een kleine koekenpan. Voeg zo’n anderhalve eetlepel boter toe en laat op middelhoog vuur smelten en uitbruisen. Giet de geklutste eieren in de pan en schud de pan nu heen en weer, je zult het ei in het midden al zien gaan stollen. Vouw met een spatel de randen telkens een beetje naar binnen. Voeg de Franse kaas toe als het ei voor de helft gestold is. Beleg een kant met asperges en vouw de omelet met behulp van een spatel in één flukse beweging dubbel. Laat de omelet nu nog even doorgaren. Leg eventueel een deksel op de pan als het ei nog erg vloeibaar is. Neem van het vuur als het ei nog net loopt. Bestrooi met nog meer groene kruiden en serveer met getoast brood en eventueel een salade. 

Vanja van der Leeden

LEES MEER OVER