Close

Eerste hulp bij bekkenbodemproblematiek

19 juni 2023 05:06 / gezondheid
N Niet iedereen zal 'm kunnen aanwijzen, maar onze bekkenbodem heeft wel degelijk invloed op ons dagelijks leven – en alle gemakken of ongemakken die daarbij kunnen komen kijken. Helaas komen die klachten vaak voor; zo heeft maar liefst één op de drie vrouwen last van incontinentie of verzakking? Helaas wordt er nog niet vaak over gesproken, terwijl daar de weg naar hulp begint.

Toen Eva Jinek vorig jaar De Wereld van Eva maakte, ontdekte ze hoe belangrijk het is om over de moeilijke onderwerpen, issues en problemen rondom het moederschap te praten. "Het is altijd spannend om zo'n persoonlijke serie te maken, maar alle verhalen en de mensen die bereid waren hieraan mee te werken, hebben ook mijn ogen geopend. Het is zo belangrijk dat we vaker – en eerlijker – met elkaar praten over het moederschap", aldus Eva. "Ook over alle issues en moeilijkheden die erbij horen. Als ik twee dingen heb geleerd, is het dat niemand hierin alleen is… ook al voelt dat soms wel zo. En dat er een heleboel hulp beschikbaar is, als je maar weet dat je erom kan en mag vragen. Met delen groeit troost, dus ik hoop dat deze serie zal bijdragen aan het gesprek over moederschap. Ik weet zeker dat het dan alleen maar beter wordt."

Aandacht voor de bekkenbodem

De internationale vereniging van uro-gynaecologen, IUGA, is gespecialiseerd in bekkenbodemproblematiek, maar zet zich ook in voor meer kennis en aandacht voor deze klachten. Dat doet de vereniging onder andere door midden van een terugkerend congres, dat van 21 tot en met 24 juni plaatsvindt in Den Haag. IUGA bevestigt dat bekkenbodem gerelateerde klachten nog steeds vaak als taboe worden gezien. Maar als één op de drie vrouwen ermee te maken krijgt, ken je zelf waarschijnlijk ook meerdere mensen die er last van hebben. 

Gelukkig zijn er goede behandelingen mogelijk, stelt de vereniging, maar veel vrouwen weten de weg ernaartoe niet te vinden omdat ze zich schamen. Ze blijven gemiddeld zes jaar zelf tobben voordat ze überhaupt hulp zoeken bij een (huis)arts. En doordat de schaamte voor bijvoorbeeld incontinentieklachten dusdanig groot is, raken sommige mensen zelfs in sociaal isolement.

Congres én bal

Tijdens het IUGA-congres komen uro-gynaecologen van over de hele wereld bij elkaar om kennis te delen en zo talloze patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Daarnaast wil de IUGA haar kennis niet alleen met vakgenoten delen, maar ook met zoveel mogelijk mensen in het land waar het congres plaatsvindt. Na Portugal, Australië, Ierland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Canada en Oostenrijk, is dat nu dus in Nederland.

Samen met de Nederlandse patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All organiseert de IUGA, daarom het Bekkenbodembal 'Er komt een vrouw bij de gynaecoloog': een bijzondere bijeenkomst voor het publiek. Het belooft een komische, feestelijke en informatieve theatervoorstelling te worden op zaterdagavond 24 juni in het World Forum Theater! 

In deze voorstelling 'Er komt een vrouw bij de gynaecoloog' vertellen artsen en patiënten over verzakkingen, incontinentie en seksuele klachten. Er is zang, cabaret en dans, het publiek kan vragen stellen en leert ter plekke hoe je je bekkenbodem met oefeningen kunt versterken. Na afloop is er een Bekkenbodem-borrel, waarbij bezoekers een-op-een met artsen kunnen praten. 
Het doel is door deze vrolijke opzet van het Bekkenbodembal de drempel om hulp te zoeken te verlagen, kennis te delen en het taboe op dit soort klachten te verkleinen. 

Iedereen is van harte welkom! Tickets zijn hier te bestellen (gratis met de kortingscode BEKKENBODEM4FREE).

Wanneer: zaterdag 24 juni om 20.00 uur

Waar: World Forum Theater, Churchillplein 10, Den Haag

Lizzy van Hees