Close

50 jaar hiphop: 'Het is belangrijk om te weten op wiens schouders we staan'

12 augustus 2023 04:08 / inspiratie
T Toen dj Kool Herc en zijn zus Cindy Campbell op 11 augustus 1973 een feest in The Bronx organiseerde, werd hiphop geboren. Vijftig jaar later is het tijd om stil te staan bij de cultuur, muziek, lifestyle en kunst die hiphop heeft voortgebracht. Ook in Nederland, waar Rotterdam het epicentrum is van de stroming.

Wie een bezoek brengt aan de Ferro Gashouder deze maand vindt daar een indrukwekkend overzicht van vijftig jaar hiphop: Contact high. Meer dan 150 foto's van onder andere Notorious B.I.G. en Salt-n-Pepa geven een uniek beeld van de kleurrijke en diverse geschiedenis van de cultuur, die veel meer omvat dan alleen een muziekstroom. 

Feest in Rotterdam

Aruna Vermeulen is als directeur van Hiphophuis een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling. "Het is hoogzomer, we hadden weinig tijd, dus ergens was het een heel onrealistisch project. Tegelijkertijd wisten we: vijftig jaar hiphop, dat kan je niet stilletjes voorbij laten gaan."

Rotterdam biedt als Nederlandse hiphop-hoofdstad het perfecte decor. "Het is een jonge stad, met een levendige jongerencultuur. Daarnaast wonen hier veel mensen met een bi-culturele achtergrond en heeft Rotterdam een grote innovatieve kracht. Verhalen die vroeger misschien alleen in de marge bestonden krijgen hier wel een podium. Veel jongvolwassenen hebben hun helden nooit in de Hitkrant zien staan, die vonden ze in hiphop."

Schouders van reuzen

Hiphop gaat volgens Vermeulen om betekenis geven aan wie je bent. "Het begon met blockparty's, breakdance en graffiti – en muziek natuurlijk. Maar het was ook een plek waar ruimte was om je zelf te uiten. Je talent te ontwikkelen en te delen met anderen." Na het eerste feest van dj Kool Herc en Cindy Campbell werden steeds meer hiphopfeesten georganiseerd in The Bronx en verspreidde de stroming zich naar de andere buurten van New York. "Het duurde ongeveer tien jaar voordat hiphop echt voet aan de grond kreeg in Europa, logisch ook, want het was een tijd zonder internet en social media."

Queen Latifah
Queen Latifah

Een van de speerpunten voor de initiatiefnemers is gender gelijkheid. "Er zijn altijd vrouwen actief geweest in de hiphop scene en dance crews, maar die vrouwen waren lange tijd niet zichtbaar. Denk maar aan Cindy, de zus van dj Kool Herc. Zij stond ook aan de wieg van die baanbrekende feesten, maar tot op de dag van vandaag gaat het bijna altijd over haar broer." Een ander speerpunt van Vermeulens Hiphophuis is het intergenerationele aspect. "Of het nou om mannelijke of vrouwelijke voorbeelden gaat, de grootste successen en kleinere: het is heel belangrijk dat de makers, de dansers, rappers, artiesten van nu zich realiseren op wiens schouders we staan. Zonder al die pioniers waren we hier niet."

Tentoonstellingen zoals Contact high brengen daar ook verandering in. Al is de scene zelf ook veranderd in de afgelopen decennia. Vermeulen heeft zelf lang bij een crew gedanst en veel battles meegemaakt. "Nu zie ik crews die volledig uit vrouwen bestaan, sterker nog: er zijn hele breakdance wedstrijden alleen voor vrouwen. Ergens vind ik het wel jammer om te zien dat het niet meer door elkaar heen loopt zoals vroeger, maar aan de andere kant laat het zien hoever we zijn gekomen. Dat zoveel vrouwen nu breakdance doen, dat is echt geweldig."

Wie de tentoonstelling bezoekt, kan kippenvel verwachten, zegt Vermeulen. En daarnaast worden er liveoptredens georganiseerd, filmvertoningen en blockparty's. De tentoonstelling is tot en met 26 augustus te bezoeken, van donderdag tot zondag in de Ferro Gashouder. 

LEES MEER OVER