Close

De eerste keer

27 februari 2020 10:02 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
E Eerste keren hebben misschien een slechte reputatie, maar ze zijn vrijwel altijd de moeite waard. Eva de Mol legt in haar eerste column uit welke kansen zo'n eerste keer met zich mee kan brengen.

Eerste keren zijn altijd een beetje eng, al helemaal als er geen vast format of richtlijn is. Zoals nu, terwijl ik mijn eerste column voor het platform van Eva zit te schrijven. Maar die spanning van de eerste keer iets doen en ergens naar toeleven, kan best lekker zijn. De spanning wanneer het moment dan eindelijk daar is, maar soms ook het lege gevoel dat overblijft als het voorbij is en je denkt: hè, heb ik me daar nou zo druk om gemaakt al die tijd? Dat spanningsveld en daarvan houden, ervan leren houden, vormen samen een belangrijk onderdeel van een baan als ondernemer. En juist die spanning maakt ook dat ik er zoveel van hou.

Laat ik me eerst even voorstellen: ik ben Eva de Mol, oprichter van CapitalT, een investeringsfonds in technologie start-ups. En dit is mijn eerste column. Wat ga ik zeggen? Wat mijn favoriete start-ups zijn? Dat ik zo geniet van mijn leven als ondernemer en waarom dan? Dat het soms lastig is om je als vrouw in een mannenbolwerk te bewegen, maar vaker ook ontzettend leuk? Dat onderzoek laat zien dat passie één van de belangrijkste drijfveren is voor het succes van een bedrijf? Hoe belangrijk het is een goed team te hebben wanneer je een bedrijf start? Om een zakenpartner te hebben met wie je de dalen kunt delen, en nog véél leuker: de pieken kunt vieren? Dat ik zelf zo blij ben met mijn business partner, omdat we heel complementair zijn, maar dat dit het soms juist ook lastig maakt? Dat ondernemen soms ook best eenzaam is? Geloof me, dat is veel te veel om dat allemaal een beetje leuk in deze 500 woorden te proppen.

Succes is nooit een rechte lijn omhoog

Nee, het enige dat ik vandaag met jullie wil delen is mijn mantra voor al mijn eerste keren als ondernemer. Namelijk dat succes nooit, maar echt nooit, een rechte lijn omhoog is. Het gaat altijd gepaard met een paar dalen. Daar lezen we helaas maar weinig over. En dat terwijl het falen - wat er volledig bij hoort - juist zo tekenend is voor succes. Het is dus helemaal niet erg is als het de eerste keer niet goed gaat. Sterker nog: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ondernemers die vaker falen, ook vaker succesvol zijn! En dat de meest succesvolle ondernemers zenuwen of angst voelen voor hun eerste keer. Wat hen onderscheidt van de rest, is dat de angst om iets niet te doen zoveel groter is dan hun angst voor die eerste keer.

Spanning en risico horen bij het leven als ondernemer. Als er weinig eerste keren zijn, weinig misgaat en iedereen zegt dat je goed bezig bent, betekent het volgens mij dat je te weinig nieuwe dingen probeert. En te weinig risico's neemt. Vergeet niet dat een eerste keer heel vaak weer een nieuwe opportunity met zich meebrengt! Als ik afgelopen zomer niet voor de eerste keer 'ja' had gezegd tegen de redactie van Eva om aan tafel te schuiven en over het vrouwenquotum voor start-ups te spreken, had ik misschien wel nooit deze column gehad. Reken maar dat ik het hartstikke spannend vond om bij mijn rolmodel aan tafel te zitten, maar als ik dat niet had gedaan, had ik nooit geweten hoe leuk en bijzonder het is om aan die tafel te zitten - en dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is als het lijkt.

Kortom, twijfel je over die eerste keer: just do it.

Best, Eva

P.S. Ik hoor heel graag waar jullie het liefst over lezen! Een leuk bedrijf dat ik móet kennen? Of een initiatief waar ik absoluut van moet weten? Laat het me weten.

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.