Close

Nee, nee, nee én nog een nee: de superkracht van ondernemers

05 maart 2020 12:03 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
C Columnist Janneke Niessen heeft een superkracht - eentje die ze met alle ondernemers deelt: het kunnen incasseren van een schijnbaar eindeloze stroom aan nee's.

Het leven van ondernemers lijkt soms vooral fantastisch. In de media lees je over de successen, klanten die worden binnengehaald, buitenlandse kantoren die worden geopend, reizen die worden gemaakt, nieuwe investeringen, beursgangen, verkoop van het bedrijf, prijzen die worden gewonnen. Het lijkt soms een droom. Met de nadruk op líjkt. Want wat je ziet, vertelt niet het hele verhaal. Sterker nog: wat je ziet, is het kleinste stuk van het verhaal. Achter de schermen, waar meer dan 99.9% gebeurt, zie je hoe het echt is. 

Het keiharde werken, de verantwoordelijkheid richting je team en je investeerders, de dingen die mis gaan, de pieken, de dalen, de tegenslagen, de problemen, de kleine overwinningen, de grote overwinningen, de slapeloze nachten, de feestjes. Als ondernemer moet je in heel veel dingen goed zijn om overal mee om te gaan en alles voor elkaar te krijgen. Je moet een duizendpoot zijn en stressbestendig, je moet doorzettingsvermogen hebben, een goed team kunnen vormen, strategisch kunnen denken, maar ook operationeel mee kunnen draaien en ga zo maar door. Je hebt nogal wat superpowers nodig. 

Soms heb je momenten dat íedere nee voelt als een grote, onterechte, persoonlijke nee

Maar de aller- állerbelangrijkste superkracht van ondernemers is nee kunnen incasseren. Iedere dag, meerdere keren: nee. Ondernemers kunnen als de beste omgaan met die nee’s. Omdat ze weten dat er ook weer een ja komt, omdat ze weten dat het erbij hoort, omdat ze geloven in het doel wat ze hebben, omdat die nee’s soms nog veel meer motiveren om te laten zien dat het een ja had móeten zijn, omdat die nee bijna nooit persoonlijk is. Omdat, ondanks al die nee's, ondernemen het mooiste is wat er bestaat.

En toch: niet iedere nee voelt hetzelfde. Er zijn nee’s die groter zijn dan andere, omdat ze echt impact hebben op de toekomst van je bedrijf. Sommige nee’s zijn oneerlijk, omdat de reden gewoon nergens op slaat. Omdat een nee soms wel persoonlijk is of heel persoonlijk voelt. Soms is het net even één nee teveel en heb je gewoon keihard een hele dikke ja nodig. Soms heb je momenten dat íedere nee voelt als een oneerlijke, grote, onterechte, persoonlijke nee. Dat je het liefst huilend in je bed onder de deken gaat liggen. Heb je de neiging om het op te geven. Heb je zin om iets stuk te gooien. Word je bijna wanhopig. En dat mag.

Uiteindelijk komt toch die power weer naar boven. En dan zie je die nee’s weer voor wat ze eigenlijk zijn: een obstakel waar je een oplossing voor kunt vinden, één lullig woordje van iemand die het gewoon niet snapt, een dikke vette whatever, en altijd: een motivatie om nóg harder te werken. 

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.